Cine sunt cei mai bogaţi oameni ai României şi cum le-au crescut averile
- Teodora Cimpoi
- 11 noiembrie 2016, 00:00
Revista Capital a lansat ieri „Top 300 Cei mai bogaţi români”, cel mai longeviv şi concludent barometru al mediului de afaceri autohton. La eveniment au participat înalţi ofi ciali ai statului şi oameni de afaceri de top
Îmi plac evenimentele la care este prezent mediul de afaceri. Sunt oameni care au un cuvânt de spus. Vreau să felicit Capital pentru acest eveniment şi pentru acest Top care, anul acesta, are şi un clasament al femeilor. Până de curând afacerile erau o lume în care domnii erau privilegiaţi, dar în ultima vreme şi femeile au un cuvânt tot mai greu de spus. Legătura dintre stat şi antreprenori trebuie să fie una bazată pe încredere. O încredere care se câştigă greu şi se pierde repede”, a declarat Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, la conferinţa de ieri a revistei Capital - „Dezvoltarea României”.
FOTO:Primarul Capitalei, Gabriela Firea, primită la eveniment de redactorul-şef al revistei Capital, Ciprian Mailat
Creşterea economică de 3,7%, înregistrată anul trecut de România, se reflectă şi în averile milionarilor. Conform topului Capital, averea totală a celor mai bogaţi 300 de români a crescut cu 4,2%, ajungând la 21,69 miliarde de euro. Ce ne rezervă viitorul? EVZ vă prezintă principalele declaraţii ale celor prezenţi la eveniment.
Dezvoltarea României stă pe umerii afaceriştilor
„Dezvoltarea României stă pe umerii oamenilor de afaceri. Aceştia sunt, de multe ori, mai degrabă încărcaţi decât sprijiniţi, în funcţie de perioadele politice”, a declarat Vasile Dîncu (foto), vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale. Acesta a amintit o cercetare la care a participat în 1991, din care rezulta că 80% dintre români considerau că patronii s-au format pe baze ilegale, prin noroc, nepotism şi coruţie. Din păcate, atitudinea faţă de antreprenoriat nu s-a prea schimbat.
Creşterea economică, dublă faţă de media UE
„Potenţialul de creştere s-a redresat aproape în totalitate după criza prin care a trecut România. Creşterea potenţială este de 4,2% în perioada 2017 – 2020, dublu faţă de media europeană”, a spus Anca Dragu (foto), ministrul Finanţelor. Ea a mai afirmat că este important ca reformele să sprijine competitivitatea externă, iar ritmul de creştere să susţină puterea de cumpărare. Ministerul va prelungi scutirea de la impozitarea profitului reinvestit şi va aduce noi facilităţi
ANAF: Mulţi îşi plătesc taxele corect şi la timp
„Imaginea ANAF este într-adevăr de sperietoare, însă lucrurile încep să se schimbe, iar ANAF este un membru în această schimbare. Sunt foarte mulţi contribuabili care-şi plătesc taxele la timp şi corect, iar interesul nostru comun acesta este. Însă, dacă vorbim despre cei care nu vor să achite la timp, pe cei din urmă vrem să-i eliminăm din piaţă, să lăsăm o piaţă corectă”, a spus Dragoş Doroş, şeful ANAF.
BNR: Probleme în estul Europei
Schimbarea din Statele Unite ale Americii pune foarte multe probleme aici în Estul Europei. „Ne trezim în faţa unui nou ciclu istoric cu un deficit de analiză. Cred că trebuie să gândim multe lucruri în această ţară. Dacă ne uităm, noi suntem a 7-a ţară din punctul de vedere al populaţiei din UE, din 28 de ţări, dar suntem a 27-a în ceea ce priveşte puterea de cumpărare”, spune Adrian Vasilescu (foto), consilier al Guvernatorului BNR. Potrivit acestuia, în 1913, a fost publicat un top al ţărilor aflate acum în UE cu ponderea în PIB-ul mondial, iar România ocupa locul 11, cu 0,80% pondere în PIB-ul mondial.
Spitale în parteneriat cu privaţii
România nu are bani pentru a construi toate spitalele de care avem nevoie, sunt necesare un parteneriat public-privat şi o schimbare în ceea ce priveşte managementul din spitale, a declarat Vlad Voiculescu (foto), ministrul Sănătăţii, prezent la conferinţa Capital. Potrivit acestuia, privatul nu va oferi actul medical, care va rămâne în responsabilitatea statului. Partenerul va ridica clădirea şi o va pune la dispoziţia statului împreună cu echipamentele, urmând a primi plăţi 25-30 de ani. În plus, România va avea trei spitale regionale la Cluj, Craiova şi Iaşi. Terenurile pentru spitalele din Cluj şi Craiova au fost achiziţionate de la Ministerul Apărării
Ion Ţiriac rămâne, al treilea an la rând, în fruntea listei
Economia românească și-a revenit complet după lunga perioadă de criză. Aceasta este concluzia la care am putea ajunge dacă analizăm averile celor mai bogați români. Încurajați de datele tot mai optimiste ale economiei, milionarii au reluat, prin investiții masive, planurile de dezvoltare.
Atât creșterea economiei locale cât și efervescența de pe piața românească au generat o majorare a afacerilor deținute de antreprenorii români. În cazul celor mai bogați români, potrivit Topului lansat ieri de revista Capital, din primii zece clasați în Top, la nouă dintre ei s-au înregistrat creșteri ale averii. Prima poziţie în clasament este, şi în acest an, deţinută de Ion Ţiriac, cu o avere de circa 1,65 miliarde euro, mai mare cu 8,3% faţă de ediţia precedentă. Fostul tenismen şi-a clădit averea pe mai multe sectoare economice, deţinând afaceri în asigurări, auto, imobiliare şi, mai nou, industria petrolieră. Anul trecut, Ţiriac a încasat peste 700 milioane de euro din vânzarea acţiunilor deţinute la UniCredit Ţiriac Bank. Pe locul doi se află fraţii Pavăl, proprietarii rețelei de magazine de bricolaj Dedeman, a căror avere a crescut cu 6,8%, până la 950 milioane euro. Bătaie pe un loc în Top 300 O creștere de 20% a fost înregistrată la pragul minim al averii pentru ocuparea unui loc în clasament. Dacă în ediția precedentă acest nivel se situa la 16-18 milioane de euro, acum pragul a urcat la 20-21 milioane de euro. Bătălia pentru prezența în clasament a fost acerbă, lucru demonstrat și de numărul mare (47) al antreprenorilor incluși pentru prima dată în Top 300.
„Top 50 Femei de succes” din România. Cine e la putere
Cursa pentru cea mai mare putere a lumii este un semnal clar că femeile „se luptă” în mod egal cu bărbaţii, fie că vorbim de politică, afaceri sau sport. Cum succesul nu are o unitate de măsură, aceasta a fost cea mai mare provocare a redactorilor Capital, în demersul lor de a realiza un clasament al femeilor excepţionale. Cel mai mare punctaj a fost acordat realizărilor din ultimele 12 luni, în timp ce notorietatea a fost al doilea criteriu ca importanţă. Pe lângă acestea, au mai fost punctate cariera, proiectele de responsabilitate socială în care s-au implicat femeile şi situaţia materială. Ca urmare a câştigării alegerilor locale pentru Capitală desfăşurate în vara acestui an, pe primul loc se află Gabriela Firea. Locul secund este ocupat de Mariana Gheorghe, CEOul OMV Petrom, podiumul fiind întregit de Laura Codruţa Kovesi, procurorul- şef al DNA.