Revolta hotelierilor impotriva guvernanților. A fost, sau nu, litoralul, focar de infecție?

Hotelierii de pe litoral și agenții de turism, care au înregistrat pierderi mari din cauza pandemiei, consideră că de vină pentru prăbușirea turismului au fost și reprezentanții guvernului, care au dezinformat populația spunând, în mod repetat, că litoralul este un focar de infecție, fără să prezinte nicio probă în acest sens.

După un sezon estival atipic, reprezentanții asociațiilor turistice de pe litoral au rămas cu un gust amar. Nu măsurile de protecție anti-pandemie impuse pentru hotelurile, terasele, restaurantele și plajele din stațiunile estivale i-au deranjat, ci atitudinea „constatat nejustificată” a reprezentanților guvernului, care, de la București, sau chiar în timpul descinderilor fulger, au tot sugerat că  litoralul este un adevărat focar de infecție.

„Litoralul este o zonă în care populația vine, își petrece o săptămână, se infectează și se reîntoarce în județele de baștină”, declara ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Și tot el: “La nivel de Constanţa avem un aflux mare de cetăţeni din exterior, un aflux care poate la un moment dat să deraieze, sau să deranjeze tocmai lucrul bine făcut în unităţile sanitare. Este un potenţial focar, dacă nu avem grijă şi dacă nu luăm acele măsuri de izolare, carantinare, identificare”.

Nici premierul Ludovic Orban nu a fost mai reținut. Hotelierii spun că deși premierul era informat prin ministerul Sănătății sau al Economiei, chiar și de către ministerul de Interne că în unitățile de cazare și de alimentație publică de pe litoral măsurile de protecție sanitară se respectă cu strictețe, Ludovic Orban cerea „controale bruște” și sancțiuni. Considera că îmbolnăvirile apar după întoarcerea turiștilor din concediu, sugerând că s-au infectat pe litoral.

„Sunt cazuri dramatice de tineri care nu au ţinut cont, nu au respectat nimic şi au infectat părinţi, bunici, care acum sunt la terapie intensivă . E un cumul de mijloace pe care le putem folosi, nu poţi numai prin pârghii constrictive. Hai să fim cinstiţi, numărul de persoane care sunt implicate în acţiunile de control, în instituţiile care au atribuţii de control, e limitat", spunea Ludovic Orban, în vârf de sezon estival, la Constanța.

Autoritățile de pe litoral și asociațiile din turism, în aceeași barcă

Autoritățile de pe litoral, deși parte a aceluiași guvern, par să contrazică părerile autorităților centrale. Prudent, prefectul de Constanța, George Niculescu, a spus că îi este greu să comenteze alte declarații, dar, din punctul lui de vedere, litoralul nu a fost un furnizor de infecții. Problema poate fi privită și invers. „Putem să privim și din punctul de vedere în care litoralul este receptor de turiști care vin cu virusul pe litoral. Nu cred că pe litoral, se și vede în cifre, nu pe litoral avem cel mai mari focare, nu avem cel mai mare număr de îmbolnăviri din țară”, a declarat prefectul de Constanța.

El este completat de șeful Direcției de Sănătate Publică al județului Constanța, Cristina Schipor. „Dacă litoralul ar fi fost furnizor de îmbolnăviri am fi avut personal care lucrează în turism, infectat. Ori nu avem nici în hoteluri nici în restaurante persoane care să fi fost pozitivate”, a explicat, ea, pentru EVZ. A fost un singur caz, la începutul sezonului estival, administratorul unei terase din Vama Veche, asimptomatic, un bărbat din Capitală care s-a izolat acasă. De atunci nu a mai fost semnalată nicio îmbolnăvire.

Părerile autorităților din Constanța sunt împărtășite și de specialiștii în turism. „Lăsați-mă să mă îndoiesc de lucrul acesta. Dacă litoralul ar fi fost focar, atunci ar fi trebui să vedem o explozie a numărului de cazuri și în județele de pe litoral. Să nu uităm că mulți locuitori ai acestei zone lucrează în turism Oferă servicii celor care vin din diverse orașe și se cazează pe litoral, mănâncă aici, se distrează aici. Cât s-au putut distra. Atunci ar fi trebuit să vedem un val de îmbolnăviri la Constanța. Ori, dacă ne uităm pe cifre, nu se adeveresc cele spuse de autorități”, este de părere consultantul în turism, Raluca Hatmanu.

„Guvernul a adus mari deservicii turismului”

Dragoș Răducan, primvicepreședinte al Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), nu se ferește să acuze, cu subiect și predicat, cât rău au făcut autoritățile centrale turismului de pe litoral. „Am cerut prin diferite adrese să recunoască că au greșit și că au făcut mari deservicii turismului. Și să vină cu dovezi că litoralul este focar de infecție. Să prezinte o dovadă, să ne arate un hotel clasificat unde s-au îmbolnăvit oameni” se revoltă Răducan.

El acuză guvernanții că nu au făcut nimic să oprească turismul la negru, nu au închis hipermarketurile, lăsându-le să funcționeze cu foarte mulți turiști: „În schimb, au spus despre litoral că e focar de infecție. La ce referă? Când noi nu am avut nici un angajat infectat în hoteluri. La anul nu vom mai mai permite așa ceva. Da, a fost un caz la Costinești dar acolo au venit cu infecția din țară, s-a dovedit asta. De aceea au reacționat imediat ducându-i acasă cu izoleta”.

Dragoș Răducan dezvăluie că nici acum nu au primit vreo dovadă de la guvern sau măcar un răspuns oficial. ”Guvernul nu ne-a răspuns niciodată. Iar președintele FPTR îi rugase la toate întâlnirile din timpul verii, și pe Ludovic Orban, și pe Nelu Tătaru, chiar și pe Raed Arafat, să nu mai aducă, prin declarațiile lor, deservicii turismului de pe litoral”. Și, pentru a demonstra că măsurile anti-pandemie au fost mai mult stricte, atât din partea hotelierilor cât și a turiștilor, Dragoș Răducan spune că a fost primul sezon estival în care pe litoral nu au fost cazuri de toxiinfecție alimentară.