Risc de malarie. Românii care călătoresc în țările africane, sfătuiți să treacă mai întâi pe la medic
- Georgiana Dragomir
- 6 februarie 2024, 22:50
Medicii avertizează cu privire la înmulțirea cazurilor de malarie. În ultimele 24 de ore, la Spitalul „Victor Babeș” din Capitală s-au prezentat doi pacienți cu simptome de malarie.
Risc de malarie. Medicul Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecţoase „Victor Babeş” din Bucureşti, a precizat că oamenii trebuie să se prezinte la medic înaintea călătorilor în ţări din Africa, zone cu foarte multe cazuri de malarie. Potrivit sursei citate, românii care s-au întors în țară cu simptome de malarie nu au respectat protocoalele medicale și nu au urmat metodele de prevenire a acestei boli infecțioase.
Avertisment pentru românii care merg în zone tropicale, după cazurile de malarie
Risc de malarie. Boala poate fi prevenită printr-un tratament specific
Potrivit medicului Simin Aysel Florescu, malaria poate fi prevenită printr-un tratament specific. Acesta reduce riscul de îmbolnăvire în proporție de 98%.
„Este vorba despre anumite tratamente care ne feresc în proporţie de 98 la sută de a fi infectaţi. Mai ales dacă tratamentul este luat corect conform recomandării medicului şi nu este întrerupt brusc. Nu mai vorbim de cei care nu mai doresc defel să ia acest tratament şi care sunt cei mai expuşi”, a subliniat medicul Simin Aysel Florescu, pentru Medika TV.
Sursa citată spune că este absolut necesar ca oamenii să se prezinte la medic de la primele simptome ale bolii. Și medicul infecționist Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balș” din București, a subliniat cât de important este ca oamenii care se întorc din zonele tropicale să se prezinte la medic înainte de a călătorie.
Simptomele malariei sunt: febră, oboseală, stări de vomă și dureri de cap. În cazuri grave, aceasta poate cauza piele îngălbenită, convulsii și, în cele din urmă, poate cauza decesul.
În ultimul an s-au înregistrat 33 de cazuri de malarie, iar în anul 2024 s-a înregistrat două decese din cauza malariei. Printre victimele ale acesti boli se află și Camelia Tișe, fosta soție a președintelui Consiliului Județean Cluj.
În ambele cazuri de deces, nu a fost solicitat tratamentul de prevenire a malariei, spun medicii.