Evenimentul Zilei > Social > REVENIREA IERNII prevestește DEZASTRUL ecologic. VALUL POLAR este un ucigaș rapid
REVENIREA IERNII prevestește DEZASTRUL ecologic. VALUL POLAR este un ucigaș rapid

REVENIREA IERNII prevestește DEZASTRUL ecologic. VALUL POLAR este un ucigaș rapid

Revenirea bruscă a temperaturilor de iarnă și a precipitațiilor sub formă de ninsoare pune probleme grave întregii românii. Ultimele zile au fost marcate de accidentări, incidente mortale în trafic și probleme de circulație feroviară și aeriană. Totuși, faptull că avem parte de astfel de temperaturi spre sfârșitul primei luni de primăvară ar trebui să facă să tragem și un alt semnal de alarmă. De data aceasta, pericolul este unul mult mai greu de observat, la prima vedere, dar și mult mai periculos.

Președintele Asociației Apicultorilor Profesioniști Buzoieni "Cooperativa Agricolă", Mihăila Prahoveanu a explicat că pericolele cu care ne confruntăm vor afecta și albinele, având efecte dezastruoase asupra modului în care animalele trăiesc în România în momentul de față.

 

„Este perioada regenerării albinelor, iar vremea rea afectează foarte rău. Ele nu mai pot ieși o perioadă lungă de timp pentru a-și acumula polenul și apa atât de necesare hrănirii puietului.

Este o perioadă foarte grea. În plus, chiar dacă se îndreaptă vremea, după acest îngheț nu ne așteptăm nici ca flora să reînceapă pentru culegerea polenului. Albinele nu ies din stup dacă afară nu sunt peste +15 grade Celsius", a spus Prahoveanu, pentru DCNews.

„Am vreo 40 de ani de apicultură și nu m-am mai confruntat cu așa ceva! Au mai fost episoade similare, dar au durat două – trei zile, însă nu a fost chiar așa, și nu în acest timp, adică să avem pe 20 martie temperaturi atât de scăzute”, a afirmat președintele asociației de apicultori, răspunzând la o întrebare despre ultimul moment în care a văzut un astfel de fenomen.

ANM a anunțat, luni, că un nou ciclon polar va ajunge în România și va aduce cu el cantități mari de zăpadă.

"Până spre finele săptămânii, mercurul va înregistra temperaturi cu 10 – 15 grade mai scăzute decât normalul acestei perioade.

Deja, în toată regiunea Moldovei, temperaturile s-au situat sub pragul de îngheţ, iar la această oră, în jumătatea de nord a Moldovei este destul de frig.

Pe întreg parcursul săptămânii vremea va fi deosebit de rece. Dar va fi important şi ce se întâmplă din punctul de vedere al precipitaţiilor, din cauza unui nou ciclon care loveşte sud-vestul României", a declarat directorul ANM, Elena Mateescu.