"Nature", despre Absurdistanul premierului Ponta: "Au dizolvat comisia în ziua în care îi anchetau plagiatul"

"Nature", despre Absurdistanul premierului Ponta: "Au dizolvat comisia în ziua în care îi anchetau plagiatul"

Jurnaliştii de la prestigioasa revistă Nature, care a scris pentru prima dată despre acuzaţiile de plagiat la adresa premierului Victor Ponta, au publicat în ediţia online de ieri un articol despre verdictul Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), dar şi despre decizia Ministerului Educaţiei de a dizolva acest for academic.

Comisia academică română a stabilit că prim-ministrul Victor Ponta a plagiat anumite părţi din teza de doctorat, acuzaţii despre care revista Nature a relatat pentru prima dată luna trecută, se arată în articolul postat în ediţia online a revistei.  "O comisie academică românească a stabilit că premierul Victor Ponta a plagiat fragmente din teza sa de doctorat, informaţie relatată luna trecută de Nature. Dar comisia a încetat oficial să mai existe înainte de finalul şedinţei de vineri, 29 iunie", scrie "Nature". La finalul şedinţei menţionate, 13 membri ai consiliului decideau, în unanimitate, că premierul Ponta a copiat 85 din cele 307 pagini ale tezei sale de doctorat susţinute în anul 2003. "Verdictul nu se referă şi la alte pasaje, plagiate mai subtil, unde unele cuvinte au fost înlocuite cu sinonimele lor", notează "Nature".  Şedinţa a fost înreruptă de către ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, care i-a anunţat pe membrii consiliului că mandatul lor a încetat şi că deciziile CNATDCU au fost declarate nule deoarece că nu au prezentat un raport privind activităţile şi performanţele consiliului, document cerut din data de 21 iunie. Membrii CNATDCU cred însă altceva. 

  • "Este evident că singurul motiv al guvernului a fost să pună presiune pe noi şi, în final, să ne oprească din lucru. Am primit, dar nu mai devreme de 25 iunie, o solicitare să prezentăm un raport de activitate. Nu mai are rost să spun că era imposibil să facem acest raport în trei zile", a declarat Marius Andruh, preşedintele CNATDCU, pentru "Nature".

Verdictul CNATDCU nu mai are, în condiţiile date, nicio valoare juridică, iar recomandarea consiliului ca lui Victor Ponta să-i fie retras titlul de doctor va rămâne, cel mai probabil, fără niciun ecou. Publicaţia menţionează că peste 800 de oameni de ştiinţă şi cercetatori au semnat o petiţie prin care CNATDCU atragea atenţia asupra "manierei fără ruşine în care ne-a fost încălcată demnitatea umană şi profesională cu ignorarea celor mai elementare principii ale libertăţii academice". În plus, jurnaliştii mai atrag atenţia şi asupra faptului că acuzaţiile de plagiat trebuie analizate, în termen de 90 de zile, de către Consiliul Naţional de Etică, ai cărui membri tocmai ce au fost schimbaţi în urmă cu câteva luni tot de către premierul Victor Ponta. Revista "Nature" menţionează şi faptul că un grup de 16 intelectuali români, printre care şi fostul ministru de Externe Andrei Pleşu, a trimis o scrisoare deschisă către şefii de stat din UE, prin care îşi manifestă îngrijorarea că acest caz poate pune într-o lumină proastă întreg mediul academic român. Articolul revistei "Nature" se încheie cu un citat al academicianul Marius Andruh, care spune că nu se va mai implica în comisii de cercetare în Romania: "Sunt sătul. Am facut tot ce mi-a stat în putinţă, dar nu mai pot suporta mediocritatea". CITIŢI ŞI:

  • Premierul Ponta a copiat cuvânt cu cuvânt 85 de pagini. Verdict în unanimitate în Consiliul de Atestare: PLAGIAT!
  • TACTICĂ BOLŞEVICĂ. Adresa prin care Guvernul Ponta a pus la zid Consiliul de Atestare. Au cerut imposibilul şi apoi l-au desfiinţat

Ne puteți urmări și pe Google News