Rice: România, un exemplu de soluţionare paşnică a conflictelor

Secretarul american de Stat consideră că românii sunt un bun exemplu al istoriei moderne în ceea ce priveşte rezolvarea paşnică a situaţiilor de conflict cu vecinii. "Cine ar fi crezut în 1990, la căderea imperiului sovietic, că ţări precum România şi Ungaria, sau Bulgaria şi Turcia vor reuşi să-şi rezolve paşnic conflictele?", se întreabă retoric Condoleezza Rice, citată de Realitatea. Potrivit presei ruse, conflictul din Georgia a pus punct relaţiilor bune între SUA şi Rusia şi a marcat revenirea rusă pe scena internaţională.

Şefa diplomaţiei americane s-a referit la disputa latentă privind Transilvania, renăscută odată cu incidentele de la Târgu Mureş din martie '90 şi îngropată prin tratatul bilateral româno-ungar din 1996 şi opţiunea pro-europeană comună a celor două ţări.

Condoleezza Rice a legat această afirmaţie de necesitatea ca Georgiei să i se acorde Planul de Acţiune pentru Aderarea la NATO, ultimul pas important înaintea primirii acestui stat ca membru cu drepturi depline în Alianţa Nord Atlantică.

"Prietenia ruso-americană este istorie"

Secretarul american de stat a afirmat că Rusia riscă să îşi accentueze izolarea pe plan internaţional dacă nu respectă acordul de încetare a focului.

Criza georgiană a pus punct relaţiilor bune dintre Rusia şi SUA, însă Moscova a făcut această alegere în mod conştient, prin prisma intereselor sale, la întoarcerea pe scena internaţională, scrie astăzi presa rusă, citată de AFP.

"Relaţiile bune dintre Rusia şi Statele Unite aparţin trecutului", notează cotidianul Kommersant sub o fotografie cu preşedintele american George W.Bush şi cu liderul rus Vladimir Putin, în apropierea mării.

"Moscova şi-a anunţat revenirea, acum toată lumea trebuie să ia în considerare că Rusia nu este mai puţin importantă decât ONU sau NATO, este autosuficientă, pregătită să facă justiţie, aşa cum s-a făcut justiţie în Kosovo", adaugă Gazeta.

Cotidianul Izvestia merge chiar mai departe şi afirmă că "Occidentul este obişnuit să creadă că totul îi este permis şi că ceilalţi nu au niciun drept. Rusia a demonstrat definitiv prin acţiunile sale că nu are de gând să joace după aceste reguli".