China a dezvăluit planurile sale de a extinde drastic un program experimental de modificare a vremii pentru a acoperi o suprafață de peste 5,5 milioane de kilometri pătrați, de peste 1,5 ori dimensiunea totală a Indiei.
Potrivit unei declarații a Consiliului de Stat, China va avea un „sistem de modificare a vremii dezvoltat” până în 2025, datorită progreselor în cercetarea fundamentală și tehnologiilor cheie, precum și îmbunătățirilor în „prevenirea cuprinzătoare împotriva riscurilor de siguranță”.
În următorii cinci ani, suprafața totală acoperită de ploi artificiale sau zăpadă va ajunge la 5,5 milioane km pătrați, în timp ce peste 580.000 km pătrați vor fi acoperite de tehnologiile cu scopul de a suprima grindina. Programul va ajuta în caz de dezastre naturale, producția agricolă, răspunsurile de urgență la incendiile de pădure și pășuni și la combaterea temperaturilor neobișnuit de ridicate sau a secetei.
China a căutat de mult să controleze vremea pentru a proteja zonele agricole și pentru a asigura cer senin pentru evenimentele cheie -- a însămânțat nori înaintea Jocurilor Olimpice de la Beijing din 2008 pentru a reduce smogul și a evita ploaia înaintea competiției. Iar întâlnirile politice cheie desfășurate în capitala chineză sunt renumite pentru că se bucură de un cer frumos senin, datorită atât modificării vremii, cât și închiderii fabricilor din apropiere.
Cercetătorii din întreaga lume recunosc: China a reușit să schimbe literalmente vremea
Cercetătorii spun că, în timpul celebrării centenarului Partidului Comunist Chinez, vara trecută, autoritățile meteorologice au modificat cu succes vremea de deasupra Beijingului. Au golit cerul și au redus poluarea pentru zecile de mii de persoane aflate la ceremonia din Piața Tiananmen. Au făcut acest lucru folosind tehnologia de însămânțare a norilor, un proces studiat îndelung, dar controversat, care implică aruncarea de particule de iodură de argint în nori, cu ideea de a atrage picături de apă pentru a modifica vremea.
Lucrarea, realizată de cercetătorii de la Universitatea Tsinghua din China, vine la un an după anunțul Chinei că și-a extins dramatic programul de modificare a vremii la o zonă de testare de 5,5 milioane de mile pătrate până în anul 2025.
Dacă o țară este capabilă să-și controleze vremea, ar putea, teoretic, să facă acest lucru în altă parte?
Un studiu finanțat de Fundația Națională pentru Știință din SUA, publicat la începutul acestui an, că „însămânțarea norilor poate spori zăpada pe o zonă largă dacă condițiile atmosferice sunt favorabile”.
Deși zone din Statele Unite și din alte țări au încercat să folosească tehnologia de însămânțare a norilor pentru a schimba vremea, profesioniștii din China și-au exprimat îngrijorarea că PCC ar putea să o folosească în scopuri militare nefaste.
Această operațiune de succes și la scară largă de la Beijing ridică totuși întrebări importante atât cu privire la potențiala utilizare militară a tehnologiei, şi dacă o țară este capabilă să-și controleze vremea, ar putea, teoretic, să facă acest lucru în altă parte?
Unii experți au speculat că succesul în modificarea vremii ar putea determina China să adopte proiecte de geo inginerie mai ambițioase
Soluțiile radicale, cum ar fi însămânțarea atmosferei cu particule reflectorizante, ar putea ajuta teoretic la reducerea temperaturilor, dar ar putea avea și consecințe majore neprevăzute, iar mulți experți se tem de ce s-ar putea întâmpla dacă o țară ar experimenta astfel de tehnici.
„Fără reglementări, eforturile unei țări ar putea afecta alte țări”, potrivit Dhanasree Jayaram, expert în climă la Academia Manipal din Karnataka, India.
„În timp ce China nu a arătat încă semne de implementare „unilaterală” a proiectelor de geo inginerie pe teren, amploarea modificărilor meteorologice și a altor proiecte masive de inginerie, sugerează că este dispusă să desfășoare scheme de geo inginerie la scară largă pentru a aborda impactul schimbărilor climatice și pentru a-și atinge obiectivele de la Paris”, relatează futurism.