Revoluție inedită. Savanții au găsit soluția pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice: Emisiile de gaze vor fi transformate în piatră

Revoluție inedită. Savanții au găsit soluția pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice: Emisiile de gaze vor fi transformate în piatră

Cea mai mare instalație de stocare de CO₂ din lume, din Islanda, intră în funcțiune. O cantitate de 4.000 de tone de CO₂/an, prag considerat dăunător pentru climă, va fi absorbită de instalația amintită, gazul transformându-se ulterior în piatră, în adâncurile subterane, relatează Der Spiegel.

În Islanda a intrat în funcțiunea cea mai mare investiție din lume care a fost propulsată către stocarea CO₂ din aer. Operatorii instalației au anunțat că, după o perioadă de 15 luni de construcții, instalația va fi pusă în funcțiune pentru a filtra cantitatea de CO₂ dăunătoare climei și a o stoca în pământ. Demersul va contribui, astfel, la reducerea conținutului de CO₂ din atmosferă.

Sistemul Orca a fost construit lângă o centrală geotermală pe platoul Hellisheiði, din sud-vestul Islandei. Cele două companii, compania elvețiană Climeworks și cea islandeză Carbfix, operaseră deja o instalație pilot în acest teritoriu.

Funcționând la capacitate maximă, centrala ar trebui să extragă din aer aproximativ 4.000 de tone de dioxid de carbon în fiecare an. Aceasta corespunde emisiilor a aproximativ 870 de mașini. Costurile pentru această tehnologie se situează între 10 și 15 milioane de dolari americani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum funcționează Orca, „aparatul de aer condiționat supradimensionat”. Transformă CO₂ în piatră

Orca are caracteristicile, parțial, unui aparat de aer condiționat supradimensionat. Este format din patru unități care prevăd niște containere de transport maritim și conțin lamele mari. Specialiștii au testat această tehnologie pe parcursul mai multor ani de zile, de exemplu, în Elveția - ventilatoarele aspiră aerul în interiorul cutiilor. Aici, CO₂ este filtrat și colectat într-un dispozitiv-colector. Când colectorii sunt separați de aerul exterior, gazul este eliberat din nou prin creșterea temperaturii și ulterior dizolvat în apă.

Instalația Orca din Islanda

Pentru a stoca gazul, cercetătorii pompează apa până la 1.000 de metri adâncime în pământ. Aici sunt stocate roci poroase care conțin minerale precum magneziu, calciu și fier. Atunci când intră în contact cu aceste elemente, dioxidul de carbon începe practic să se pietrifice, creând așa numiții carbonați. Acest proces durează până la doi ani.

Avantajul procesului este reprezentat de faptul că, în condiții normale, dioxidul de carbon rămâne stocat în piatră pentru totdeauna.

Susținătorii acestei tehnologii au transmis că liderii lumii vor va avea nevoie de astfel de idei pentru a avea mai multe șanse în lupta împotriva schimbărilor climatice. Acest lucru se datorează faptului că așa-numitele procese de captare directă a aerului (DAC) contribuie activ la eliminarea din aer a dioxidului de carbon prezent în atmosferă.

Cantități semnificative de dioxid de carbon ar putea fi filtrate cu ajutorul noii instalații. Cercetătorii au estimat, într-un studiu, că aproximativ trei gigatone pe an ar putea fi supuse procesului de filtrare, până în anul 2035.