Revista presei internaționale aduce în atenția cititorilor cele mai recente evenimente desfășurate la nivel mondial. Trump a cerut americanilor să rămână uniți, Hamas nu se retrage de la negocieri ce încetare a focului, Spania domină lumea sportului, iar Franța suferă de un blocaj politic.
Donald Trump a făcut apel la americani să "rămână uniți" și să nu permită "răului să învingă". Declarațiile au fost făcute după ce a supraviețuit unei tentative de asasinat sâmbătă. FBI a identificat atacatorul, fiind Thomas Matthew Crooks, un tânăr de 20 de ani din Pennsylvania. Acesta a murit la fața locului asasinatului. El a tras în fostul președinte cu o pușcă AR-15. Se pare că atacatorul avea în mașină materiale pentru fabricarea explozibililor. Un spectator a fost, de asemenea, ucis în schimbul de focuri.
Revista presei internaționale: Hamas nu se retrage de la negocieri, iar Alphabet vrea să cumpere Wiz
Hamas a declarat că nu s-a retras din negocierile de încetare a focului. Acest lucru s-a întâmplat în ciuda unui atac israelian care, potrivit acesteia, a ucis cel puțin 90 de persoane. Ținta a fost Muhammad Deif, comandantul militar al grupării islamiste. El a planificat atacurile asupra Israelului pe 7 octombrie. Nu este clar dacă acesta a supraviețuit. Forțele armate israeliene au declarat că l-au ucis pe Rafa Salama, un apropiat al lui Deif.
Alphabet, compania mamă a Google, este în discuții pentru a achiziționa Wiz, o companie de securitate cibernetică, pentru aproximativ 23 de miliarde de dolari. Dacă se va ajunge la un acord, aceasta ar fi cea mai mare achiziție realizată vreodată de Alphabet. Compania mamă Google, la fel ca și celelalte mari firme de tehnologie, a cheltuit mult în ultima vreme. O mare parte din cheltuieli au fost direcționate către inteligența artificială. Totuși, achiziționarea Wiz reprezintă o abatere de la această tendință.
Forțele ruse au ucis un ofițer de poliție și un funcționar al serviciilor de urgență într-un atac cu rachete cu "dublă lovitură" asupra Budy, un orășel de lângă Harkov. După ce echipele de salvare au sosit în urma unui atac asupra unei gări, o a doua rachetă a lovit. Rusia neagă că ar viza civili. Alte șase persoane au fost ucise în atacuri în regiunile Donețk și Kherson de sud.
Cine a fost marele câștigător de la Wimbledon?
Carlos Alcaraz l-a învins pe Novak Djokovic pentru al doilea an consecutiv. Spaniolul câștigat campionatul de tenis de la Wimbledon. Alcaraz în vârstă de 21 de ani a fost dominant pe tot parcursul meciului. El a câștigat al patrulea său titlu de Grand Slam.
Djokovic, în vârstă de 37 de ani, spera să câștige a opta sa finală la Wimbledon. Acest lucru i-ar fi permis să egaleze recordul stabilit de Roger Federer și să câștige al 25-lea său titlu de Grand Slam la simplu.
Blocaj politic în Franța
Franța și-a sărbătorit duminică sărbătoarea națională, Ziua Bastiliei. În acest an, festivitățile de la Paris, cu paradă militară și defilare, au fost marcate de incertitudine politică. La o săptămână după ce alegătorii francezi s-au prezentat la urne pe 7 iulie pentru a-și alege noua Adunare Națională, țara lor nu are încă un guvern.
Emmanuel Macron, președintele, l-a păstrat pe Gabriel Attal, prim-ministrul, ca interimar. În același timp, partidele rivale încearcă să ajungă la un acord cu privire la cine ar trebui să fie la conducere.
Niciunul dintre cele trei blocuri politice principale nu este nici măcar aproape de a deține o majoritate. Într-o "scrisoare deschisă către francezi" din 10 iulie, Macron a făcut apel la o largă majoritate transpartinică. Cu toate acestea, partidele politice rivale au o neîncredere profundă unele față de altele. Ele au o cultură slabă a compromisului. Iar alianța de stânga formată din patru partide, Noul Front Popular, care deține cel mai mare bloc, dorește în continuare să conducă singură un guvern minoritar.
Revista presei internaționale. Modul în care gătitul prost ucide
Revista presei internaționale prezintă unele dintre cele mai mortale poluări ale aerului din lume. Acestea nu provin de pe drumurile aglomerate și de la centralele electrice, ci din interior. Multe familii încă folosesc combustibili solizi, cum ar fi lemnul sau cărbunele, pentru a găti. În fiecare an, fumul menajer care rezultă din acestea duce la aproape 4 milioane de decese premature. Este a treia cauză de mortalitate timpurie a femeilor și copiilor din lume, după bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale.
Dar schimbarea este în aer. Din 2010, 840 de milioane de persoane din Asia au avut acces la combustibili mai sănătoși, precum electricitatea și gazul. China, India și Indonezia au redus fiecare la mai mult de jumătate numărul de persoane care depind de combustibilii murdari. Cu toate acestea, progresele înregistrate în Africa au fost subminate de creșterea rapidă a populației, care depășește numărul persoanelor care trec la metode mai ecologice de gătit. Programele care promovează combustibilii sănătoși în Africa sunt subfinanțate în mod lamentabil. Recent, multe țări africane au renunțat la programe din cauza creșterii poverii datoriilor. Până când această problemă nu va primi atenția cuvenită, milioane de oameni vor continua să moară.
O finală de fotbal tensionată
Spania a jucat în cursul serii de duminică în finala de la Euro 2024 împotriva Angliei. Mai mult, ibericii au reușit să câștige și să ducă trofeul acasă. Pentru a ajunge în ultima etapă, Spania a câștigat o grupă dificilă și a continuat cu meciuri eliminatorii dificile, în care a învins gazdele, Germania, dar și Franța. A fost în mod clar cea mai bună echipă. Rodrigo Hernández Cascante, un mijlocaș mai bine cunoscut sub numele de Rodri, a permis cu abilitate o serie de talente interesante în atac, inclusiv Nico Williams și Lamine Yamal, un copil-minune de 17 ani.
Anglia a apărut ca fiind cea mai bună dintre celelalte. Dar aceasta a fost o ștachetă mică. Jucătorii de pe întregul continent sunt obosiți după un sezon de 11 luni. Antrenorii de top optează în mod obișnuit pentru conducerea cluburilor în detrimentul jocului internațional. Anglia a fost rezistentă, dar s-a chinuit să învingă Elveția (la penalty-uri) și Olanda (grație unui gol marcat în ultimul minut). Ei nu par a fi campionii evidenți. Probabil că vor fi multe felicitări în limba spaniolă la Berlin, conform economist.com.