Datele iniţiale privind trei posibile vaccinuri împotriva COVID-19, făcute publice luni, printre care se numără un candidat realizat de Universitatea Oxford, cresc încrederea că un vaccin ar putea determina sistemul imunitar să recunoască şi să lupte împotriva noului coronavirus fără apariţia de efecte secundare.
Încă nu este clar dacă aceste eforturi vor duce la crearea unui vaccin capabil să protejeze miliarde de persoane şi să pună capăt pandemiei care a dus la pierderea a mai mult de 600.000 de vieţi. Toate cele trei încă necesită numeroase studii pentru a dovedi că ele pot preveni cu succes infectarea sau îmbolnăvirea gravă.
Vaccinul creat de compania britanică AstraZeneca împreună cu Universitatea Oxford a indus o reacţie a sistemului imunitar tuturor participanţilor care au primit două doze, fără a produce vreun efect secundar îngrijorător. Un alt vaccin împotriva coronavirusului, în curs de cercetare de către CanSino Biologics Inc şi de departamentul militar de cercetare al Chinei, pare de asemenea să nu producă efecte secundare şi să inducă o reacţie imunitară la majoritatea dintre cei 508 voluntari sănătoşi care au primit o doză de vaccin, au declarat cercetătorii.
Aproximativ 77% dintre voluntari au experimentat efecte secundare ca febra sau durerea localizată în jurul locului în care a fost făcută injecţia, dar niciunul dintre ele nu a fost considerat grav.
Atât vaccinul AstraZeneca cât şi cel CanSino folosesc un adenovirus pentru a purta material genetic de la noul coronavirus în organism. Studiile asupra ambelor vaccinuri au fost publicate în revista The Lancet. "Per total, rezultatele ambelor teste sunt similare şi promiţătoare", au declarat Naor bar-Zeev şi Wiliam Moss, doi experţi în domeniul vaccinurilor de la Şcoala de Sănătate Publică John Hopkins Bloomberg într-un comentariu în The Lancet.
Cu toate acestea, candidatul companiei CanSino a demonstrat din nou indicii ale faptului că persoanele care fuseseră anterior expuse adenovirusului din vaccin au avut o reacţie imună redusă. Studiul susţine că acesta este „cel mai mare obstacol” pentru rezultatul final.
Firma germană BioNTech şi producătoarea americană de medicamente Pfizer Inc au făcut publice detaliile unui mic studiu, în Germania, ale unui alt tip de vaccin, care foloseşte de proteine. Vaccinul pregăteşte celule să creeze proteine care imită suprafaţa exterioară a coronavirusului.
Organismul recunoaşte aceste proteine asemănătoare virusului ca inamici străini şi poate determina apoi o reacţie imună împotriva virusului real. În acest studiu pe 60 de adulţi sănătoşi, vaccinul a determinat producerea de anticorpi care neutralizează virusul la cei care au primit două doze, un rezultat concordant cu un test anterior realizat în SUA.
Anunţurile au urmat publicării, săptămâna trecută, a rezultatelor testării vaccinului companiei Moderna Inc, care a avut de asemenea rezultate promiţătoare. Vaccinul Moderna foloseşte de asemenea o platformă ARN.
Traducere: Alexandra Ioniță, RADOR