REUTERS: Romania e paralizata de criza politica

REUTERS: Romania e paralizata de criza politica

Guvernul Romaniei este in pragul unui colaps, la numai trei saptamani dupa intrarea in Uniunea Europeana, punand in pericol sperantele tarii de a obtine beneficii rapide in urma aderarii, se arata intr-un comentariu al agentiei Reuters.

Romania risca izolarea in randul celor 27 de membri ai Uniunii, in cazul in care coalitia de centru aflata la conducere se va destrama iar reformele vor stagna, in special cele referitoare la combaterea coruptiei.

"Intrebarea este daca tara mai este guvernata", a declarat, la Bucuresti, un diplomat al unui stat membru. Dupa promovarea unor reforme profunde, care au permis aderarea Romaniei la Uniune, presedintele si primul ministru sunt implicati intr-o lupta a ambitiilor care, potrivit analistilor, a condus la un blocaj politic.

Carismaticul presedinte Traian Basescu pare hotarat, potrivit Reuters, sa forteze inlaturarea lui Tariceanu. Premierul Calin Popescu Tariceanu refuza insa sa cedeze, adancind diviziunile dintre cele mai importante doua partide aflate la guvernare, care au legaturi cu cei doi politicieni, noteaza agentia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reuters apreciaza ca miza este mare pentru Romania, care trebuie sa modernizeze administratia publica ineficienta, pentru a putea absorbi fondurile europene in valoare de mai multe miliarde de euro si a sprijini companiile si sectorul agricol sa concureze pe piata comunitara. Observatorii avertizeaza ca autoritatile de la Bucuresti fac eforturi sa defineasca strategia post-aderare si trebuie sa relanseze reformele in justitie.

"Nu sunt vizionari, improvizeaza. Nu sunt pregatiti sa mearga la Bruxelles si sa negocieze. Strategia post-aderare este intarziata si au nevoie sa decida ce vor", a spus diplomatul citat de Reuters.

In acest context, Partidul Social Democrat (PSD) a avertizat ca ar putea cere un vot de neincredere impotriva guvernului Tariceanu. "Procesul de strangere a semnaturilor ar putea fi incheiat in aceasta saptamana. Alianta este moarta", a declarat pentru Reuters presedintele PSD, Mircea Geoana.

Unii analisti considera ca motiunea de neincredere nu va avea succes, deoarece multi politicieni se tem ca isi vor pierde posturile, in eventualitatea organizarii de alegeri anticipate.

"Ar trebui sa ne gandim la alegerile anticipate la o oportunitate, deoarece ne aflam intr-un punct mort", a declarat insa Adrian Moraru, analist la Institutul pentru Politici Publice.

Actuala criza, definita de presa drept "un razboi total" sau "sinucidere in grup", s-a declansat dupa ce presedintele Basescu l-a acuzat pe Tariceanu ca a incercat sa influenteze justitia intr-o ancheta privind privatizari in sectorul energetic.

Premierul, aflat la conducerea Partidului National Liberal (PNL), l-a acuzat in schimb pe Basescu de implicare in acorduri dubioase in domeniul infrastructurii, folosindu-se de pozitia de presedinte.

Ambii politicieni neaga insa ca ar fi comis vreo ilegalitate.

Reuters mai arata ca alianta de centru a fost apreciata pentru reformarea justitiei, marcata de coruptie, prin introducerea unor mecanisme care sa ii asigure independenta, precum si a unui sistem de verificare a politicienilor, pentru reducerea traficul de influenta.

Potrivit indicelui de perceptie a coruptiei calculat de Transparency International, Romania este inca cel mai corupt stat membru al UE. Disputa din coalitie a incurajat, de asemenea, opozitia ex-comunista sa declanseze atacuri la adresa puterii, intr-o incercare de a-si imbunatati propria imagine, afectata de scandaluri de coruptie.

Fostul premier si lider al PSD, Adrian Nastase, are termen, miercuri, in procesul in care este acuzat de santaj si luare de mita, in valoare de 1,4 milioane de euro.

PSD, acuzat ca a permis dezvoltarea coruptiei dupa caderea comunismului, a anuntat ca ar putea declansa in Parlament si procedura de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu.