Evenimentul Zilei > Actualitate > Revolta halatelor albe continuă! Medicii nu acceptă pomana Guvernului
Revolta halatelor albe continuă! Medicii nu acceptă pomana Guvernului

Revolta halatelor albe continuă! Medicii nu acceptă pomana Guvernului

Executivul a aprobat, ieri, ordonanța de majorare a salariilor din sistemul sanitar cu 25% din octombrie, dar medicii coalizați online vor 50% în prima tranșă, iar a doua - de încă pe atât, de la 1 ianuarie 2016

În ședința de Guvern de ieri a fost aprobată Ordonanța care instituie majorarea cu 25% a salariului brut și a soldei lunare brute, după caz, pentru personalul din sistemul public sanitar, act rezultat în urma negocierilor purtate cu sindicaliștii din Sănătate. Dar majorarea nu-i mulțumește pe medicii coalizați pe Facebook, cei care au pornit „Revolta halatelor albe”.

„Ani de zile salariile medicilor nu au fost mărite pentru că toți politicienii au asumat faptul că pacienții dau „atenții” medicilor. (…) Sindicatele s-au prezentat la ordin când au fost chemate să negocieze în numele nostru, însă până la revolta de pe Facebook toate au fost tăcute. Alături de clasa politică, și sindicatele sunt vinovate pentru actuala situație din Sănătate“, au spus, în exclusivitate pentru EVZ, reprezentanții Alianței Medicilor.

Ponta vrea să dea și altora

Potrivit unor surse Mediafax, ministrul Muncii, Rovana Plumb, i-ar fi cerut premierului Victor Ponta, tot în ședința de ieri, ca în aceeași ordonanță să mai fie adăugată o categorie – personalul sanitar din centrele de asistență socială aflate sub coordonarea Ministerului Muncii. De asemenea, și ministrul de Interne ar fi cerut adăugarea personalului care lucrează în cabinetele medicale din incinta unităţilor militare.

Victor Ponta ar fi fost de acord „în principiu“ cu cele două modificări, dar a cerut calcularea impactului bugetar rezultat. De aceea ordonanța nu va fi publicată rapid în Monitorul Oficial.

Flagrant la șef de spital

În timp ce la Palatul Victoria se discuta despre majorarea cu 25% a salariului pentru personalul din sistemul sanitar, în Piața Romană un medic era prins în flagrant când primea mită în plină stradă de la un afacerist. Este vorba de directorul Spitalului Județean Ploiești, Alexandru Băloi (foto). Potrivit unor surse judiciare, managerul ar fi primit 30.000 de lei, care ar fi reprezentat o parte dintr-o sumă mai mare, pentru a facilita decontarea unor lucrări executate de o firmă la unitatea sanitară. Aseară, medicul a fost ridicat de procurori și dus la sediul central al DNA pentru audieri. Băloi, care este de profesie medic, ocupă funcția de manager din martie 2014. Anterior, el a condus Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova și a fost și șef al Direcției de Sănătate Publică. (Ionel Stoica)


FOTO: Alexandru Băloi Ce vor, de fapt, doctorii reuniți în Alianța Medicilor?

Primul punct de pe draftul listei de solicitări pe care Alianța Medicilor vrea să o înainteze Guvernului prevede „o mărire a salariilor nete în două trepte: fie din octombrie 2015, cu 50%, și de la 1 ianuarie 2016 cu încă 50%, și apoi 56%, aceste procente aplicându-se la ultimul salariu net; fie prima dată cu 100% și apoi cu 175%”. Departe de ce au obținut sindicaliștii de la Guvern. „Vă aducem aminte că Guvernul nu a negociat cu reprezentanții Alianței Medicilor, ci numai cu sindicatele. În acest moment, încă discutăm în cadrul grupului soluții concrete de modernizare a sistemului medical pe care să le prezentăm Executivului. Ne îndoim că, odată prezentate, Guvernul nu ar dori să le accepte, deoarece și clasa politică vrea un sistem medical modern pentru proprii alegători. (…) Cum nu am prezentat lista de soluții, afirmațiile SANITAS potrivit cărora am cere desființarea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nu pot fi incluse decât la categoria dezinformări.(…) Părerea unanimă a celor din grupul Alianței Medicilor este că actualele sindicate nu reprezintă interesele medicilor în raport cu Guvernul”, ne-au precizat liderii Alianței.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: