Ziarul german Handelsblatt estimează că există riscul unei escaladări în problema unificării Ciprului înaintea alegerilor din Turcia.
„În timp ce Republica Cipru face presiuni pentru exploatarea gazelor naturale, Republica Turcă a Ciprului de Nord (nerecunoscută internațional, din teritoriile ocupate de Turcia în nordul Ciprului) încearcă să obțină recunoașterea de către state precum Rusia”, notează ziarul german, estimând că apropiatele alegeri din Turcia vor determina o menținere a tensiunilor.
Potrivit publicației germane, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, încearcă o diversificare a politicii externe a țării sale în mai multe moduri. Ankara își propune să restabilească relațiile cu Siria pentru a le arăta alegătorilor că mulți dintre cei aproape patru milioane de refugiați sirieni care trăiesc în țară se vor întoarce în curând acasă.
Alegeri în Turcia
Pe de altă parte, Ankara ar putea folosi discuțiile cu Damascul și ca pârghie asupra UE, deoarece mulți refugiați nu vor să fie repatriați atâta timp cât Assad rămâne președinte al Siriei. Este posibil ca mulți dintre ei să se îndrepte din nou spre Europa, declanșând un nou val de refugiați.
Handelsblatt mai remarcă și cât de atent se mișcă Turcia din punct de vedere diplomatic. În războiul ruso-ucrainean, negociază atât cu Kievul, cât și cu Moscova, fără a impune însă sancțiuni împotriva Rusiei, iar odată cu vânzarea de drone către membri NATO, către state vecine și țări din Africa, Turcia câștigă influență în aceste zone.
Deși membru NATO, cochetează cu aderarea la Organizația de Cooperare de la Shanghai, o alianță anti-NATO sub conducerea de facto a Rusiei și Chinei. În același timp, președintele Erdogan blochează votul din parlamentul turc cu privire la aderarea Suediei la NATO. (Rador)