Evenimentul Zilei > Horoscop > Reuters Institute: COVID-19 influențează sănătatea mentală a jurnaliștilor. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR
Reuters Institute: COVID-19 influențează sănătatea mentală a jurnaliștilor. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Reuters Institute: COVID-19 influențează sănătatea mentală a jurnaliștilor. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Ai unele dificultăţi, dimineaţa. Începi greu ziua, parcă ai fi ruginit! Este explicabil chiar dacă eşti în vacanţă. Şi distracţia oboseşte, cu atât mai mult dacă eşti la muncă. Relaxează-te!

Circa 11% dintre jurnaliști au raportat simptome importante de stres post-traumatic, care se manifestă prin gânduri și amintiri recurente legate de un eveniment traumatizant legat de Covid19, dorința de a nu-și mai aminti, sentimente de vinovăție, de frică, furie, spaimă puternică și chiar rușine.

Acestea sunt rezultatele preliminare ale studiului la care se lucrează în continuare. Soluțiile posibile vor fi discutate într-o analiză aprofundată, într-un raport ulterior. Dar principalele concluzii sunt atât de frapante, încât  Reuters Institute semnalează presiunea sub care lucrează numeroși jurnaliști. Este vorba despre un eșantion de jurnaliști experimentați, care lucrează în media importante, cu o medie de 18 ani de vechime în profesie și care, fără excepție aproape, se consideră într-o stare bună de sănătate fizică, dar au fost puternic afectați de circumstanțele pandemiei.

Sigur că situația ar putea fi mult mai gravă în sectoarele media mai puțin privilegiate. În numeroase țări, jurnaliștii au declarat că se tem că nu sunt în măsură să își facă corect munca, deoarece nu au acces la informații fiabile și nu au cunoștințe de specialitate. Doar 4% dintre cei intervievați au fost jurnaliști specializați în sănătate, dar niciunul nu avea ceva studii medicale, dar acum, 74% declară că relatează despre problemele de sănătate în timpul crizei. Fața de această situație este de așteptat ca informațiile din presă despre COVID-19 să nu fie exacte, inteligibile, sau corect medical.

Eternul cinic multimiliardar Rupert Murdoch a caracterizat bine situația: ”Ați scos, la întâmplare, niște tipi dintr-o berărie și i-ați pus să piloteze avioane supersonice!”

Acum, ce să zic, are dreptate! Presa este foarte departe de ceea ce a fost și ce trebuia să fie și nu numai în problema COVID-19. De multe ori când citesc un articol din presa internațională, sau locală, am un sentiment de jenă. Dar, mâine este o altă zi, nu-i așa?

 

 

HOROSCOP     30   iulie   2020

 

BERBEC  Aproape nu-ţi vine să crezi, dar lucrurile par că merg bine! Lasă suspiciunea deoparte şi bucură-te de moment!  Încep să se lămureasca şi unele probleme legate de domeniul sentimental. Conjunctura astrologică, foarte complexă, pare că-ţi spune că numai munca permanentă nu prea rezolva lucrurile, mai trebuie şi altceva ca să obţii succesul in viaţă. Acel altceva se numeşte în cazul tău profesionalism şi de ce nu, puţin mai mult noroc, că nimănui nu i-a stricat!

TAUR    Eşti supus la o avalanşă de veşti, majoritatea negative, un stres care face să te doară capul, la propriu şi figurat! Trebuie să fii mai selectiv în alegerea surselor de informaţie! Zi dedicată în special rezolvarii problemelor personale. Dragostea este mediocru aspectata, nu exgera dar nici nu minimaliza! Este, de asemenea, ceva legat de cap, poate o durere de cap, la propriu sau la figurat. Prudenţa şi reţinerea trebuie să te caracterizeze astăzi, fie că eşti solo sau duo!

GEMENI   Astăzi trebuie să te păzeşti de gelozii şi invidii de vacanţă, sau de birou. Fii discret şi prudent în domeniul sentimental! Vorbeşte puţin şi nu te lăsa abordat de persoane necunoscute. Astăzi trebuie să eviţi orice promisiune sau orice chestiune legată de bani, de proiecte viitoare sau de relaţii şi grupuri sociale. Nu-ţi asuma, mai ales, obligaţii pe termen lung. Amână civilizat, politicos, cu zâmbetul pe buze, orice îţi pare legat de domeniul banilor sau al poziţiei profesionale.

RAC   Trebuie să respiri, să te „ventilezi”! Lămureşte-te repede şi nu purta ranchiună. „Nu există nicio lege care să interzică prostia!” Lucrurile stau perfect legal, nu te mai indigna degeaba! Nu te lua dupa cine stie ce aiureli din presă, sau de aiurea pe net, zodia ta este conservatoare şi respecta întotdeauna tradiţia. Ia lucrurile uşor şi cu mult calm. Nimeni nu-ţi vrea raul, iar pe duşmani îi doare şi pe ei capul din cauza vremii şi a vremurilor. Analizeaza bine şi vei vedea că este o situaţie obiectivă.

LEU  Ceva tracasări la locul de muncă. Nimic important, dar pe căldura asta neplăcută totul te enervează! Încearcă să te calmezi, înainte de a înghiţi din greşeală vreun nefericit de prieten! Astăzi nu scoate nici un ban din buzunar. Cheltuielile facute astazi poti sa le treci direct la pagube. Poti sa te expui in public. Fii, insă, extrem de scurt. O singură fraza este de ajuns şi evită decupajul din context. Ai de rezolvat şi niste probleme, „pasate” de catre membrii ai familiei tale…

FECIOARĂ  Astăzi evită intervenţiile bruşte şi deciziile pripite. Investiţiile făcute astăzi, în relaţiile sociale, sau sentimentale, se vor dovedi foarte inspirate. Viitorul pare bine temperat! Nu exagera cu tăiatul firului în patru, pentru că nu este cazul. Lucrurile sunt aşa cum le-ai văzut de prima dată. Aşa au căzut ele! Deseori invingatorii sunt desemnati dintre cei care par a fi invingatori, din cauza ca anturajul nu prea are timp sa judece pe fiecare in parte. Limitează-te la activităţile obişnuite, de rutină.

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE