Liderii Coaliției au discutat despre modificarea examenului de bacalaureat și camerele video
- Antoaneta Etves
- 11 iulie 2011, 16:12
Coaliția guvernamentală s-a întâlnit astăzi pentru a discuta măsurile de reducere a personalului și l-au mustrat pe ministrul Educației, Daniel Funeriu, pentru rezultatele slabe de la Bacalaureat. Aceștia au mai propus eliminarea camerelor video la sesiunea din toamnă.
În plus, membrii au discutat despre posibilitatea reorganizării Bacalaureatului, în sensul ca probele să fie susținute diferențiat, în funcție de profilul Liceului. Mai mult, aceștia l-au întrebat pe Funeriu de ce nu au fost camere de luat vederi în toate unitățile de învățământ în care s-a dat BAC-ul și cum de chiar în acele licee, care nu au fost monitorizate video, rezultatele au fost mai bune.
Aceștia i-au mai reproșat ministrului Educației și faptul că sistemul de supraveghere video ar fi fost montat arbitrar.
"I-au fost făcute diferite sugestii. Nu sunt posibile condiţii diferite pentru candidaţii care susțin același examen. Dacă într-un loc mă ocup de evitarea fraudei la examen prin instalare de camere video, nu este posibil ca într-un alt loc ele să nu fie. Trebuie să fie aceleaşi condiţii pentru toată lumea", a spus deputatul Ovidiu Ganț, reprezentant al minorităților naționale la ședința Coaliției. S-a propus eliminearea camerelor de luat vederi în toamnă Membri ai Coaliţei de guvernare au mai propus la şedinţa de luni relaxarea condiţiilor sesiunii din toamnă a bacalaureatului prin eliminarea camerelor de supraveghere în sălile de examen în liceele cu rezultate slabe. Numai că, Funeriu a respins această variantă, pe motiv că este o cere politică. ”Linia directoare a mers spre o relaxare a condiţiilor bacalaureatului ca şi implicaţii politice şi anume problema camerelor, a supravegherii, implicaţiilor electorale şi a impactului electoral şi de-o parte şi de alta a Coaliţiei. Ministrul (n.r. Daniel Funeriu) a rămas foarte ferm pe poziţie (...). Are suportul premierului şi a colegilor din PDL, care de la început l-au îndemnat să ia aceste măsuri, dar multe voci din Coaliţie au mers pe ideea unei relaxări a bacalaureatului', au afirmat sursele guvernamentale, citate de Agerpres. Potrivit aceloraşi surse, unele voci din Coaliţie au propus ca în liceele cu rezultate slabe camerele de supraveghere să fie eliminate din sălile de examen la sesiunea din toamnă a bacalaureatului. ”S-a făcut o analiză matematică de bază între judeţele în care existau camere şi cele în care nu existau şi diferenţa de promovabilitate este undeva la 20% şi atunci unele voci au propus ca în judeţele în care au existat rezultate dezastruoase în prima sesiune să eliminăm camerele sau să avem grijă în care din licee le montăm”, au mai menţionat sursele citate. În schimb, ministrul Educaţiei s-ar opune acestei variante avansate în şedinţa Coaliţiei. Astfel, Funeriu a susținut instalarea acestor camere în toate judeţele. Pe de altă parte, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, susține că membrii coaliţiei au apreciat faptul că a existat o disciplină şi nu a fost formulat niciun reproş. Acesta a mai explicat că a fost o discuţie în ceea ce priveşte bacalaureatul şi ce se schimbă până anul viitor, conform Legii învăţământului. BAC, ÎN FUNCȚIE DE PROFILUL LICEULUI
A fost discutat și sistemul de organizare a sistemului de bacalaureat, pentru că noua lege a Educaţiei prevede ca acesta să fie organizat diferit în funcţie de profilul liceului, iar în Coaliţie discuţia a fost când şi sub ce formă aceste noi prevederi pot fi puse în aplicare.
"Nu este posibil ca un absolvent al liceului agricol să susţină acelaşi tip de examen de bacalaureat cu un absolvent de liceu teoretic... De exemplu, băiatul ăla care s-a pregătit pentru creşterea plantelor nu poate să susţină acelaşi examen cu cel care s-a pregătit la matematică", a susţinut Ovidiu Ganţ, precizând că şi diploma, trebuie să aibă o valoare diferită. "Nu poţi cu un bacalaureat tehnic să mergi la o universitate teoretică", a mai spus Ganţ.
Astfel, ministerul Educaţiei va prezenta în Guvern o analiză, va trebui să vină cu o metodologie atât pentru sesiunea din toamnă a bacalaureatului cât şi pentru examenele viitoare.
Cifra de şcolarizare la universităţile de stat a fost o altă discuţie. Potrivit lui Ganţ, numărul şi pregătirea absolvenţilor trebuie să fie în concordanţă cu piaţa muncii. "Nu poţi, de exemplu, să produci anual un număr de absolvenţi de drept dacă pe piaţa muncii se caută, să zicem, ingineri sau mecanici".
Un alt subiect pe ordinea de zi a Coaliţiei a fost deconcentrarea, comisia specială urmând să aibă o primă şedinţă astăzi. Potrivit lui Ganţ, fiecare minister urmează să facă o analiză tehnică în acest sens. CITIŢI ŞI:
- "În multe licee, şcoala a ajuns o pierdere de vreme"
- Rezultate finale la Bacalaureat 2011. Culmea dezastrului: să pici după contestaţie. "Este ca la ruletă"
- Record: notă mai mare cu 3,7 puncte după contestaţie
- Rezultate finale bacalaureat 2011. Peste o sută de elevi, admişi iniţial, au picat examenul după contestaţii