Revolta din Siria a ajuns un "război de uzură"

Revolta din Siria a ajuns un "război de uzură"

După aproape cinci luni de confruntări între rebeli şi forţele fidele preşedintelui Bashar al-Assad, soarta marii puteri arabe rămâne incertă.

Analiştii militari încep să folosească tot mai des sintagma "război de uzură" atunci când vorbesc de situaţia din Siria, comentează BBC. Atât rebelii care au declanşat revolta populară, cât şi reprezentanţii regimului preşedintelui sirian par să fi ajuns într-un punct în care nu mai există cale de întoarcere, adaugă sursa citată.

Astfel, dacă regimul de la Damasc şi-ar retrage armata şi forţele de securitate din zonele de conflict, e clar că ar scăpa de sub control regiuni importante din teritoriul sirian.

Pe de altă parte, dacă rebelii ar decide să pună capăt ostilităţilor, în speranţa unor câştiguri politice, ei riscă să piardă tot ce au obţinut până acum, explică BBC. Presiuni internaţionale La sfârşitul săptămânii trecute, secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a cerut statelor lumii să întrerupă legăturile politice şi economice cu Siria, care obţine venituri impresionante din exporturile de hidrocarburi. Clinton a reafirmat că Bashar al-Assad şi-a pierdut legitimitatea şi că Siriei i-ar fi mai bine fără el. Washingtonul nu prea are însă pârghii pentru a determina o schimbare politică la Damasc.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Preşedintele Barack Obama a exclus utilizarea forţei pentru înlăturarea lui Bashar al- Assad, SUA sunt în criză fiscală, iar sancţiunile economice nu vor da rezultate rapid, remarca Reuters, la începutul lunii. Potrivit BBC, peste 1.700 de persoane şi-au pierdut viaţa începând din martie, când sirienii au ieşit în stradă. Ambasadorul Siriei la Bucureşti, Walid Othman, îi împarte pe protestatari în mai multe categorii. "Dacă ne referim la categoriile sociale care au ieşit în stradă, vedem persoane care susţin regimul, persoane care au solicitari legate de societate în general, altele cu revendicări specifice unor anumite grupuri, mai sunt cei care nu au solicitări anume, dar au ieşit din casă din curiozitate şi, în final, sunt cei din opoziţie. Aceste cinci componente reprezintă poporul sirian. Majoritatea solicitărilor sunt legate de reformă, iar ce au cerut erau drepturile lor", a precizat, pentru EVZ, Othman. "Preşedintele Assad şi-a pierdut legitimitatea de lider şi este clar că Siriei i-ar fi mai bine fără el.“ HILLARY CLINTON, secretarul de Stat al SUA