Evenimentul Zilei > Social > Revoluţia eBook înghite cărţile şi scoate biblioteca din casă
Revoluţia eBook înghite cărţile şi scoate biblioteca din casă

Revoluţia eBook înghite cărţile şi scoate biblioteca din casă

În România există în jur de 200 de cărţi digitale şi doar 4.000 de eReadere. Librarii de la noi anunţă însă că 2011 va consemna explozia pieţei de eBook-uri, după modelul din Occident. În 2010, americanii şi japonezii au cumpărat cărţi digitale în valoare de peste un miliard de dolari.

În septembrie 2010, Marian Buhnici a cumpărat un eBook Reader Kindle 3 cu WiFi şi 3G gratuit de pe site-ul amazon.com, la preţul de 900 de lei (cu tot cu taxe de expediţie). În lunile ce au urmat a renunţat la întreaga bibliotecă din apartament.
"Am dat cărţile prietenilor, am mai dus şi la părinţi. O bibliotecă e o investiţie de spaţiu care nu merită, odată cu lansarea ebook-urilor", spune el. Mai mult, glumind puţin, cu un ebook reader "poţi ţine într-o singură mână o carte de 1.000 de pagini". De exemplu, ultima lectură a fost seria SF "Cântec de gheaţă şi foc", de George R.R. Martin.
Cât despre spaţiul de stocare, pe un ebook cu o memorie de 4 GB încap între 2.000 şi 4.000 de cărţi, având în vedere că o carte în format digital ocupă un spaţiu de 1-2 MB (circa jumătate din spaţiul ocupat de o melodie de 3 minute în format mp3).
„Poţi citi ore întregi, nu-ţi obosesc ochii”
Îl întrebăm dacă îi obosesc ochii atunci când citeşte pe noul Kindle. "Nu e nicio diferenţă faţă de cartea tipărită, poţi citi ore întregi", spune tânărul.
Nu i s-a întâmplat să se descarce bateria în timp ce se afla în toiul unei lecturi. "Se încarcă suficient în timp ce îl conectez la computer pentru a adăuga o carte", spune el. Dacă îl foloseşti intensiv, bateria se termină în 5-7 zile. Altfel, poate ţine şi câteva săptămâni.
Poţi citi articole pe net. Mai greu cu mail-ul
Primele cărţi le-a comandat pe amazon.com, apoi a găsit destule titluri în librăriile româneşti care oferă cărţi în format digital. Un avantaj este preţul. "Da, costă mai puţin decât o carte tipărită, dar asta e normal", deoarece digitalul înlătură costurile hârtiei, de exemplu, arată Buhnici. La editura Nemira, cea mai vândută carte digitală din ultima lună este "Pe tocuri", de Mihaela Nicola. Preţul cărţii în format digital este de 9,9 lei. În schimb, cartea tipărită costă 20,61 lei.
Ce mai poţi face cu un eBook reader? "Eu le spun tuturor – un eReader e făcut pentru citit şi îşi face excelent treaba asta. În rest, poţi accesa internetul, de exemplu. Dar este destul de greoi pentru email. Poţi citi în condiţii foarte bune articole, există o opţiune pentru asta. Dar, pentru internet, mai bine foloseşti un telefon", sfătuieşte tânărul.
ÎN ROMÂNIA

Doar 200 de titluri digitale în librăriile de la noi
Piața de cărţi digitale în limba română e în perioada de pionierat. Potrivit estimărilor făcute de edituri şi de surse din cadrul magazinelor de electronice, în România ar exista în jur de 4.000 de posesori de eReadere.
Ce-i drept, nici cărţi digitale în limba română nu prea sunt. „Dacă adunăm toate cărţile electronice publicate de cele câteva edituri care au îndrăznit să facă acest pas cred că sunt maximum 200 de titluri, oricum e o cifră generoasă”, spune Paul Balogh, managing partner la Humanitas Digital. Avem o piaţă foarte mică. Liderii mondiali, cei care au declanşat revoluţia cărţii în format digital sunt americanii şi japonezii.
În Statele Unite s-au vândut cărţi digitale în valoare de aproape 600 de milioane de dolari, iar în Japonia  – în valoare de circa 570 de milioane de dolari. Faţă de 2009 e o creştere uriaşă, de 200%. Cărţile digitale au pătruns masiv şi în Europa: Germania are deja peste 40.000 de titluri în format eBook, iar Franţa 60.000. 
Aşteptări: 20.000 de cititoare eBook în 2011
Marile edituri de la noi îşi fac planuri de atac şi au anunțat că vor lansa anul acesta sute de titluri.  Şi reprezentanţii magazinelor de electronice, cei care vând dispozitivele de citire, se aşteaptă la o explozie de vânzări în acest an, care să totalizeze în jur de 20.000 de cititoare eBook.
 „Primele eReadere au apărut pe piaţa de la noi în urmă cu un an şi ofereau în special acces la titluri în limba engleză. Există un număr foarte mare de cititori care sunt interesaţi de eBook readere, dar care au amânat decizia achiziţiei în aşteptarea titlurilor româneşti, pe care le aşteptăm în număr mai mare în 2011”, a explicat directorul de marketing al eMAG, Irinel Burloi.
Editurile româneşti îşi fac strategiile
Editura All şi Litera au anunţat pentru 2011 câte 100 de titluri de eBook-uri, iar alte mari edituri îşi construiesc platforma pentru acest format. „Noi încă nu comercializăm în format digital. Lucrăm la o astfel de platformă. La sfârşitul anului, sperăm să o lansăm. România e la început pe acest segment”, crede Ioana Mogoşanu, repezentantă a editurii Rao.
Nemira, una dintre primele edituri care au avut eBook-uri, spune că a avut câteva mii de descărcări în 2010. „Avem aproape şapte mii de descărcări de carte digitală, ceea ce reprezintă un început bun, având în vedere că, practic, producţia de carte digitală a pornit abia în a doua jumătate a anului trecut”, a spus directorul de proiect eNemira, Marian Truță.
"Se poate profeţi orice. Cartea fizică va avea categoric o competiţie serioasă din partea eBook-urilor. Sunt singur însă că se va reinventa, astfel încât să nu piardă" – Paul Balogh, managing partner la Humanitas Digital
La eBook-uri, autorul ia 20%. Tipărit, primeşte doar 7-10%
Anul trecut au apărut şi primele librării online profilate pe vânzarea de cărţi digitale. Elefant.ro e un proiect de 1,2 milioane de euro care anunţă că va ieşi pe piaţă cu peste 200 de titluri româneşti şi va crește oferta pe măsură ce va semna mai multe contracte cu editurile. Un alt proiect de acest gen este librariadigitala.ro, dar dată lansării este încă incertă.
Unul dintre avantaje, spun fondatorii, e preţul. Cartea digitală are un preţ cu 30-50% mai mic decât al „suratei” tipărite,  arată Vlad Puescu, digital project manager la Elefant.ro. Avantajaţi sunt şi autorii. La eBook-uri, le revine o cotă mai mare din preţul de vânzare. De exemplu, dacă în cazul unei cărţi tipărite, autorul ia între 7 – 10% din preţul listat la raft, în cazul cărţilor digitale primeşte între 20 – 25% din vânzări. Reprezentanţii prevăd un viitor luminos pentru eBook-uri, însă nu cred că ar trebui să existe temeri că vor dispărea cărţile.
„Cred că aceste cărţi digitale îşi vor ocupa locul lor în vânzări şi că există o cerere alimentată mai degrabă de dezvoltarea pieţei de gadgeturi, decât de necesitatea înlocuirii formatului tradiţional”, e de părere Daniel Voinea, managerul de comunicare al lanţului de librării Cărtureşti. Acesta consideră că, în prezent, cartea digitală e mai mult o curiozitate. „Cei care posedă eReadere nu au abandonat formatul tradiţional, iar cei care boicotează” formatul digital nu au fost încă supuşi tentaţiei unei oferte suficient de atractive. Între timp, gadgeturile vor evolua și vor ajunge să mimeze (în mod ironic), cât mai multe dintre caracteristicile unei cărți tipărite, dar nu vor putea compensa calităţile tactile şi vizuale ale hârtiei”, completează managerul de comunicare de la Cărtureşti.
Mii de titluri în română, piratate
Marele pericol vine dinspre piratarea cărţilor, de aceea se lucrează la sisteme de criptare a acestora.
Atunci când este lansat un film, nu durează mult şi îl găsim, piratat, pe site-uri de descărcare gratuită. De multe ori, chiar şi calitatea de vizionare este foarte bună. Exact aşa se întâmplă şi cu cărţile în format digital. Când au apărut probleme (de exemplu, eBook readerele întâmpină mici probleme la citirea documentelor cu extensia .doc, .rtf sau .pdf), producătorii de soft au făcut programe utile (cum este cel oferit de mobipocket.com, care converteşte .doc, .rtf ori .pdf în documente cu extensii “prietenoase” pentru Kindle, cum este .mobi).
Spre exemplu, pe unul dintre site-uri se găsesc deja peste 1.500 de titluri traduse în limba română. Iar ca acest site sunt zeci, astfel încât această piaţă secundară o ameninţă serios pe cea legală, aflată încă, aşa cum am văzut, în faşă.
"Între timp, gadgeturile vor evolua şi vor ajunge să mimeze (în mod ironic) cât mai multe dintre caracteristicile unei cărţi tipărite, dar nu vor putea compensa calităţile tactile şi vizuale ale hârtiei. Să ne gândim şi la cărţile pentru copii: nu poţi lăsa un puşti de patru ani să trântească o fragilă bucată de plastic pe care ai plătit sute de euro" – Daniel Voinea, manager comunicare Cărtureşti
CITIŢI ŞI:
Descriere eReader Kindle | PROBĂ VIDEO
Alte tipuri de eReader