Secretarul de Stat american Rex Tillerson a sosit într-o vizită în Mexic, administrația Trump încercând să facă un pas spre înțelegere, spre relații mai bune, conform declarațiilor oficialilor americani.
Relațiile bilaterale au fost înrăutățite de inițiativele președintelui Trump de a stopa imigrația și de a construi un zid la granița dintre cele două state. De altfel, Donald Trump a dat un nou ordin executiv care se referă la deportarea imigranților ilegali din SUA și în paralel se reanalizează ajutorul oferit de Statele Unite Mexicului, probabil va fi reutilizat pentru construirea zidului.
Până mâine, oficialii americani trebuie să încheie calculele legate de banii și fondurile nerambursabile pe care Washingtonul le acordă Mexicului, o sarcină pe care Trump a indicat-o luna trecută, când a semnat ordinul de construcție a zidului de la graniță.
Tillerson, oficialul cu gradul cel mai înalt al administrației americane, care face o vizită în Mexic, după învestirea lui Trump, a sosit împreună cu John F.Kelly, secretarul pentru Securitate Internă, la o zi după ce administrația a publicat documente privind stoparea imigrației.
Unele publicații americane au descris noua politică de deportare a adminstrației Trump în termeni apocaliptici, spunând, în unele cazuri, că reprezintă „un război” față de milioane de mexicani din SUA.
Ministrul mexican de Externe, Luis Videgaray, a declarat, ieri, că pachetul privind directivele imigrației „îngrijorează, fără îndoială, toți mexicanii” și va fi un punct prioritar pe agenda discuțiilor.
Conform New York Times, întâlnirile bilaterale nu vor fi simple, pentru niciuna dintre părți, deși Trump s-a întâlnit cu Tillerson, în Biroul Oval, chiar înainte de această vizită. Dar există semnale că secretarul de Stat nu este cel care are un rol crucial în stabilirea agendei de politică externă a Statelor Unite în acest mandat. El a lipsit de la întrevederi importante de la Casa Albă cu lideri străini, a spus public foarte puțin cuvinte de când și-a preluat mandatul și nici măcar nu a avut dreptul de a-și alege adjunctul, scrie sursa citată.
În schimb, Tillerson a fost săptămâna trecută în Germania, la Conferința de securitate de la Munchen, pentru a-și asigura aliații din NATO că Trump acordă importantă Alianței Nord-Atlantice și UE, în ciuda declarațiilor contrare făcute de Donald Trump.
Discuțiile dintre lideri ar putea atenua conflictele și ar putea schimba opinii. de exemplu, premierul japoniei, Shinzo Abe l-a curtat și l-a flatat pe Trump, o strategie care se pare că a avut succes și a schimbate discursul critic pe care îl avea Trump de decenii întregi la adresa Japoniei. Președintele chinez, Xi Jinping, a părut să-l ignore săptămâni întregi pe Trump, înainte ca Trump să-și schimbe atitudinea și să nu mai pună sub semnul întrebării politica unei singure Chine, la care regimul de la Beijing ține foarte mult.