A mai căzut un mit al conspiraționiștilor: Măștile nu sunt un pericol! Adevărul despre CO2

A mai căzut un mit al conspiraționiștilor: Măștile nu sunt un pericol! Adevărul despre CO2 sursa foto: EVZ

Măștile pot fi foarte incomode, dar nu vă fac rău prin acumularea de dioxid de carbon, aşa cum au afirmat unii specialişti.

Se pare că nu există nicio legătură directă între purtarea măștilor de față cu otrăvirea cu dioxid de carbon, potrivit unui nou studiu publicat în revista de specialitate Annals of the American Thoracic Society.

Dureri de cap, amețeli, oboseală... sunt stări pe care unii oameni le pun, în această perioadă, pe seama purtării măștilor de protecție. Inhalăm înapoi dioxidul de carbon expirat în mască? Respirăm mai puțin oxigen când gura și nasul sunt acoperite cu măști? Iată ce spun experţii în cel mai nou studiu.

Inhalăm mai mult dioxid de carbon cu mască de protecție?

Această cercetare specială a fost efectuată după ce un grup de rezidenți din Florida a contestat purtarea măştii. Persoanele au susținut că purtarea lor le-ar putea pune în pericol, deoarece măștile ar putea duce la supraexpunerea la dioxid de carbon.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru studiu, cercetătorii, conduși de Dr. Michael Campos, pneumolog la Centrul Medical Miami VA și la Spitalul și Clinicile Universității din Miami, au  analizat modificările nivelurilor de oxigen și dioxid de carbon în rândul persoanelor sănătoase și a celor cu obstrucție cronică pulmonară (BPOC) înainte și în timp ce purtau măști.

Cei cu BPOC, în conformitate cu fișa informativă despre sănătatea pacientului ATS despre boală, „trebuie să lucreze mai mult pentru a respira, ceea ce poate duce la dificultăți de respirație și / sau senzație de oboseală”. „Arătăm că efectele sunt cel puțin minime chiar și la persoanele cu insuficiență pulmonară foarte severă”, a spus Campos într-un comunicat de presă, prezentat de nationalinterest.

Dioxidul de carbon nu se poate acumula într-o mască

„Dioxidul de carbon este un gaz care trece cu mare ușurință prin orice structuri și membrane. În timpul expirului, dioxidul de carbon nu are niciun fel de dificultăți să treacă prin materiale textile. Măștile chirurgicale obișnuite nu reprezintă un obstacol propriu-zis când se expiră aerul, așa încât dioxidul de carbon nu se poate acumula într-o mască. Nu cunosc să se fi făcut măsurători concrete ale cantității de dioxid de carbon de-o parte și de cealaltă a unei măști purtate de o persoană sănătoasă, dar avem argumente istorice, și anume că medicii chirurgi operează ore în șir fără să aibă dificultăți de vreun fel legate de acumularea de dioxid de carbon în mască”, a declarat  dr. Irina Strâmbu.

Singura problema pe care o creează aceste măști este acumularea de aer cald în interior

Când sunt purtate un timp îndelungat, în interior se formează abur, iar el produce o senzație de disconfort. De aceea, sunt preferate măștile prevăzute cu o valvă pe mijloc. Ea împiedică acumularea aerului cald și a condensului:  „Da, aburul se acumulează într-o asemenea mască de protecție, dar dioxidul de carbon iese foarte ușor. Prin urmare, nu ni se poate face rău de la o asemenea mască”, a mai spus medicul.