Rezidențiat 2024. Se introduce înscrierea cu taxă

Rezidențiat 2024. Se introduce înscrierea cu taxăRezidențiat. Sursa foto: Razvan Valcaneantu/ EEC

Un nou proiect de lege aprobat de Senat le va permite studenților absolvenți de medicină să intre la rezidențiat și în regim cu taxă.

Rezidențiat 2024. Se introduce înscrierea cu taxă

Amendamentul recent adoptat de Senat la Ordonanţa Guvernului nr. 44/2024 prevede că rezidenţiatul pe locuri poate fi organizat fie cu finanțare din bugetul de stat, fie în regim cu taxă. Această modificare aduce flexibilitate în accesul la programele de rezidențiat, oferind viitorilor medici opțiunea de a-și continua formarea profesională în funcție de resursele disponibile.

Proiectul de lege a primit sprijinul majorității senatorilor, fiind adoptat cu 92 de voturi „pentru” și 17 abțineri.

Cine va putea să se înscrie la rezidențiat cu taxă

Conform amendamentului, absolvenții de învățământ superior care au obținut punctajul necesar la examenul de rezidențiat, dar nu au reușit să ocupe un loc finanțat de la bugetul de stat, pot opta pentru înscrierea la rezidențiat cu taxă, în termen de până la trei ani de la susținerea examenului. Numărul de locuri disponibile în regim cu taxă este stabilit de senatul fiecărei instituții de învățământ superior, fără a depăși 20% din cifra de școlarizare alocată pentru medicina generală și în funcție de capacitatea de școlarizare pentru stomatologie și farmacie.

Deși rezidențiatul se poate organiza atât cu finanțare de la bugetul de stat, cât și în regim cu taxă, nu există diferențe între cele două categorii de rezidenți în ceea ce privește organizarea pregătirii. Cu toate acestea, rezidenții care urmează programul în regim cu taxă nu au dreptul la salariu sau la bursă de rezidențiat, beneficiind doar de pregătirea profesională oferită de program.

Dispută între sentatorii USR și PSD pe marginea amendamentelor

Senatorul USR Irineu Darău a adus critici dure în plen referitoare la amendamentele acceptate în cadrul proiectului de lege, subliniind că aspectul cel mai problematic al inițiativei este percepția că aceasta ar conduce la o privatizare a organizării concursurilor de rezidențiat. El și-a exprimat îngrijorarea față de această schimbare care ar putea afecta transparența și echitatea în accesul la formarea profesională pentru viitorii medici.

„Nu vom vota pentru această iniţiativă, fiindcă avem mai multe critici justificate. Cresc salariile preşedintelui şi vicepreşedinţilor la Agenţia Naţională a Medicamentului, mai cresc nişte indemnizaţii pentru participare la şedinţele CA, dar credem noi că cel mai grav lucru din această iniţiativă este faptul că par să se privatizeze organizările de concursuri de rezidenţiat. Se dă posibilitatea universităţilor, inclusiv celor private, să organizeze aceste concursuri pe bani. Nu credem că este direcţia cea bună, nu credem că va putea fi garantată calitatea concursurilor de rezidenţiat prin privatizarea acestora. Mai sunt şi nişte condiţii, prin această iniţiativă, relaxate sau ocupării funcţiilor de conducere în Sănătate, pentru persoanele de peste 65 de ani şi chiar peste 70 de ani. Nici aceasta nu credem că este o direcţie potrivită pentru întinerirea corpului de conducere din zona Sănătăţii", a afirmat Darău.

În replică, senatorul PSD Florian Bodog l-a acuzat de 'minciună' pe reprezentantul grupului USR.

"Tot din cauza tinereţii sau a lipsei de experienţă, antevorbitorul meu a încercat să vă mintă. Nu e vorba despre organizarea de examene de rezidenţiat de către universităţi, ci este vorba despre posibilitatea ca cei care au susţinut examene de rezidenţiat şi nu obţin locul pe care şi-l doresc la forma finanţată şi cu plata unui salariu să poată opta pentru locuri cu taxă într-un anumit procent, prin examen naţional de rezidenţiat (...). Au posibilitatea să opteze pentru locuri cu taxă prin examen naţional de rezidenţiat. Şi vreau să subliniez că aceste locuri cu taxă nu sunt bugetate nici măcar ca salarizare. Nu au dreptul la salarizare, ci pot doar să-şi aleagă locuri cu taxă într-un anumit procent care a fost stabilit de către Comisia de sănătate. Grupul PSD va vota această ordonanţă", a transmis Bodog.

Senatul este prima Cameră legislativă sesizată în acest caz.