Revoluție în medicină. Când va avea loc primul transplant de cap uman
- Antonia Hendrik
- 4 ianuarie 2020, 21:00
Neurochirurgul britanic Bruce Mathew afirmă că primul transplant de cap din lume ar putea avea loc până în 2030.
Ideea transplantării unui cap pe corpul unei alte persoane a fost adesea vehiculată în ultimii ani, fiind considerată un pas către nemurire sau o opţiune pentru persoanele care, dintr-un motiv sau altul, nu mai pot să îşi folosească propriile corpuri.
Bruce Mathew, fost neurochirurg al spitalului Universităţii Hull, din Marea Britanie, este de părere că o astfel de procedură, care pare fantezistă în acest moment, ar putea fi realizată cu succes cât de curând, ar fi un lucru aproape miraculos. Astfel, el este de părere că chirurgii vor trebui să transplanteze şi măduva spinării în corpul gazdă pentru ca procedura să fie viabilă. În prezent, unii dintre cercetătorii care lucrează în acest domeniu au încercat să identifice o modalitate prin care transplantul de cap să poată fi realizat prin eliminarea măduvei spinării.
Însă, dr. Mathew respinge total această abordare, pe care o consideră „complet ridicolă”. Neurochirurgul este de părere că evoluţiile legate de chirurgia pe nervi, robotică şi celule stem vor putea crea condiţiile necesare ataşării măduvei spinării într-un nou corp până în anul 2030.
Dr. Mathew a declarat pentru The Telegraph: „Măduva spinării este cel mai profund lucru pe care ți-l poți imagina". „Trebuie să mențineți creierul conectat la măduva spinării". „Ideea de a elimina măduva spinării este total ridicolă. Va fi nevoie de mult progres, dar se va întâmpla probabil în următorii 10 ani".
Cu toate acestea, procedura declanşează reacţii
Dr. Hunt Batjer, președintele Asociației Americane a Chirurgilor Neurologi, a declarat că un transplant ar putea duce la cea mai rea soartă posibilă. El a spus: „Nu aș dori asta nimănui. Nu aș permite nimănui să îmi facă asta pentru că sunt multe lucruri mai rele decât moartea", referindu-se la dorinţa lui Valery Spiridonov de a se oferi voluntar.
Informaticianul Valery Spiridonov, mobilizat în scaunul cu rotile din cauza unei boli - Atrofia spinala musculara acuta sau boala Werdnig Hoffmann - care într-o zi îl va ucide, a anunțat că va fi primul voluntar la un transplant de cap.
Cea mai mare problemă a operaţiei, indiferent de succesul acesteia, este că nu avem cum să ştim ce se va întâmpla cu mintea lui Spiridonov, atrag atenţia specialiştii. Nu poate fi apreciat ce va face transplantul, care presupune conexiuni noi cu substanţe stăine pe care creierul va trebui să le asimileze, cu psihicul pacientului...
Iar dr. Sergio Canavero - poreclit şi Dr. Frankenstein - a declarat deja că este pregătit să efectueze operația, insistând că a tăiat și reconectat cu succes măduva spinării a nouă șoareci. Dintre toți doar unul dintre şoareci a reușit să supraviețuiască timp de 30 de zile după experiment după cum relatează Express.