Evenimentul Zilei > Politica > Revenirea CULTULUI PERSONALITĂŢII în politică. Un fost ministru vorbeşte despre METEHNELE politicienilor
Revenirea CULTULUI PERSONALITĂŢII în politică. Un fost ministru vorbeşte despre METEHNELE politicienilor

Revenirea CULTULUI PERSONALITĂŢII în politică. Un fost ministru vorbeşte despre METEHNELE politicienilor

Fost ministru al Energiei şi vicepreşedinte PSD, Constantin Niţă a scris despre predilecţia politicienilor care, atunci când ajung la putere, tind să se creadă de neatins.

Într-o postare pe blogul său personal, acesta tratează un subiect de actualitate pe scena politică, după cum îl cataloghează: „cultul personalităţii a revenit în politica românească”.  

„În 2015, când am candidat ca preşedinte executiv al PSD, am atras atenţia în discursul meu asupra predispoziţiei unor colegi de a începe să se creadă zei când ajung la putere. Îl citam atunci pe unul dintre împăraţii romani care spunea „Dragă eu, sunt pe cale să devin un zeu”.”, a scris fostul deputat PSD. 

„Am fost convinşi cu toţii că nu vom mai vedea astfel de manifestări în România după perioada Ceauşescu. Din păcate, în ultimii ani, cultul personalităţii a revenit „la modă” în politica românească şi nu numai, fenomen extrem de îngrijorător dacă ne gândim la efectele pe termen lung asupra societăţilor”, adaugă fostul ministru.

Niţă a redat un citat care, menţionează el, „m-a dus cu gândul la… cel puţin un personaj de pe scena politică actuală din România.”   

„Mulţi tirani poartă cu sine complexe şi tulburări ale personalităţii grave de-a lungul multor ani, care ies la iveală atunci când intră în posesia puterii absolute şi se văd înconjuraţi de calomniatori care-i linguşesc constant. Apare la satrap o întunecare a minţii de natură megalomană care-l face să se încreadă în faptul că este infailibil şi de neînlocuit. Se croieşte drum spre cultul personalităţii, spre construcţiile faraonice, pentru ca dictatorii să se creadă genii universale, şi spre o dezvoltare paranoidă care-i determină să-i considere duşmani de moarte pe toţi cei care critică sau au păreri diferite.” 

"Eu sper însă ca valori democratice precum puterea majorităţii, libertatea cuvântului sau profesionalismul în faţa inculturii să înăbuşe evoluţia acestui fenomen pe care îl îmbrăţişează mulţi politicieni când intră în posesia puterii", a conchis Niţă.