Revolta garajelor

O hotarare a Consiliului Local Bistrita adoptata în vara anului trecut i-a pus în mare dificultate, odata cu primele zile din 2008, pe proprietarii bistriteni de garaje ridicate pe domeniul public.

Cu totii, fie ca sunt posesorii unor constructii rudimentare din lemn, fie ai unor mini-case cu fundatie si tot dichisul trebuie sa le dezafecteze în regim de urgenta si „sa aduca terenul în starea initiala”. În caz contrar, risca sa devina contravenienti si sa plateasca amenzi repetate, aplicate de politistii comunitari.

Hotararea este ceva mai îngaduitoare cu proprietarii de garaje amplasate în afara ariei Centrului Istoric care, daca au un contract de închiriere valabil cu municipalitatea, obtin o derogare de maximum câteva luni. Pe spatiul fostelor garaje ar urma sa fie amenajate parcari.

Usor de spus, greu de facut

Proprietarii garajelor spun ca hotararea i-a luat prin surprindere si ca multi au aflat de existenta ei abia dupa ce la sfârsitul anului, directia de fond locativ a primariei i-a invitat sa le dezafecteze.

Alexandru Tohati are un garaj construit cu acte regula prin 1993, undeva la iesirea din Bistrita, într-o zona în care mai exista circa 40 de alte constructii de acest gen: „L-am construit abia dupa ce am avut toate actele în regula: autorizatie de constructie, avize de la Protectia Mediului, Inspectoratul de Stat în Constructii, exact ca la orice casa. Constructia a fost facuta de o firma specializata si, daca as fi vrut sa-l vând, pana la aparitia acestei hotarâri as fi luat 45 - 50 de milioane de lei vechi pe el”.

Bistriteanul a avut noroc, pentru ca primaria l-a pus sa plateasca chiria pâna în august 2008, termen pâna la care e obligat sa gaseasca o solutie. „Am platit oricâta chirie au cerut. Au majorat anual chiriile si tot am platit”, a precizat bistriteanul. Acesta este decis sa dea în judecata municipalitatea: „Când l-am închiriat, în 1992, am primit drept de concesiune pe 49 de ani. Mai am dreptul la înca 35.”.

Vor sa-si faca asociatie

Alexandru Tohati nu e singurul care vrea sa se judece cu municipalitatea pentru garajul sau. Un consilier judetean, Gheorghe Pop, a anuntat zilele trecute ca este pe cale sa înfiinteze o asociatie a proprietarilor de garaje care va actiona în judecata municipalitatea sau va oferi consultanta juridica celor care vor sa actioneze individual.

Primarul Vasile Moldovan spune ca a primit si el sesizari ale proprietarilor si ca termenul-limita ar mai putea fi amânat. „E vorba de o hotarare de consiliul local si asta e lege pentru mine. Desi hotararea trebuie aplicata din ianuarie, oameni ar mai putea obtine o amanare ca sa-si poata duce lucrurile, dar nu mai târziu de luna august”, a spus primarul. Directia de fond locativ a Primariei Bistrita a inventariat 435 de garaje aflate pe domeniul public al municipalitatii.

Ne puteți urmări și pe Google News