Rezultatul unei investiţii de 60 de milioane €, noul terminal de pe Aeroportul Otopeni ajută România în aderarea la Schengen
- Valentin Roman
- 30 martie 2011, 18:30
Aeroportul Internaţional Henri Coandă din Bucureşti a fost extins cu un nou terminal de pasageri care devine operaţional începând de astăzi, în urma unei investiţii de 60 de milioane de euro.
Prezent la inaugurarea terminalului, premierul Emil Boc a declarat că, "prin finalizarea lucrărilor de extindere a aeroportului, din punct de vedere tehnic, România face faţă acum la exigenţele impuse de aderarea la spaţiul Schengen".
Şeful Executivului a precizat că programul de dezvoltare şi modernizare a aeroportului Henri Coandă va continua, urmând ca ultima fază a acestuia să fie finalizată anul viitor.
Investiţiile totale în modernizare se ridică la 150 milioane de euro.
La rândul său, ministrul transporturilor, Anca Boagiu, a declarat că noul terminal a fost finalizat la termenul anunţat.
"Intenţia noastră este ca Aeroportul Otopeni să devină un hub regional care să deservească aproaope 12 milioane de pasageri", a mai precizat ministrul.
Primul avion care a andocat la noul terminal al aeroportului este o cursă Tarom din Bruxelles, fapt care simbolizează decizia politică aşteptată de România cu privire la aderarea la spaţiul Schengen, care urmează să fie luată în capitala Belgiei.
Noul terminal a fost proiectat pentru a răspunde şi cerinţelor impuse de aderarea României la spaţiul Schengen.
Din punct de vedere al capacităţii, numărul pasarelelor de îmbarcare şi debarcare a crescut de la 5 la 14, iar numărul de porţi de îmbarcare la 24, faţă de 9 câte erau înainte de începerea lucrărilor de extindere.
Numărul locurilor de aşteptare a crescut de la 500 la 2.000, iar suprafaţa totală a aeroportului a crescut de la 7.966 mp la 24.566 mp.
Proiectul face parte din faza a treia a programului dezvoltarea şi modernizarea Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti, iar fondurile au fost asigurate din sursele proprii ale Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti şi din credite interne.
Ca urmare a extinderii aeroportului, capacitatea de prelucrare a pasagerilor va creşte la 6 milioane pe an, faţă de 4,5 milioane în prezent.