Ridzi: Procurorii nu ştiu ce-i adaosul comercial

Ridzi: Procurorii nu ştiu ce-i adaosul comercial

Procurorii au dat dovadă de "un exces de zel regretabil", au tergiversat ancheta generând "un circ mediatic" şi nu ştiu ce înseamnă adaosul comercial.

Aşa se apără fostul ministru al Tineretului şi Sportului Monica Iacob Ridzi, într-un punct de vedere transmis Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor privind cererea de încuviinţare a percheziţiei electronice, formulate de procurori în urmă cu şase luni.

Fostul ministru susţine că după începerea urmăririi penale, în luna ianuarie, a dat "din proprie iniţiativă, toate adresele de e-mail cu parolele aferente" şi le-a cerut procurorilor să procedeze la verificare acestora "punându-le la dispoziţie fără limitări ori condiţionăti procedurale, toate elementele de acces la sistemul informatic, la căsuţele de e-mail şi la datele stocate pe acestea". Astfel, susţine Ridzi, nu numai că nu a tăgăduit nimic, ci a venit "în întâmpinarea lor, în procedura de strângere de probe".

"Este mai mult decât evident că procurorii, într-un exces de zel regretabil şi cu ignorarea unor prevederi legale pe care le aveau la îndemână, au solicitat un aviz de percheziţie inutil, au tergiversat nejustificat procedurile de anchetă şi, mai mult, au generat încă un circ mediatic în ceea ce mă priveşte", afirmă fostul ministru al Tineretului şi Sportului, în punctul de vedere transmis deputaţilor-jurişti.

Lecţii de drept comercial

Monica Iacob Ridzi are obiecţii şi în privinţa solicitării avizului privind înceterea urmăririi sale penale pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual şi uz de fals cu fapte de corupţie.

Deşi procurorii susţin că "s-a dovedit" că ministerul pe care îl conducea ar fi realizat achiziţii de bunuri cu încălcarea ordonanţei 34/2009, fostul ministru se apără spunând că acestea au fost efectuate înainte de intrarea în vigoare, iar, personal, nu a stabilit nici ce bunuri trebuiau achiziţionate şi nici preţurile.

Mai mult, susţine Ridzi, Ministerul Tineretului şi Sportului, înfiinţat la sfârşitul lui 2008, putea cumpăra bunuri de natura biroticii şi mobilierului, deoarece, potrivit ordonanţei pe care procurorii spun că a încălcat-o, exista excepţia pentru instituţiile nou-înfiinţate.

Cât priveşte supraevaluarea preţurilor, Ridzi afirmă că procurorii "au o reprezentare greşită asupra noţiunii de adaos comercial, atâta timp cât sintagma supraevaluare este improprie cadrului legal şi fiscal intern".

Solicitare veche

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a sesizat, în 9 februarie, procurorul general al României să solicite Parlamentului urmărirea penală, iar ministrul Justiţiei să ceară încuviinţare percheziţiei informatice în cazul fostului ministru al Tineretului Monica Iacob Ridzi, pentru abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals şi infracţiuni la legea contabilităţii.

Fostul ministru al Tineretului este acuzat, într-un dosar de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, fals intelectual în legătură cu fapte de corupţie, în formă continuată, uz de fals în legătură cu fapte de corupţie, în formă continuată şi participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la Legea contabilităţii, în formă continuată.

Prejudiciul în acest dosar este de 100.000 de lei, creat în urma achiziţionării de către MTS a unor produse electronice, printre care şi laptopuri, sau un frigider, au declarat surse judiciare.

Vezi documentul integral transmis de Monica Iacob Ridzi deputaţilor jurişti.

Ne puteți urmări și pe Google News