Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009, înființată în urma dezvăluirilor EVZ din serialul „Noi suntem Statul!”, i-a trimis, ieri, ministrului Justiției, o scrisoare în care o acuză pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, că a comis o abatere disciplinară prin refuzul de a se prezenta, pentru a patra oară, la audierea forului legislativ.
Considerăm că, prin refuzul de a se prezenta în faţa comisiei parlamentare de anchetă, comisie desemnată de către Parlamentul României în cadrul funcţiei sale de control, doamna Laura Codruţa Kovesi, procurorşef al DNA, a încălcat jurământul prevăzut de Constituţie şi dispoziţiile Deciziei CCR 611/2017, săvârşind abatere disciplinară, potrivit dispoziţiilor Legii 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor. (...) Vă solicităm să dispuneţi măsurile pe care le consideraţi necesare în această situaţie”, precizează Comisia parlamentară de anchetă, în scrisoare. Kovesi nu s-a prezentat la audieri să răspundă întrebările despre prezența ei în noaptea alegerilor din 2009, în calitate de Procuror General la acea vreme, acasă la Gabriel Oprea alături de foștii șefi SRI George Maior și Gabriel Oprea.
Anul decisiv
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că va lua o hotărâre până la sfârșitul acestui an în legătură cu o posibilă solicitare de revocare a Laurei Codruța Kovesi din fruntea DNA. „O zi exactă n-aş putea spune, dar în scurt timp, sigur anul acesta. Dacă şi când mă voi decide, vă voi anunţa pe toată mass-media. (...) Nu este un lucru pe care îl avem în calcul, este un lucru la care lucrăm, dacă mă pot exprima aşa. Pentru că este obligaţia mea, eu am cerut Inspecţiei Judicare ca după 10 ani de zile să facă o evaluare de fond managerială la Ministerul Public şi la DNA”, a declarat Toader la Antena 3.
Lazăr, audiat?
Decizia finală în privința lui Kovesi va fi luată de ministrul Justiției după ce va fi încheiată dezbaterea raporturilor Inspecției Judiciare în urma evaluărilor la DNA și la Ministerul Public. Raportul despre DNA a fost deja dezbătut și astăzi se va discuta în CSM și situația Parchetului General. Toader nu a exclus audierea procurorului general, Augustin Lazăr. „Vedem ce va urma, poate cum s-a procedat la DNA - audierea inspectorilor, poate a procurorului general, să vedem ce clarificări vor fi necesare după lecturarea raportului”, a zis acesta