Rezultate alegeri parlamentare 2016. PSD forţează instalarea lui Liviu Dragnea la Palatul Victoria

Rezultate alegeri parlamentare 2016. PSD forţează instalarea lui Liviu Dragnea la Palatul Victoria

Rezultate alegeri parlamentare 2016. Social-democraţii sunt hotărâţi, la adăpostul unui rezultat istoric în alegerile parlamentare, să-l propulseze primministru pe preşedintele condamnat al partidului, Liviu Dragnea. PSD va coopta şi ALDE la guvernare, în timp ce prezenţa UDMR în coaliţie este incertă

Planul PSD are două oprelişti majore. Legea de organizare a Guvernului 90/2001 îi interzice unui condamnat penal să fie ministru sau prim-ministru, iar preşedintele Klaus Iohannis a promis că nu va desemna pentru funcţia de premier un candidat cu probleme în justiţie. „Pot fi membri ai Guvernului persoanele care (...) nu au suferit condamnări penale”, prevede legea menționată mai sus.

Liderilor social-democraţi nu le pasă. „Din punctul meu de vedere, românii au dat azi un vot clar pentru Liviu Dragnea - premier! Cu această formulă trebuie să mergem la Palatul Cotroceni! Justiţia nu a interzis, prin sentinţă, dreptul de a alege şi de a fi ales al domnului Dragnea”, a declarat ieri liderul PSD cu cele mai multe voturi în spate şi unul dintre apropiaţii lui Liviu Dragnea, primarul Capitalei, Gabriela Firea.

„Eu am spus un lucru bazat pe experienţa pe care am avut-o în cele trei guverne. Dacă vreţi eficienţă şi să facem treabă, cine e şeful partidului, e şi şeful Guvernului”, a spus şi fostul premier Victor Ponta. Însă Liviu Dragnea îşi lasă colegii să se perpelească. “Nici nu confirm, nici nu infirm dacă propunerea pentru prim-ministru aş putea fi eu”, a spus el.

Ne puteți urmări și pe Google News

Variantele PSD

O şedinţă a conducerii centrale a PSD este aşteptată în această săptămână şi subiectul premierului va fi întors pe toate feţele. Este de aşteptat ca PSD să discute mai multe variante.

Social-democraţii ar putea să modifice în Parlament legea de organizare a Guvernului şi să elimine interdicţia care i se aplică lui Liviu Dragnea. O altă variantă este ca PSD să atace prevederea la Curtea Constituţională şi să obţină câştig de cauză.

A treia variantă este ca PSD să ignore legea şi să-i forţeze mâna şefului statului, având în spate un scor istoric, de peste 45%. Pericolul în acest caz este că un eventual vot de învestitură în Parlament, pentru un Guvern Dragnea, ar putea să fie atacat de opoziţie la CCR şi votul să fie anulat.

A patra variantă este ca PSD să vină cu o propunere nouă de premier, însă niciun lider al partidului nu a îndrăznit să emită pretenţii publice pentru scaunul de la Palatul Victoria.

Suspendarea lui Iohannis

Posibilitatea suspendării lui Klaus Iohannis, dacă refuză premierul PSD, a fost ridicată ieri de liderul judeţean PSD din Alba, Ioan Dîrzu. „Ar fi posibilă o chestiune de genul respectiv pentru că, încă odată, consider că voinţa cetăţeanului sau a votantului este supremă” a declarat el, precizând că subiectul nu s-a discutat însă în partid.

ALDE şi UDMR, posibili aliaţi

Social-democraţii au început încă din seara alegerilor negocierile pentru formarea unei majorităţi cu ALDE. PSD încă se gândeşte dacă vrea să ia şi UDMR la guvernare şi, până aseară, nu i-au chemat pe maghiari la negocieri. Relaţia dintre cele două formaţiuni s-a răcit în urma unor replici acide, pe teme etnice, în timpul campaniei electorale.

Pe urmele FSN

PSD se îndreaptă spre cel mai bun scor din istoria partidului, după rezultatele „părintelui” FSN din 20 mai 1990, de aproape 70%. Social-democrații au 45,31% din voturi la Camera Deputaţilor şi 45,5% la Senat, după centralizarea a 95,58% din secţiile de vot.

Luptă pentru ministere

În interiorul PSD se încălzesc cel puţin 1-2 candidaţi pentru fiecare minister în parte, au relatat ieri surse din partid pentru EVZ. Vicepremierul Vasile Dîncu ar putea să continue în Guvernul PSD. La Finanţe sunt vehiculaţi Victor Ponta sau Eugen Teodorovici, la Interne - Georgian Pop, la Apărare - Gabriel Vlase, Fonduri Europene - Marius Nica, Muncă - Rovana Plumb, Cultură - Ionuţ Vulpescu, Transporturi - Mihai Fifor, Tineret - Gabriel Petrea, Economie - Mihai Tudose. În tabăra ALDE, Daniel Constantin poate prelua Agricultura, Sorin Câmpeanu - Educaţia, Andrei Gerea - Energie, Graţiela Gavrilescu - Mediu. Nu este exclus nici numele lui Daniel Chiţoiu în viitorea echipă. Viitoarea echipă guvernamentală va avea termene limită pentru proiectele promise în campanie şi cine nu respectă programul va fi schimbat din funcţie. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a promis un „regim spartan” pentru viitorii miniştri, spun surse PSD pentru EVZ.

Dîncu, refuzat de baroni

Liderii judeţeni PSD cu cele mai bune rezultate electorale au bătut cu pumnul în masă şi au refuzat total varianta unei eventuale susţineri ca premier a actualului vicepremier Vasile Dîncu, au relatat surse din partid pentru EVZ. „Nu vreau să dau nume, dar m-a rugat Vasile Dâncu să vă spun că nu vrea să fie premier. Am avut o discuție cu el”, a spus şi Liviu Dragnea, după alegeri. Liderii PSD din Oltenia şi Moldova nu vor accepta, spun sursele citate, ca ei să aducă 60-70% din voturile PSD şi la Palatul Victoria să se instaleze un premier care vine dintr- o regiune care a adus doar 30% din voturile partidului.

Teodorovici se autopropune

Fostul ministru al Fondurilor Europene, vehiculat ca variantă de premier PSD, a spus ieri că partidul are mai multe variante de premier. Întrebat dacă-şi doreşte să fie el premierul PSD, a răspuns: „Un om politic care nu aspiră la mai mult nu este om politic. Cine se dă după copac încercând să ascundă acest lucru face politică de tip românesc ori nu vrea să se ridice de un anumit nivel”. Pe lângă Teodorovici mai este vehiculată ca posibilă variantă de premier PSD Rovana Plumb, fost ministru al Muncii. Surse din partid au relatat EVZ că Liviu Dragnea nu este de acord ca vreunul din cei doi să ajungă la vârful Executivului.

Firea nu dă primăria

Unul dintre cei mai simpatizaţi lideri PSD, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a fost luată în calcul ca variantă de premier, însă a declarat public că nu vrea să înşele votul bucureştilor care au ales-o în iunie să conducă municipiul. „Ce onoare aş mai avea eu în faţa bucureştenilor care m-au votat?”, a spus ea. La rândul său, liderul PSD Liviu Dragnea a spus că ar trebui ca Firea să confirme mai întâi ca primar general înainte să se gândească la alte funcţii. În PSD s-a discutat că o eventuală preluare a Guvernului de către Firea a reprezenta pentru aceasta o trambulină de lansare către alegerile prezidenţiale din 2019.