Atmosfera pozitivă din relațiile Turciei cu UE se intensifică pe zi ce trece. Dar totuși dorințele președintelui turc sunt de neclintit atunci când vine vorba de discuții cu partenerii europeni.
Doi reprezentanți de rang înalt ai Uniunii Europene, președintele Consiliului UE, Charles Michel, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au vizitat Turcia și s-au întâlnit cu responsabili turci. Au fost abordate din nou aspecte din acordul pe tema migrației, semnat în 2016. S-a insistat și asupra intensificării demersurilor în dosare precum acordul Uniunii Vamale și libera circulație. Într-o declarație a Președinției Turciei se insistă în privința "integrării cu drepturi depline" și iar delegația Uniunii Europene transmite mesaje pozitive în ceea ce privește actualizarea Uniunii Vamale și ridicarea vizelor.
Coordonator al biroului din Bruxelles al Fundației pentru Studii Politice, Economice și Sociale (SETA), Prof.Dr. Talha Köse a făcut o serie de aprecieri pentru Sabah referitor la reuniunea la nivel înalt de la Palatul Prezidențial, afirmând că "este un început promițător". Köse a arătat că după o lungă perioadă de tensiuni, demersurile diplomatice au început în sfârșit să dea roade. Măsurile luate în ultima perioadă de ambele părți s-au finalizat printr-o reuniune la nivel înalt.
Köse a afirmat că între Turcia și UE a existat o perioadă negativă. "Relațiile au fost tensionate. Pe 18 martie 2016 a fost semnat un acord privind migrația. Dar nu a fost vorba doar de atât. În acel acord au existat articole care se refereau la intensificarea coordonării relațiilor de securitate în sfera politicii externe, reluarea agendei privind aderarea Turciei la UE, actualizarea acordului Uniunii Vamale, sprijinirea Turciei în domeniul migrației sau ridicarea vizelor. Desigur, acest acord deschidea calea unui dialog cuprinzător cu Europa. Numai că tensiunile înregistrate în ultimii 4-5 ani, situația apărută după 15 iulie /tentativa de puci din Turcia din 2016- n.red./, tensiunile apărute în Mediterana de est au făcut ca acest acord să nu poată fi pus în practică așa cum se dorea. Relațiile dintre Turcia și UE au revenit la un punct negativ. Anumiți actori care sunt împotriva Turciei au vrut să folosească acest lucru în cadrul Uniunii Europene. În primul rând este vorba de Franța, Austria și Grecia".
"Momentul pozitiv care a apărut odată cu reuniunea Turcia-UE din martie a luat avânt. A început o serie intensă de contacte. Acesta este un început, însă unul promițător. Pentru Turcia, există două aspecte importante. Unul este actualizarea acordului Uniunii Vamale iar cel de al doilea este ridicarea vizelor. Desigur, Turcia are și alte așteptări... Dintre problemele nerezolvate, amintesc o coordonare serioasă cu UE în domeniile politicii externe și securității și un sprijin pentru Turcia în privința Libiei și a Siriei".
"Este important cu ce viteză va avansa acest început și ce rezultate concrete va avea", a spus Köse și a adăugat că relațiile vor evolua în funcție de abordarea și atitudinea Uniunii Europene.
"Acordul Uniunii Vamale era un acord vechi. Era un acord axat pe industrie. Includea și produsele agricole prelucrate. Acum însă, există evoluții importante în relația cu UE în domenii precum comerțul cu servicii, e-commerce, agricultură, energie și resurse regenerabile de energie. UE a făcut o serie de înțelegeri cu actori terți. Turcia a ajuns într-o situație dezavantajată din perspectiva acordului vamal. Au intrat în UE noi țări. Cred că este foarte important să fie actualizat acordul pentru a menține și proteja interesele Turciei, pentru a asigura un avantaj economic".
"UE nu este mulțumită de situație"
"Nici UE nu este mulțumită de situație. Vedem acest lucru din declarațiile făcute de Von der Leyen. Ea a spus că dacă nu există un acord în Mediterana de Est, nimeni nu poate beneficia de rezervele de gaz. Grecia se simte mai puternică după ce UE s-a implicat în problemă. Vedem că și SUA se apropie de Grecia. Își intensifică relațiile. Nu cred că Grecia va renunța la politicile sale maximaliste în această problemă. Grecia va continua să aibă un potențial de a strica jocurile acolo. Va continua să strice jocurile în relația Turcia-UE, în politica Turciei privind Mediterana de est și în relațiile dintre SUA și Turcia".
ABC: Erdogan respinge gesturile de apropiere de Europa
Relațiile dintre Uniunea Europeană și Turcia vor continua să evolueze pe un teren alunecos pentru moment. Vizita oficială la Ankara a președintelui Consiliului European, Charles Michel, și a preşedintei Comisiei, Úrsula von der Leyen, au readus lucrurile acolo unde erau, adică cu autocratul turc Recep Tayip Erdogan în măsură să mențină presiunea asupra UE în toate domeniile de interes. Vizita celor mai înalte două autorități comunitare a avut loc la două săptămâni după summitul european din martie, în care cei 27 au fost de acord să încerce să lanseze o agendă pozitivă cu privire la Turcia, cu condiția ca Ankara să mențină atitudinea de dialog în Mediterana de Est, unde au apărut tensiuni grave cu Grecia și Cipru.
UE a sperat că Erdogan va profita de ocazie pentru a transmite un mesaj pozitiv și a fost de acord să amâne cel puțin decizia sa de a retrage Turcia din Convenția de la Istanbul creată pentru a promova cooperarea dintre țări pentru a elimina violența împotriva femeilor, dar liderul turc s-a arătat inflexibil în ciuda faptului că faptul că pentru Von der Leyen părăsirea convenției "nu este un lucru corect".
Deci, pentru a spune că nu s-au înregistrat progrese, președinta Von der Leyen a "cosmetizat" rezultatul slab al acestei vizite cu această frază plină de subînţelesuri: "Suntem la începutul drumului și viitorul va arăta cât de mult putem merge împreună". După o perioadă de tensiuni, ultimul summit european a decis că se va încerca îmbunătățirea relațiilor, oferind Turciei o reînnoire a acordului de Uniune vamală, care va fi discutat din nou cu privire la problema scutirii de viză pentru intrarea în UE și o îmbunătățire a acordul de imigrare din 2016, prin care Erdogan este plătit pentru a conteni fluxul de refugiați de război și migranți. Charles Michel a confirmat că evoluția relațiilor va fi evaluată din nou la următorul summit european.
Traducere: Rador