Evenimentul Zilei > International > MI6 recunoaște: China devine o amenințare. Resursele concentrate asupra ei au depășit prioritatea combaterii terorismului
MI6 recunoaște: China devine o amenințare. Resursele concentrate asupra ei au depășit prioritatea combaterii terorismului

MI6 recunoaște: China devine o amenințare. Resursele concentrate asupra ei au depășit prioritatea combaterii terorismului

Discursul șefului MI6 a constat și în amenințarea pe care o reprezintă China - una dintre ceea ce el a descris drept „cele patru mari” priorități alături de Rusia, Iran și terorismul internațional.

Lumea va fi afectată de ascensiunea Chinei

China a devenit pentru prima dată cel mai mare punct de interes pentru MI6, șeful său avertizând că riscul „este real” în cazul în care Beijingul va fi subestimat. Vorbind despre Taiwan, Richard Moore a spus că dorința Partidului Comunist Chinez – susținut de o armată din ce în ce mai puternică – de a rezolva o dispută cu privire la suveranitatea teritoriului prin forță, dacă este necesar, este o „provocare serioasă la adresa stabilității și păcii globale”.

El a acuzat China că desfășoară „operațiuni de spionaj la scară largă împotriva Regatului Unit și a aliaților noștri” și a spus că țările la nivel global ar trebui să fie „atente” atunci când au de-a face cu Beijingul din cauza potențialului de a cădea într-o capcană a datoriilor sau de a avea date despre populația lor exploatată.

În primul său discurs în calitate de șef al Serviciului Secret de Informații, Moore a abordat și alte amenințări și provocări, avertizând: Acțiunile ostile ale Rusiei, cum ar fi subminarea stabilității în Balcanii de Vest, sunt „pe o tendință ascendentă”, amenințarea Occidentului din partea Al Qaeda și a Statului Islamic din Afganistan va crește acum că forțele conduse de SUA au plecat și combaterea acesteia „este o sarcină extrem de dificilă”.

Moore a dezvăluit că resursele concentrate de MI6 asupra Chinei au depășit anul acesta prioritatea anterioară de combatere a terorismului în urma atacurilor din 11 septembrie 2001 asupra Statelor Unite.

„Adaptarea la o lume afectată de ascensiunea Chinei este cea mai mare prioritate pentru MI6”, a spus Moore. „Ne aprofundăm înțelegerea despre China în comunitatea de informații din Marea Britanie și lărgim opțiunile disponibile guvernului în gestionarea provocărilor sistemice pe care le ridică”.

Serviciile de informații din China

Acest lucru nu înseamnă doar obținerea de informații despre ceea ce gândește președintele Xi Jinping și cercul său, ci și despre modul în care ofițerii MI6 și agenții pe care îi conducem pot opera nedetectați într-o lume în care tehnologia îngreunează oricui să se ascundă și să comunice.

El a descris serviciile de informații din China drept „foarte capabile”. De asemenea, Moore și-a exprimat îngrijorarea cu privire la eforturile guvernului chinez „de a distorsiona discursul public și luarea deciziilor politice pe tot globul”.

Moore a vorbit despre amenințarea mai puțin evidentă pentru o țară de a accepta împrumuturi chineze pentru a construi infrastructură, cum ar fi porturi sau linii de cale ferată, doar pentru a deveni îndatorată. Sau riscul de a accepta o soluție tehnologică chineză la o problemă doar pentru a găsi o ușă din spate încorporată în sistem care să permită Chinei să acceseze date despre o populație.