Revista presei internaționale. Biden, încurajat să demisioneze. Audierea lui Trump, amânată

Revista presei internaționale prezintă cele mai importante evenimente care se desfășoară la nivel mondial. Spre exemplu, Marine Le Pen, liderul formațiunii de extremă-dreapta Raliul Național din Franța, a declarat că va căuta sprijinul candidaților altor partide pentru a forma un guvern dacă partidul său nu va obține o majoritate absolută după cel de-al doilea tur al alegerilor parlamentare din această duminică.

Sondajele sugerează că RN, care a obținut 33,2% din voturi în primul tur, va rata pragul de 289 de locuri. Partidele de stânga și centriste au format alianțe strategice pentru a concentra votul împotriva extremei drepte. Potrivit cotidianului Le Monde, peste 210 dintre candidații acestora au renunțat la candidatură.

Peste 100 de persoane ucise în India

Mai mult de 100 de persoane au fost ucise într-o debandadă la o adunare hindusă din Hathras, un oraș din nordul Indiei, potrivit oficialilor locali. Printre victime s-au numărat multe femei și copii. Incidentele fatale sunt frecvente la festivalurile religioase indiene, unde mulțimile mari se strâng adesea în spații mici. Aproximativ 115 pelerini au murit într-o debandadă în Madhya Pradesh în 2013.

Lloyd Dogget i-a cerut lui Biden să demisioneze

Lloyd Doggett, congresman din Texas, a devenit primul deputat democrat care l-a îndemnat în mod public pe președintele Joe Biden să se retragă din funcția de candidat al partidului, ca urmare a prestației sale la dezbaterea de săptămâna trecută. Tot marți, Nancy Pelosi, fostul președinte al Camerei Reprezentanților, a părut să pună la îndoială capacitățile președintelui, iar Jim Clyburn, un aliat ferm al dlui Biden, a declarat că o va susține ipotetic pe Kamala Harris, vicepreședintele.

Ajutor de 2,3 milioane de dolari pentru Ucraina din partea SUA

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a anunțat un ajutor de 2,3 miliarde de dolari pentru Ucraina, în vederea creșterii stocului său de arme esențiale. Țara sfâșiată de război are nevoie urgentă de interceptoare de apărare aeriană. Dl Austin a declarat că țara sa va "lua măsuri pentru a construi o punte către aderarea Ucrainei la NATO", în timp ce se întâlnea cu omologul său ucrainean la Washington.

Audierea lui Trump, amânată până în septembrie

Judecătorul care a supervizat procesul lui Donald Trump a amânat audierea fostului președinte de săptămâna viitoare până în septembrie, în timp ce analizează dacă hotărârea Curții Supreme privind imunitatea se aplică în acest caz. Avocații dlui Trump au început să depună eforturi pentru a anula verdictul din New York - vinovat pentru 34 de capete de acuzare - la scurt timp după ce cea mai înaltă instanță americană a decis că președinții au cel puțin "imunitate prezumtivă" pentru acte oficiale.

Vânzările Tesla au scăzut

Vânzările Tesla au scăzut cu 4,8% de la an la an în al doilea trimestru, a doua scădere trimestrială consecutivă. Scăderea a fost mai mică decât se așteptau analiștii.

Constructorul auto are un an turbulent: a anunțat concedieri în masă în aprilie, iar prețul acțiunilor sale a scăzut cu aproape 10% din ianuarie. Industria vehiculelor electrice suferă din cauza concurenței chineze și a ratelor ridicate ale dobânzilor.

Donanemab, medicament aprobat

Autoritatea americană de reglementare a medicamentelor a aprobat donanemab, un tratament pentru Alzheimer dezvoltat de producătorul de medicamente Eli Lilly. Medicamentul încetinește evoluția bolii Alzheimer - cea mai frecventă cauză de demență, a șaptea cauză de deces la nivel mondial - prin atacarea plăcilor din creierul persoanelor care suferă de această boală. Este doar al treilea medicament de acest tip aprobat începând din 2021. Au existat întârzieri în acest sens, ca urmare a preocupărilor legate de efectele sale secundare și de ratele de succes.

O nouă etapă în războiul Israelului din Gaza

Știrile din Gaza pot părea dureros de repetitive. Luni, trupele israeliene s-au luptat din nou în cartierul Shujaiya din nord-est, fiind cel puțin a treia ofensivă în zonă din decembrie. În aceeași zi, Jihadul Islamic, un grup militant, a lansat aproximativ 20 de rachete asupra orașelor din sudul Israelului. Deși inofensive, rafalele au reamintit că, după nouă luni de război, gruparea dispune încă de un arsenal bine aprovizionat.

În zilele următoare, armata israeliană va anunța probabil sfârșitul campaniei sale din Rafah, în sud, care a început la 6 mai, și, odată cu aceasta, sfârșitul marilor sale ofensive în Gaza. Dar cabinetul israelian nu a luat încă nicio decizie cu privire la soarta pe termen lung a enclavei: cine o va securiza și guverna și cum va fi reconstruită. Discuțiile cu Hamas cu privire la un acord privind luarea de ostatici și încetarea focului sunt în continuare blocate. Noua fază a războiului ar putea sfârși prin a semăna în mod deprimant cu cea precedentă.

Scăderea inflației în zona euro

După ce piețele vor fi asimilat primul tur al alegerilor din Franța, se vor întoarce din nou la inflație. Banca Centrală Europeană - care își reunește conferința anuală în Portugalia de luni până miercuri - va absorbi, de asemenea, ultimele date privind inflația din zona euro care au fost publicate marți. Banca trebuie să decidă dacă va reduce ratele dobânzilor pentru a doua lună consecutiv pe 18 iulie.

Noile cifre arată că inflația anuală ar trebui să fie de 2,5% în iunie, în scădere de la 2,6% în mai. Unele țări au raportat deja tendințe similare. Rata anuală a inflației din Germania a scăzut la 2,5% în iunie, de la 2,8% în mai. Totuși, BCE ar putea alege să fie prudentă în privința ratelor. Prețurile pentru servicii continuă să crească cu încăpățânare. În Germania, acestea au crescut cu 3,9% în iunie, comparativ cu anul precedent. Iar în întreaga zonă euro, inflația serviciilor a fost de 4,1% în iunie. BCE știe că ultimul drum pentru reducerea inflației ar putea fi accidentat.

Olanda are un nou guvern

Marți, Mark Rutte, cel mai longeviv prim-ministru olandez, a părăsit funcția după 14 ani. (El va deveni secretar general al NATO în octombrie.) Guvernul de coaliție de dreapta care îl va înlocui este complicat chiar și pentru standardele olandeze.

Cel mai mare partid, Partidul pentru Libertate (PVV), de extremă dreaptă, condus de Geert Wilders, un nativist, este profund neîncrezător pentru doi dintre partenerii săi, Noul Contract Social (centru-dreapta) și Liberalii (VVD). Astfel, partidele au ales un funcționar nepartizan, Dick Schoof, ca prim-ministru. NSC și liberalii (vechea formațiune a dlui Rutte) au preluat controlul asupra unor ministere cruciale precum cel al finanțelor, afacerilor externe, apărării și climei și au numit miniștri cu experiență care pot garanta o anumită continuitate. PVV a preluat ministerele imigrației, infrastructurii și sănătății; un mic partid populist al fermierilor a câștigat agricultura. Ambele au făcut promisiuni care sunt inaccesibile sau contravin normelor UE. Acest lucru îl va deranja pe dl Schoof când se va duce la Bruxelles și când își va prezenta bugetul în septembrie.

Noii senatori ai Thailandei

Senatul din Thailanda nu este o cameră superioară ceremonială a parlamentului. Acesta poate face sau desface guvernul. În 2023, camera l-a împiedicat pe Pita Limjaroenrat să formeze un guvern, după ce partidul său progresist, Move Forward, a câștigat cele mai multe locuri în camera inferioară în cadrul alegerilor generale. Acum se prefigurează unele schimbări. Armata a numit lotul anterior de senatori în 2019. Dar senatul a organizat recent primele alegeri din ultimii zece ani, în cadrul cărora aproximativ 3 000 de candidați - reprezentând diverse grupuri profesionale - au votat între ei pentru a selecta 200 de membri. Noii senatori urmează să fie anunțați oficial marți.

Senatul reînnoit nu va mai putea contribui la alegerea prim-ministrului. Dar va păstra alte roluri cruciale, inclusiv capacitatea de a face numiri în justiție. Instituția militară conservatoare va spera că aliații săi au câștigat multe locuri și vor continua să îi protejeze interesele. Rezultatele provizorii sugerează că foști generali vor fi printre câștigătorii de marți, potrivit The Economist.