Revolta oamenilor de afaceri italieni după decizia de carantinare a românilor

Revolta oamenilor de afaceri italieni după decizia de carantinare a românilor

România se confruntă cu un vârf în epidemia de Covid-19 și nimeni nu vrea să pună în pericol sănătatea publică, însă impunerea unui blocaj fără avertisment ar putea provoca aceeași pagubă ca o barieră între regiuni, susțin oamenii de afaceri italieni.

Afaceriştii din provincia Veneto sunt supăraţi după ce ministrul sănătății, Roberto Speranza, a anunţat vineri că românii şi bulgarii intră în carantină la venirea în Italia.

Corriere della Sera scrie că obligaţia de a sta în izolare la domiciliu timp de două săptămâni de fiecare dată când te întorci din România nu va reprezenta o problemă doar pentru îngrijitori, menajere, lucrători sezonieri și emigranți, extrem de numeroşi în nord-estul Italiei, dar și pentru industriașii din regiunea Veneto și angajații lor.

“Măsura ne-a luat prin surprindere, iar acum va fi în sarcina consulatului nostru să o comunice și să furnizeze informații armatei de antreprenori care operează acolo. Pentru multe companii poate deveni problematică situaţia, culminând chiar cu terminarea producției”, a declarat consulul onorific al României la Treviso, Mario Moretti Polegato, patronul celebrei mărci de încălţăminte Geox.

„Și haideți să ne gândim şi la repercusiunile asupra turismului, care, de obicei, poate conta pe prezența multor români înstăriți în stațiunile noastre de pe litoral și în Veneția – a adăugat Polegato. Sau recolta, anticipată anul acesta de douăzeci de zile și încredințată în mâinile a mii de muncitori din est.

Vinul este un element atât de important în economia locală, încât nu poate fi pus în pericol. Desigur, există utilaje, dar în zona DOC a Prosecco, recoltarea a fost făcută întotdeauna manual. Și-apoi, mai ales la Verona și Treviso, funcționează multe mici companii românești care ar putea intra în criză ».

Serena: «Multe companii riscă să fie nevoite să întrerupă producția»

O țară în care, subliniază Luca Serena, președintele Confindustria Est Europa, trei mii de întreprinderi mici și mijlocii din regiunea Veneto au înființat sucursale sau fabrici, cu un număr de 80-90 de mii de rezidenți. Mai ales în sectoarele de modă, încălțăminte și mobilier pentru casă.

„Toate aceste activităţi au un tehnician și același manager care cel puțin o dată pe lună călătoreşte între cele două țări, pentru a verifica situația – explică Serena. La fel cum există și o puternică mobilizare a personalului, care vine în Italia pentru instruire.

Este adevărat că România se confruntă cu un vârf în epidemia de Covid-19 și nimeni nu vrea să pună în pericol sănătatea publică, însă impunerea unui blocaj fără avertisment ar putea provoca aceeași pagubă ca o barieră între regiuni.

Multe companii – adaugă Serena – riscă să fie nevoite să întrerupă producția, eventual pentru o singură componentă, produsă în România. În locul carantinei, se putea dispune efectuarea testului cu cel mult 48 de ore de venire sau plecare. Acest lucru ar proteja sănătatea și economia, care trebuie să-şi revină după daunele grave și numeroasele restricţii din perioada de lockdown».

Ne puteți urmări și pe Google News