Revolutia, mai profitabila ca rezistenta anticomunista
- Adam Popescu
- 20 decembrie 2007, 02:00
Legea recunostintei fata de revolutionari ii face pe fostii detinuti politic si pe veteranii de razboi sa se simta discriminati de catre parlament.
Zeci de miliarde de lei vechi se transfera din bugetul statului in conturile unor romani cu certificate de revolutionar, in virtutea unei Legi a recunostintei care ii rasplateste pe revolutionarii din decembrie ‘89. Acest fapt ii supara pe veteranii de razboi si pe fostii detinuti politici, care se simt nedreptatiti - ei au avut curajul sa infrunte, pe motive politice, inchisorile comuniste.
Majoritatea celor care beneficiaza de Legea 341/2004, a recunostintei fata de cei care au contribuit la victoria Revolutiei din 1989, nu este formata din urmasii eroilor martiri sau din ranitii Revolutiei, ci din luptatori.
Iar multi dintre ei au ajuns „remarcati pentru merite deosebite” in urma marturiilor celor care i-au „vazut” facand acte de curaj. Alti martori, la fel de importanti, dar pe care nu-i asculta nimeni, pot afirma ca multi „remarcati” si-au castigat statutul mult mai tarziu, dupa ce Revolutia se incheiase de ani buni.
1.400 de lei - revolutionarii, 100 de lei - fostii detinuti
Conform legii, indemnizatiile se raporteaza la salariul mediu brut din luna anterioara primirii acestora, ceea ce a facut ca in conturile unora dintre revolutionari sa intre 200 sau chiar 300 de milioane de lei vechi.
„Toti cei care si-au primit drepturile au facut-o incepand cu 2004 si pana acum. Luptatorii din Revolutie, daca demonstreaza ca au un venit lunar mai mic decat salariul mediu brut pe economie, primesc indemnizatii reparatorii de 110a din valoarea salariului mediu brut pe economie, care este de aproximativ 1.275 de lei”, explica Ioan Pamparau, directorul adjunct al Casei de Pensii Brasov.
„Daca se pensioneaza pentru limita de varsta, la aceasta se adauga, pe langa pensia de drept, si o suma de 60% din acelasi salariu mediu pe economie. Veniturile lunare ale unui luptator pot ajunge astfel la 25-30 de milioane de lei vechi”, a mai spus Ioan Pamparau. In schimb, „urmasii fostilor detinuti politic, sot sau sotie, primesc doar 100 lei lunar, in timp ce copiii acestora nu primesc nimic”, spune Octav Bjoza, vicepresedinte al Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania (AFDPR). „Suta de lei se indexeaza numai cand catadicseste guvernul”.
„Un luptator „cu merite deosebite” primeste lunar 1,1 x salariul mediu brut pe economie pe luna precedenta, adica aproximativ 1.400 lei pe luna. Un luptator din Muntii Fagarasului, ranit in luptele cu Securitatea, cu patru gloante primite in trup si 12 ani de temnita comunista, incluzand bataia, schingiuirea, infometarea si bolile, primeste doar 1.200 lei lunar”, explica Octav Bjoza.
Locuinte din fondul de stat
Legea recunostintei stabileste ca revolutionarii au prioritate in obtinerea locuintelor din fondul de stat. Actul normativ care ii priveste pe fostii detinuti politic nu prevede un asemenea beneficiu.
„De asemenea, in timp ce, pentru revolutionari, legea prevede plata chiriei stabilite la nivel minim, fostii detinuti politic platesc chiria la nivelul calculat pentru oricare alt cetatean”, declara Octav Bjoza, cu amaraciune.
Spatii comerciale si terenuri
Potrivit legii, revolutionarii din decembrie au dreptul de a cumpara sau inchiria, fara licitatie, un spatiu comercial si de a primi in proprietate 10.000 mp teren arabil (extravilan) si 500 mp teren intravilan.
„In cazul fostilor detinuti politic, nu numai ca nu exista astfel de prevederi, dar noi n-am primit nici macar proprietatile pe care ni le-au confiscat comunistii”, afirma Octav Bjoza.
„In plus, revolutionarii au dreptul la credite bancare cu o dobanda calculata la jumatate din cea normala, cealalta jumatate fiind subventionata de stat. Fostii detinuti politic nu beneficiaza de un astfel de avantaj”, isi continua comparatia vicepresedintele AFDPR.
Impozite si venituri
O alta diferenta intre cele doua legi se refera la modul in care sunt considerate veniturile fiecarei categorii, de catre stat. Drepturile acordate de Legea 341 nu se considera venituri, nu se impoziteaza si nu afecteaza acordarea altor drepturi, in timp ce, in cazul fostilor detinuti politic, desi opereaza, de asemenea, scutirea de impozit, indemnizatia afecteaza alte drepturi.
„De exemplu, la calculul veniturilor pe membru de familie pentru obtinerea ajutorului de incalzire, indemnizatia de fost detinut politic se socoteste laolalta cu celelalte venituri ale familiei”, afirma Bjoza.
Sanatate
La capitolul sanatate, legea le atribuie in mod gratuit marilor mutilati ai Revolutiei un autoturism tip hycomat (adaptat nevoilor si handicapului beneficiarului - n.r.), in timp ce legea fostilor detinuti politic nu pomeneste nimic despre acest lucru, desi in randul lor exista persoane mutilate de tortionari.
Redeventa pe risc
Potrivit lui Pamparau, pentru cele peste 175 de persoane din Brasov care au intrat deja in posesia noilor certificate de revolutionar, conform Legii nr. 341/2004, au fost virate in conturi aproape 35 de miliarde de lei vechi.
Dar revolutionarii din Asociatia Luptatorilor, Ranitilor si Urmasii Eroilor (ALRUE) „Brasov - Decembrie 1989” sustin ca, „din 175 de revolutionari, doar vreo 30, probabil, primesc acea indemnizatie de 1.400 lei”. „Primesc cei care nu au serviciu, sunt someri sau cei care nu indeplinesc media pe economie”, a declarat Vasile Mardare, presedinte executiv al ALRUE.
„Cei care se gandesc ca revolutionarii s-ar imbogati foarte mult si foarte repede gresesc”, a declarat intr-o conferinta de presa Henter Bela, consilier la asociatia Decembrie 89 Brasov si secretar executiv al Blocului National al Revolutionarilor.
Doi parlamentari brasoveni, deputatul Ioan Dumitru Puchianu (PD) si Nicolae Vlad Popa (fost senator PLD, in prezent europarlamentar), au initiat un proiect de lege menit sa reduca decalajele dintre fostii detinuti politic (inclusiv novembristii brasoveni) si revolutionari. „Proiectul de lege a fost depus la Senat si asteapta (de mai bine de o luna - n.r.) sa intre in dezbaterea comisiilor”, a declarat deputatul brasovean.
NEMULTUMIT
Doar 8.900 de certificate noi
Preschimbarea certificatelor de revolutionar i-a adus la exasperare pe unii raniti ori participanti la evenimentele din decembrie ‘89. „Au reusit sa-si preschimbe toti smecherii care si-au luat pamanturi pe legea veche! Noi, prostii, stam pe la ghisee si ne tot resping dosarele. Ca ne mai lipseste ba o copie, ba un act, mereu sunt incomplete”, ridica pumnul in aer un revolutionar din provincie, satul sa tot dea banii degeaba pe trenul spre Bucuresti. Alti revolutionari spun ca multi dintre participanti ori raniti au pierdut cate un act original, spre exemplu un certificat medical, si nu mai au acum de unde sa-l scoata.
„Alexandru Madescu avea un certificat de la o policlinica din Bucuresti care nu mai exista de 12 ani!”, puncteaza presedintele unei asociatii din Bucuresti. Din 24.250 de cereri de preschimbare, depuse din 2004 pana acum, au fost distribuite doar 8.900 de certificate noi. Ilie Dragulin, inspector in Secetariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor, cunoaste situatia: „singurul profit al majoritatii celor care au participat la Revolutie a fost gratuitatea pe transport”. „Doar intamplator sa fi capatat vreun fraier pamanturi.” (Tatiana Dabija)
"Aceasta Revolutie a fost a profitorilor si a celor din structurile puterii, nu a oamenilor de rand, al caror singur profit a fost gratuitatea pe transport.", Ilie Dragulin, inspector la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor.
CORECTII Legea recunostintei brasovene
Membrii Asociatiei 15 Noiembrie 1987 au primit recent o serie de drepturi acordate de catre consiliul local, menite a elimina unele dintre diferentele introduse de Legea recunostintei. Printre cele mai importante facilitati se numara scutirea de plata impozitului pe cladire si pe teren la adresa de domiciliu, precum si de plata impozitului auto si a tuturor taxelor speciale, aprobate de Consiliul Local al Municipiului Brasov, inclusiv taxa de parcare. Novembristii vor avea gratuitate pe mijloacele de transport in comun din Municipiul Brasov si la spectacolele institutiilor de cultura locale, iar copiilor lor li se va garanta acces gratuit la crese si gradinite si vor beneficia de burse scolare.
SUPARATI
Veteranii abia primesc 350 de lei
Veteranii de razboi se considera si ei nedreptatiti si sfidati de Legea recunostintei. Potrivit lui Virgil Oancea, locotenent-colonel in rezerva, presedintele Uniunii Veteranilor de Razboi - Filiala Brasov, primeste un milion de lei pe luna ca veteran de razboi, si asta din 1994, ultima indexare fiind acum zece ani, spune el. Calculul este diferit de la caz la caz si depinde, in primul rand, de gradul beneficiarului si de faptele de eroism de pe front. „Pentru un veteran cu cea mai inalta distinctie a Romaniei si cu grad de general, indemnizatia este undeva la 3,5 milioane lei vechi pe luna. In cazul vaduvelor de veterani, alocatia se injumatateste. Majoritatea vaduvelor din Brasov primesc aproximativ 70-80 de lei pe luna”, afirma Virgil Oancea.
DIFERENTA
„Vinovati sunt cei care dau”
Reprezentantul novembristilor brasoveni considera si el Legea recunostintei ca fiind discriminatorie. „Noi suntem asimilati fostilor detinuti politic, adica avem o pensie medie de 1,5 milioane lei, loc de veci, o serie de scutiri si medicamente gratuite, cu toate ca aceasta ultima prevedere nici nu se respecta. Statul roman ar fi trebuit sa fie echidistant. Dupa ani de detentie, un fost detinut politic ia un milion pe luna pentru fiecare an de temnita, in timp ce pensia unui fost ofiter de Securitate, care poate chiar l-a bagat acolo, e de 30 de milioane pe luna sau chiar mai mult. La fel, aceste discriminari intre fostii detinuti politic, revolutionari, veterani”, crede Florin Postolachi, presedintele Asociatiei 15 Noiembrie 1987.