Steve Bannon, fostul strateg electoral al lui Trump, se află într-un turneu pe Bătrânul Continent pentru a-și promova „Mișcarea” de coagulare și sprijinire a formațiunile naționaliste, eurosceptice și anti-sistem.
La exact două luni de la victoria lui Donald Trump la Casa Albă, pe 9 ianuarie 2017, fostul său șef de campanie electorală, Steve Bannon, și-a înregistrat la Bruxelles o fundație, numită „Mișcarea”, prin care dorește să „exporte” peste Ocean „revoluția de dreapta” din America.
Bannon, care a început în iulie un mare turneu european, s-a aflat săptămâna trecută în Italia pentru discuții cu Matteo Salvini și Luigi Di Maion, liderii formațiunilor aliate aflate la guvernare, Liga respectiv Mișcarea 5 Stele.
Salvini, care este și ministru de Interne, și-a anunțat deja aderarea la „Mișcarea” lui Bannon. În ceea ce privește întâlnirea americanului cu Di Maio, care a avut loc sâmbătă, aceasta a fost calificată drept un „dialog constructiv”, potrivit două surse citate de Politico. 5 Stele urmează să decidă în scurt timp dacă se alătură proiectului Bannon.
Interesant este că partidul lui Di Maio, populist, de stânga și anti-sistem, se află la mare distanță ideologică de alte formațiuni politice, precum Fidesz a premierului ungar Viktor Orban, Adunarea Națională din Franța a lui Marine Le Pen sau Alternativa pentru Germania (AfD), cu o puternică componentă naționalistă, pe care presa „mainstream” le numește în mod curent de „extremă dreapta”.
„Nimeni nu ar face asta”
Surse citate de Politico susțin că în rândul unora dintre parlamentarii 5 Stele există temerea că o astfel de alianță „contra naturii” ar putea îndepărta o parte a electoratului său.
Cu toate acestea, Bannon i-a elogiat pe ambii lideri ai coaliției de guvernare italiene: „În lumea întreagă, nu veți găsi doi politicieni care au depus eforturi atât de mari ca Salvini și Di Maio și care, fără bani, și-au purtat partidele la aceste victorii incredibile, apoi au făcut un pas înapoi și au lăsat pe altcineva să fie tipul care merge la G7, G20 și stă în Biroul Oval cu Trump... Nimeni nu ar face așa ceva.”
Strategul american se referă la faptul că, pentru a putea forma împreună guvernul, cei doi lideri italieni au renunțat la orgoliile și ambițiile de a deveni prim-miniștri și l-au ales de comun acord pe un al treilea, Giuseppe Conte.
„Experimentul care va schimba politica lumii”
Într-un interviu pentru Politico, Steva Bannon a declarat că speră ca modelul italian, care îi unește pe „populiștii” de stânga și de dreapta, să poată fi repetat și în Statele Unite sau Marea Britanie: „Este nevoie de compromisuri... De o parte ai venitul garantat, de cealaltă taxele minime, ambele părți primesc ce își doresc și de aici poți merge mai departe”, a explicat fostul șef de campanie al lui Trump, făcând referire la principalele priorități interne ale Ligii și Mișcării 5 Stele.
Modelul „turbulenților”
Însă, a subliniat Bannon, „nu trebuie să existe compromisuri privind valorile esențiale, ca suveranitatea națională și lupta împotriva imigrației, pentru Liga, și transparența și combaterea capitalismului de cumetrie, pentru 5 Stele”.
Faptul că Stânga și Dreapta din Italia s-au putut uni împotriva sistemului globalizării, „reprezintă un experiment care va schimba politica lumii”.
Tot sâmbătă, americanul a avut discuții și cu Frații Italiei, o altă formațiune naționalistă cu ocazia conferinței anuale a acesteia de la Atreju. Primit cu ovații de către mulțime, Bannon a spus: „Trump și Brexit și (alegerile generale din Italia din) Martie 2018 sunt indisolubil legate. Ele sunt o respingere a unei stări de lucruri și un pas înainte. Este omul de rând care spune ‘noi avem o idee mai bună’ și este pentru oară când are loc o respingere a ceea ce elitele au impus civilizației occidentale.”
Bannon a mai afirmat că Salvini și Frații Italiei, conduși de Giorgia Meloni, sunt ‘adevărați turbulenți’, ca Trump sau fostul lider al UKIP, britanicul Nigel Farage, înaintea lor. „Ceea ce Farage și UKIP au putut face în Marea Britanie și Tea Party a început să facă în Statele Unite... Făclia v-a fost transmisă vouă.”
Duminică, Steve Bannon a plecat la Praga și Budapesta, unde urma să se întâlnească cu președintele Milos Zeman, respectiv premierul Viktor Orban.
Sfârșitul integrării europene
Bannon este convins că anii următori vor aduce o stopare brutală a integrării europene: „A venit vremea naționalismului populist de dreapta. Acesta va guverna”, spunea strategul în iulie, pentru The Daily Beast. „Vom avea state națiuni independente, fiecare cu propria sa identitate, cu propriile sale frontiere.”
Un Soros de dreapta
Dacă Soros este un „guru” al Stângii, Steve Bannon vrea săși asume un rol similar pentru Dreapta. „Soros este sclipitor. Este răul întrupat, dar este sclipitor”, spune strategul, care afirmă că nu se teme să fie atacat și caricaturizat în același mod în care a fost Soros de Dreapta. „Uitați-vă la Chris Wylie (turnătorul de la Cambridge Analytica – n.r.): spune că Bannon a fabricat arme psihologice. Literalmente, m-a transformat cel mai strălucitor geniu al răului. Un James Bond negativ.” Mâna dreaptă a lui Bannon, Raheem Kassan adaugă: „Uitați de alde Merkel. Soros și Bannon vor fi cei mai importanți jucători din politica europeană în anii următori.”
Obama a aprins scânteia
Bannon crede că Barack Obama este cel care a aprins scânteia revoltei populiste mondiale acum zece ani, când, în timpul marii crize economice, fostul președinte american a sprijinit masiv băncile în detrimentul oamenilor simpli. Personaje ca Obama, care să coaguleze nemulțumirile împotriva lor, există și în Europa, iar Bannon o dă ca exemplu pe Angela Merkel, cu politica sa proimigrație.
Miza: Parlamentul European
Strategul lui Trump dorește ca la alegerile europarlamentare din mai 2019, Dreapta să poată crea un „supergrup”, care să cuprindă circa o treime dintre membrii Parlamentului de la Bruxelles și care să fie suficient de mare și de unit pentru a avea capacitatea de a influența major dezbaterile și procedurile parlamentare. Dacă acest lucru s-ar realiza, experții apreciază că Bannon ar dobândi o putere enormă în Europa