Evenimentul Zilei > Economie > Revoluţie în industria bateriilor
Revoluţie în industria bateriilor

Revoluţie în industria bateriilor

Cercetatorii de la Universitatea Stanford, au dezvoltat o baterie reîncărcabilă din aluminiu care poate înlocui actualele dispozitive de stocare precum bateriile alcaline, care sunt dăunătoare pentru mediul înconjurător.

Noua tehnologie a reuşit ceva ce oamenii de ştiinţă au încercat să realizeze de decenii – să folosească aluminiul pentru industria bateriilor, o industrie cu o cerere foarte mare. Aluminiul este mai ieftin, este mai uşor de obţinut şi mai puţin inflamabil. Provocarea constă în găsirea unui material pentru catod – electrodul prin care trece curentul electric – care să producă destulă tensiune pentru a susţine încărcări repetate.

Echipa de la Stanford a găsit, accidental, materialul potrivit. Este vorba despre grafit, carbon natural aproape pur, de culoare cenuşie-neagră şi cu luciu metalic.”Electrolitul este de fapt o sare lichidă la temperatura camerei, aşa că este foarte sigur”, a precizat un al membru al echipei, studentul Ming Gong.

Prototipul a fost încercat pe mai multe smartphone-uri. Echipa susţine că timpul de încărcare a fost de 60 de secunde.Bateria rezistă la 7.500 de cicluri de încărcare. Spre comparaţie, bateriile pe bază de litiu-ion rezistă la circa 1.000 de reîncărcări.

Singurul lucru care stă în calea lansării pe piaţă a noului produs este tensiunea produsă de bateria din aluminiu. ”Bateria noastră produce în jur de jumătate din tensiunea unei baterii obişnuite din litiu. Îmbunătăţirea materialului catodului va duce într-un final la creşterea tensiunii şi a densităţii de energie”, se arată în studiul publicat de americani.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: