"Revoluţia" lui Cantona împotriva băncilor nu a avut loc

Apelul revoluţionar al fostului fotbalist Eric Cantona privind retragerea masivă a banilor din conturi, azi, 7 decembrie, în scopul falimentării sistemului bancar, nu are deocamdată un efect vizibil. Lumea nu se grăbeşte să îşi scoată banii nici în Franţa, nici în Marea Britanie sau în restul Europei, scrie The Daily Telegraph.

Cantona, fostul jucător francez al echipei de fotbal Manchester United, dorea o mişcare de protest efectivă şi revoluţionară împotriva băncilor, ce ar fi presupus retragerea masivă a banilor depuşi în bănci, exact în ziua de 7 decembrie. Apărută în Franţa, mişcarea s-a răspândit apoi pe bloguri şi prin reţelele sociale din Germania sau Olanda până în Marea Britanie. În jur de 40.000 de oameni s-au declarat dispuşi să ia parte la aşa-numita "revoluţie".

Un număr destul de mic de oameni s-au prezentat însă azi la ghişeele băncilor din Franţa pentru a-şi retrage banii - nici vorbă de cozi şi de mişcări în masă care să sperie instituţiile financiare.

Propunerile lui Cantona au stârnit însă nemulţumirea Federaţiei Franceze a Băncilor, care a apreciat că planul este "stupid în toate sensurile". Critici au venit şi de la oficialii europeni. Şeful zonei euro, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker a apreciat că ideea lui Cantona este "total iresponsabilă".

Ministrul francez de finanţe, Christine Lagarde, a remarcat la rândul său că cetăţenii europeni "nu au economiile pe care le are el (Cantona, n.r.). Comisarul european pentru economie, Olli Rehn, a subliniat că el însuşi este un suporter al Manchester United. "Cred însă că fotbalistul Cantona este mai bun decât economistul Cantona", a spus Rehn.