Mii de manifestanţii au ieşit duminică în stradă la Bruxelles pentru a protesta față de restricțiile anti-COVID din Belgia, la două săptămâni de la o mobilizare care a degenerat în violenţe.
Nu au lipsit ciocnirile între manifestanţi şi forţele de ordine care s-au produs duminică la Bruxelles, în cadrul unei manifestaţii împotriva măsurilor anti-COVID, la care s-au adunat aproximativ 100.000, potrivit poliţiei locale.
Atunci când un grup de protestatari a început să arunce cu cutii metalice, să lanseze petarde şi focuri de artificii în direcţia forţelor de ordine, poliţiştii au reacţionat cu tunuri de apă şi gaze lacrimogene.
Cristian Terhes - Europarlamentar PNTCD - s-a aflat în stradă alături de manifestanții din Bruxelles
În timp ce marşul îşi încheiase itinerariul, poliţia a cerut manifestanţilor să se disperseze, pentru a controla mai bine derapajele violente. Dispersarea manifestanţilor la Bruxelles continua duminică după-amiază.
Cu două săptămâni în urmă, poliţia, luată prin surprindere de amploarea mobilizării, nu a reuşit să prevină excesele. De această dată, poliţia a mobilizat mijloace importante.
Denumită Actul 2, Marş pentru libertate, manifestaţia de astăzi îşi propune să continue mobilizarea din 21 noiembrie, care a reunit 35.000 de persoane, potrivit poliţiei, în capitala belgiană.
Autospeciale dotate cu tunuri cu apă au fost mobilizate, în timp ce elicoptere au survolat zona. Unităţi ale poliţiei antirevoltă, cu scuturi şi căşti, au fost desfăşurate în jurul cartierului european din Bruxelles, unde se află instituţiile UE. Mai multe artere au fost blocate de bariere din sârmă ghimpată.
Marşul antivacciniştilor începuse paşnic după-amiază, în pofida câtorva petarde şi rachete de semnalizare, sub supravegherea unui important dispozitiv de poliţie. Unii dintre manifestanţi au dansat pe muzică techno.
Lumea scanda: Vaccinuri-nu mersi!, COVID=genocid organizat, QR= svastică!, Spunem nu vaccinării copiilor noştri!
Manifestanţii au denunţat obligaţiile impuse populaţiei de la începutul pandemiei de COVID-19 pentru limitarea contaminărilor, cum ar fi permisul de sănătate obligatoriu pentru a accede în anumite locuri. Ei au criticat de asemenea modul în care mass-media a reflectat criza sanitară.
Mai multe oraşe din Europa s-au confruntat cu astfel de mobilizări, în special în Olanda şi Austria, în timp ce guvernele au înmulțit măsurile restrictive în ultimele săptămâni în faţa unui nou val de contaminare.
Astfel, Belgia a anunţat vineri închiderea grădiniţelor şi a şcolilor primare pentru sărbătorile de Crăciun, devansând vacanţa cu o săptămână pentru a contracara extinderea epidemiei. De asemenea, a fost introdusă obligativitatea purtării măştii în clasă pentru copii începând de la şase ani. Discotecile au fost închise, iar populaţia este încurajată să-şi limiteze pe cât posibil contactele şi activităţile în interior, relatează Agerpres.