Rezolvarea unuia dintre cele mai mari mistere. Cum a fost posibil așa ceva?

Rezolvarea unuia dintre cele mai mari mistere. Cum a fost posibil așa ceva?

Misterul din spatele unui număr impresionant de benzi elastice descoperite de o echipă de specialişti în protecţia mediului pe Insula Mullion din sudul Regatului Unit, unde nu trăieşte nicio persoană iar vizitatorii au nevoie de permis special, a fost rezolvat, iar explicaţia este una tristă, relatează miercuri The Guardian.

Ornitologi din cadrul West Cornwall Ringing Group şi National Trust au dezvăluit că, potrivit concluziei la care au ajuns, benzile elastice au fost aduse pe insulă de păsările marine aflate în căutarea hranei în zona continentală, care le-au confundat cu viermi.

Se estimează că pescăruşii au găsit benzile elastice pe câmpurile cu flori de pe continent, le-au înghiţit şi s-au întors. Benzile au fost apoi regurgitate de păsări pe insulă.

„Este puţin deprimant, un semn al vremurilor”, a declarat Mark Grantham de la West Cornwall Ringing Group. „Este un loc frumos, iar oamenii rareori ajung acolo; dar dovedeşte că impactul omului este prezent peste tot”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Grantham a explicat că grupul pe care îl reprezintă se ocupă cu numărarea păsărilor de pe insulă din 2013 şi a început să observe benzile colorate. Pentru a nu deranja păsările, ei limitează durata expediţiilor şi astfel nu au realizat cât de multe astfel de obiecte se aflau acolo.

După sezonul de reproducţie din acest an, grupul a decis să analizeze situaţia. „Am rămas uimiţi de numărul lor şi de cum au ajuns acolo”, a spus Grantham.

„În decurs de o oră am colectat mii de benzi şi câteva mâini cu reziduuri asociate pescuitului”, a precizat specialistul.

Unele dintre benzile elastice găsite erau noi şi colorate, altele erau decolorate şi fragile. Grantham a declarat că, după părerea sa, păsările le adună de zeci de ani.

Pe lângă benzi elastice, au fost descoperite mici mănunchiuri de plasă de pescuit verde şi sfoară printre resturile de mâncare nedigerată. Specialiştii au găsit, de asemenea, un pescăruş mort, cu un cârlig de pescuit în guşă.

„Locuri precum Insula Mullion ar trebui să fie sanctuare pentru păsările noastre marine, aşa că este tulburător să vedem că devin victime ale activităţii umane”, a declarat Rachel Holder din cadrul National Trust.

Insula Mullion găzduieşte în prezent una dintre cele mai mari colonii de pescăruşi cu spate negru din Cornwall, cu până la 70 de cuiburi în fiecare vară, pe lângă cele circa 50 de cuiburi de cormorani.

Potrivit specialiştilor, miile de benzi elastice descoperite pe această insulă provin de pe câmpurile horticole din apropiere unde sunt utilizate pentru a lega buchetele de flori tăiate. National Trust a lansat un apel către proprietarii de afaceri din zona vizată să îşi schimbe modul în care utilizează şi elimină materialele care ar putea dăuna vieţuitoarelor sălbatice.

Numărul pescăruşilor este în declin, iar pescăruşul argintiu, specie cunoscută în special pentru obiceiul de a fura mâncarea din mâinile turiştilor, apare pe Lista Roşie din Marea Britanie cu specii în pericol de dispariţie, notează The Guardian, scrie Agerpres.