Bisericile au fost integrate în amendamentul recent adus Legii privind măsurile pentru diminuarea riscului seismic al clădirilor, promulgată de președintele Klaus Iohannis în cursul zilei de vineri. Până la data de 1 iunie 2026, este necesar să fie completate expertizele tehnice.
Conform prevederilor legale, instituțiile publice, printre care și bisericile, sunt obligate să demareze procesul de expertiză tehnică a clădirilor pentru a le încadra într-o clasă de risc seismic. Termenul limită pentru această procedură este 1 ianuarie 2025.
Lăcașele de cult trebuie încadrate într-o categorie de risc seismic
Actul normativ completat menţionează „aglomerări de persoane”, anume „prezenţa simultană a cel puţin 50 de persoane într-o încăpere, respectiv 25 de persoane în cazul clădirilor având destinaţia de lăcaş de cult, fiecăreia dintre acestea revenindu-i o arie de pardoseală mai mică de 4 metri pătraţi”.
În plus, noua lege impune sancțiuni în situația în care nu se efectuează evaluarea seismică a clădirilor publice.
Expertiza tehnică va fi efectuată de către specialiști tehnici atestați, cu scopul de a evalua rezistența mecanică și stabilitatea. Această evaluare are ca finalitate încadrarea acestor clădiri într-o clasă specifică de risc seismic, precum și fundamentarea măsurilor de intervenție necesare.
Expertizele tehnice, finalizate până la 1 iunie 2026
Aceste prevederi se aplică construcțiilor destinate unităților sau instituțiilor de învățământ în care se desfășoară activități didactice. Acestea fac parte din patrimoniul entităților publice și au fost edificate înainte de anul 1978.
În cazul acestor construcții, evaluarea vizuală rapidă indică necesitatea efectuării unei expertize tehnice detaliate asupra structurii de rezistență.
Până la 1 iunie 2026, se impune finalizarea expertizelor tehnice destinate clasificării într-o categorie de risc seismic și elaborării justificărilor pentru intervenții necesare.
Sancțiuni pentru nerespectarea normelor privitoare la riscul seismic
Conducătorii entităților publice care nu respectă prevederile privind clădirile destinate unităților sau instituțiilor de învățământ în care se desfășoară activități didactice, precum și clădirile destinate spitalului, policlinicii sau dispensarului policlinic, împreună cu liderii unităților de cult ce fac parte din cultele recunoscute de statul român pentru construcțiile destinate lăcașurilor de cult în care se desfășoară activități specifice cultului, sunt supuși sancțiunilor sub forma unei amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.
Proprietarii, administratorii sau primarul general al municipiului București, precum și primarii sectoarelor municipiului București, primarii municipiilor, orașelor și comunelor pot fi sancționați în cazul nerespectării, după situație, a prevederilor pentru încadrarea clădirilor într-o categorie de risc seismic, potrivit Agerpres.