După nenumărate lațități și complicități cu regimul de la Beijing, liderii europeni vor să întoarcă foaia. Iată ce scrie Courrier International.
Liderii UE, cancelarul german Angela Merkel și președintele chinez Xi Jinping vor încerca, prin videoconferință, să avanseze în negocierea unui acord de investiții. Dar europenii vor profita și de ocazie şi vor discuta şi despre subiectele care enervează: de la încălzirea globală până la uiguri şi situația din Hong Kong.
S-a încheiat "epoca ploconelilor între Europa și China". Luni, când liderii UE și președintele chinez Xi Jinping se vor întâlni prin videoconferință pentru o întâlnire consacrată, printre altele, relațiilor comerciale dintre bloc și China, europenii vor juca cartea "abordării directe", asigură "Le Soir".
Această schimbare de ton în relațiile sino-europene a fost deja palpabilă în luna iunie, în cadrul unei prime întâlniri virtuale menite să pregătească summitul de luni, notează cotidianul belgian. Potrivit unui înalt oficial al UE care a vorbit cu "Le Soir", au fost "4 ore de schimburi sincere și intense", fără o declarație comună. În timp ce, multă vreme, "Europa, fascinată de promisiunile investițiilor chineze și de imensitatea unei piețe de 1,7 miliarde de consumatori" a derulat "covorul roșu pentru liderii chinezi și nu a evocat decât foarte discret problemele, în special drepturile omului", acum ea pare gata, luni, să evoce "subiectele care deranjează".
Începând cu aplicarea noii legi de securitate impuse Hong Kong-ului de către China, subliniază "South China Morning Post". Potrivit cotidianului, UE ar trebui, de asemenea, să încerce să împingă Beijingul să fie mai ambițios în ceea ce privește schimbările climatice. În special, ar dori să vadă China renunțând la construirea de noi centrale electrice pe cărbune, atât în țară, cât și în străinătate, și ar dori ca Beijingul să atingă neutralitatea carbonului din 2060. De asemenea, europenii ar trebui să menționeze și încălcările drepturilor omului în Xinjiang, unde uigurii, o minoritate musulmană și de limbă turcă, sunt supuși unor internări masive în lagăre.
Dar asta înseamnă că Xi Jinping "va trebui să facă concesii, dacă vrea să împiedice Bruxelles-ul să se apropie mai mult de Washington [cu care este în război] decât de Beijing", estimează "South China Morning Post".
"Poate China să întoarcă Europa împotriva Statelor Unite?", se întreabă politologul Andrew Michta, într-o analiză publicată pe site-ul "Wall Street Journal". "Vom afla luni dacă Beijingul este capabil să joace strategic". Chinezii și europenii negociază de șapte ani un acord privind protecția investițiilor străine între UE și gigantul asiatic, abordând o serie de preocupări menţionate și de Statele Unite: respectarea proprietății intelectuale, încetarea transferurilor de tehnologie impuse firmelor străine din China și subvenții pentru întreprinderile de stat chineze.
"Până în prezent, în timpul negocierilor, Beijingul a rezistat întâlnirii cu UE la jumătatea drumului, în special în ceea ce privește subvențiile", își amintește Andrew Michta. "Dar încep să apară semne că chinezii ar putea deveni mai concilianţi", mai ales că summitul vine "cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile prezidențiale din Statele Unite". Această întâlnire reprezintă "cea mai bună oportunitate pentru Xi Jinping de a adânci o divizare între Statele Unite și Europa în materie de comerț", notează politologul. Mai ales că "pentru cercurile de afaceri europene, accesul pe piața asiatică este considerat esențial pentru redresarea economică a UE", subliniază el.
În ceea ce privește partea europeană, "având în vedere că Statele Unite sunt tot mai ostile față de Beijing, UE a înțeles că există acum un post vacant pentru o superputere capabilă să dezvolte o strategie care să-i permită să exercite o influență asupra Chinei", notează Luke McGee, într-o analiză publicată pe site-ul CNN.
Articol de Noémie Taylor-Rosner
Traducerea: Rador