REZULTATE bacalaureat 2016, Edu.ro. EXCLUSIV. Cronica unui eșec anunțat: liceul unde DE OPT ANI NU SE IA BACUL

REZULTATE bacalaureat 2016, Edu.ro. EXCLUSIV. Cronica unui eșec anunțat: liceul unde DE OPT ANI NU SE IA BACUL

În patru licee din Timiș niciun elev nu a promovat Bacalaureatul. Este vorba de Liceul Tehnologic Agricol din Orțișoara, Liceul Tehnologic Agricol Cristofor Nako din Sânnicolau Mare, Liceul Tehnologic Transporturi Auto Timișoara, respectiv Liceul Teoretic Socrates din Timișoara. În primul menționat nu s-a mai promovat examenul maturității din 2008. De la anul, aici se va desființa liceul.

Pe ultimii elevi care studiază la Liceul Tehnologic Agricol din Orțișoara i-am cunosut la începutul anului școlar. ”Nu am mai citit nimic dintr-a treia”, era una din replicile favorite de laudă în timp ce ”tocilarul” clasei din care, marți, niciun elev nu a obținut notă de promovare la bacalaureat, ne-a spus că ultima carte citiă era „ceva de Giul Vern”. În rest, previzibil, adolescenții se distrau pe muzică de Guță & co.

La Liceul Tehnologic Agricol din Orțișoara au susținut bacalaureatul opt elevi, din care doar doi s-au prezentat la examene și au obținut, unul media 3,39, celălalt 4. Directoarea școlii nu a putut fi contactată pentru a comenta dezastrul. Ea așteaptă ca anul sșcolar 2016 – 2017 să fie ultimul cu studii liceale la școala pe care o conduce.studii liceale care de un deceniu nu mai au sens și care. Culmea, îi specializează, teoretic, pe copii în mecatronică.

Viitor ”de aur”: ingineri mecatroniști care nu știu să scrie

Ne puteți urmări și pe Google News

Ultimii liceeni de la Orțișoara sunt copii care, la evaluarea națională au avut note între 1 și 4, și au ajuns la liceu pentru că asta prevedea legea. Specializarea oferită – inginerie mecatronică – este o struțo-cămilă care nu are aproape nicio legătură cu profilul agricol al școlii care va fi desființat peste un an.

”Până la urmă, nouă ne convine desființarea claselor de liceu. În clasele primare și gimnaziale avem copii foarte buni, care iau evaluarea cu 10, și apoi merg la școlile bune din Timișoara”, admitea, în septembrie 2015, la deschiderea anului școlar, directoarea Felicia Burlacu.

De ani de zile, împreună cu colegii ei profesori, se chinuie să îi pună pe liceeni pe o direcție, însă fără success: ”Colegii mei s-au oferit să țină meditații, sâmbăta. Făceau naveta de la Timișoara pentru acești copii care nu au manifestat niciun interes. Au venit vreo doi, două săptămâni, apoi au abandonat și aceia”.

”Nu citesc. În timpul liber stau pe calculator”

Redăm un dialog purtat la deschiderea anului școlar de la Orțișoara, cu unul din elevii care nu a luat bacul. Sergiu Băniciu, începea clasa a XII-a. Care e planul tău de viitor? „Sper să lucrez la Mawi” ( n.r. O companie austriacă din comună). Ce faci în timpul liber? ”Stau pe calculator”. ”Citești?” ”Nu. Ultima dată am citit alea cu Păcală, Amintiri din copilărie”.

Nici cilalți colegi nu păreau mai ancorați în realitatea imediată, cu excepția ultimelor hituri scoase de maneliștii preferați. I-am întrebat atuncu ce e important pentru ei.  În discuție intervine Sergiu Cocoțan: ”Banul”.  Ne-a spus că el este ”architect” și că în vacanță a săpat cu  60 de lei pe zi pe un șantier arheologic. Ce părere are că va fi unul din ultimii liceeni din școală, că după generația lui, Liceul Tehnologic Agricol din Orșișoara nu va mai exista? Niciuna.  Ridică din umeri.

În zonă sunt mai multe companii private care îi angajează pe adolescenți, muncitori cu ziua, și chiar le fac contracte pe termen lung, dacă se decid să abandoneze școala pentru salariul minim pe economie, ca muncitori necalificați. Mulți dintre colegii lor așa au făcut. ”Noi am început aceste clase cu 16 – 17 elevi. Prin clasa a X-a au făcut cerere de abandon școlar, și s-au angajat”, a mai declarat pentru EVZ directoarea unității de învățământ,la deschiderea anului școlar 205 / 2016. ( Fotografii: Adrian Pîclișan)