România a fost inclusă în rândul ţărilor cu cel mai ridicat risc al spiralei inflaţioniste determinată de creşterea salariilor, potrivit unui raport realizat de UNCTAD (Conferinţa pentru Comerţ şi Dezvoltare a Naţiunilor Unite), anunţă Reuters.
Costul forţei de muncă a crescut în perioada 2000-2007 mai rapid decât inflaţia în ţări precum România, Rusia, Ucraina, Azerbaidjan, Islanda, Kazahstan, Letonia şi Norvegia. România domină şi topul ţărilor cu cel mai mare deficit de cont curent, care în perioada 1999-2007 a ajuns la circa 10% din PIB. Nici zona euro nu stă mai bine la capitolul inflaţie.
Potrivit unei analize a Institutului de Cercetare a Ciclului Economic (ECRI), cu toate că s-a trecut de punctul maxim, presiunile inflaţioniste din zona euro se menţin încă ridicate. În luna august, inflaţia a atins un nivel de 3,8%, aproape dublu faţă de ţinta de sub 2% stabilită de Banca Centrală Europeană (BCE), dar în scădere pentru a doua lună consecutiv. „Există semnale că inflaţia este în declin în Europa, dar avem nevoie de o scădere timp de trei luni consecutive pentru a consemna un trend“, a declarat directorul executiv al ECRI, Lakshman Achuthan, citat de Reuters. Jean-Claude Trichet, preşedintele BCE, a declarat că inflaţia din zona euro va reveni la ţintele anunţate abia în 2010. Pentru anul viitor, BCE îşi propune un nivel al inflaţiei de circa 2,6%.