Uniunea Europeană și China au organizat o reuniune a liderilor prin videoconferință în data de 14 septembrie 2020.
La această dată a fost programată inițial o reuniune a liderilor UE-China, cu participarea liderilor tuturor statelor membre ale UE. Președintele Consiliului European, Charles Michel, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, pentru președinția Consiliului, au realizat videoconferința cu președintele chinez Xi Jinping.
Reuniunea a oferit ocazia de a continua discuțiile de la cel de-al 22-lea summit UE-China (22 iunie).
Reuniunea a fost importantă pentru a menține impulsul schimburilor la nivel înalt UE-China, pentru a obține rezultate concrete, în conformitate cu interesele și valorile UE. Agenda cuprinzătoare a reuniunii liderilor a acoperit comerțul și investițiile, schimbările climatice și biodiversitatea, răspunsul la pandemia COVID-19, precum și afacerile internaționale și alte chestiuni.
În ceea ce privește negocierile pentru un acord global de investiții (CAI) ambițios UE-China, în timp ce ambele părți au înregistrat progrese în ceea ce privește normele care reglementează comportamentul companiilor deținute de stat, transferul forțat de tehnologie și transparența subvențiilor, UE a subliniat că este nevoie urgentă de mai multe eforturi în ceea ce privește aspectele reechilibrării accesului pe piață și dezvoltarea durabilă. UE a solicitat Chinei să își intensifice eforturile în aceste domenii. Cele două părți și-au reafirmat obiectivul de a închide lacunele rămase înainte de sfârșitul anului. Partea UE a subliniat că va fi necesar un angajament politic la nivel înalt în cadrul sistemului chinez pentru a ajunge la un acord semnificativ.
În ceea ce privește alte aspecte comerciale și economice, UE și-a reiterat apelul adresat Chinei de a se angaja în viitoare negocieri privind subvențiile industriale în cadrul OMC. UE a subliniat că, în conformitate cu angajamentul declarat al Chinei de a se deschide și de a se asigura că producătorii din UE sunt tratați în mod echitabil pe piața chineză, trebuie depuse mai multe măsuri pentru a îmbunătăți accesul pe piață în comerțul agroalimentar, în serviciile financiare și în sectorul digital. De asemenea, UE și-a exprimat din nou în mod clar preocupările cu privire la supracapacitate, atât în sectoarele tradiționale, ar fi oțelul și aluminiul, cât și în cele de înaltă tehnologie.
Cele două părți au salutat semnarea Acordului UE-China privind indicațiile geografice, care va îmbunătăți accesul la piața chineză, în special pentru produsele agricole europene de înaltă calitate.
UE a subliniat necesitatea reciprocității și a unor condiții de concurență echitabile în domeniul științei și tehnologiei, susținute de standarde etice și de integritate ridicate. Liderii au salutat și au convenit să continue dialogul digital la nivel înalt. Aceștia au așteptat cu interes progrese concrete în ceea ce privește standardele TIC, siguranța produselor și cercetarea și inovarea.
În ceea ce privește schimbările climatice și biodiversitatea, UE a încurajat China să își consolideze angajamentele în domeniul climei, în ceea ce privește reducerea emisiilor de dioxid de carbon și stabilirea obiectivului neutralității climatice pe plan intern. UE a subliniat, de asemenea, importanța unui moratoriu în China pentru construirea de centrale electrice pe bază de cărbune și finanțarea construcției acestora în străinătate, cel puțin ca parte a unei inițiative globale. UE a încurajat, de asemenea, China să își lanseze în curând sistemul național de comercializare a certificatelor de emisii. Cele două părți au convenit să instituie un dialog la nivel înalt privind mediul și clima pentru a urmări angajamente comune ambițioase cu privire la aceste aspecte.
UE a remarcat că angajamentele comune ale ambelor părți privind biodiversitatea ar putea schimba jocul la nivel mondial, iar China are un rol esențial de jucat în calitate de gazdă al Conference of the Parties anul viitor. Un acord global ambițios ar fi o realizare majoră.
În ceea ce privește răspunsul la pandemia COVID-19, UE a subliniat responsabilitatea comună de a participa la eforturile globale de a opri răspândirea virusului, de a stimula cercetarea privind tratamentele și vaccinurile și de a consolida rolul Organizației Mondiale a Sănătății, inclusiv prin punerea integrală în aplicare a Rezoluției Adunării Mondiale a Sănătății din mai 2020. UE a subliniat, de asemenea, că măsurile de redresare ar trebui să sprijine tranziția către o economie mai ecologică și mai durabilă. Angajamentul deplin al Chinei în eforturile G20 de a sprijini țările cu venituri reduse și de a pune în aplicare în mod eficient Inițiativa de suspendare a serviciului datoriei G20 – Paris Club va fi, de asemenea, esențială.
În ceea ce privește Hong Kong-ul, liderii UE și-au exprimat profunda îngrijorare cu privire la erodarea drepturilor și libertăților fundamentale ca urmare a impunerii legii securității naționale la Hong Kong la data de 30 iunie, ceea ce contravine angajamentelor internaționale ale Chinei. Aceștia au reiterat de asemenea îngrijorările UE cu privire la amânarea alegerilor consiliului legislativ și descalificarea candidaților.
UE și-a reiterat preocupările serioase cu privire la tratamentul minorităților etnice și religioase, situația apărătorilor drepturilor omului, precum și limitările libertății de exprimare și ale accesului la informații.
Cele două părți au convenit că Dialogul pentru Drepturile Omului va avea loc în China în cursul acestui an. În ceea ce privește chestiunile regionale și internaționale, UE s-a referit la escaladarea tensiunilor din Marea Chinei de Sud, solicitând autoreținere și o soluționare pașnică a litigiilor în conformitate cu dreptul internațional. Liderii au salutat începerea negocierilor intraafgane de la Doha. Aceștia și-au confirmat, de asemenea, angajamentul de a susține Joint Comprehensive Plan of Action (acordul nuclear cu Iranul).
UE și-a exprimat, de asemenea, disponibilitatea de a continua să discute Strategic Agenda for Cooperation 2025, care poate fi încheiată numai după ce s-au înregistrat progrese semnificative în negocierile privind acordul global de investiții.
O reuniune a liderilor UE-China cu participarea șefilor de stat și de guvern ai statelor membre ale UE și a președintelui Xi este prevăzută să aibă loc în 2021.
Observațiile președintelui Charles Michel după reuniunea liderilor UE-China prin videoconferiță Mă bucur că am putut vorbi prin videoconferință cu președintele Xi, împreună cu Ursula (von der Leyen) și Angela (Merkel). Din păcate, întâlnirea noastră fizică din Leipzig nu a fost posibilă.
Europa trebuie să fie un jucător, nu un teren de joc. Reuniunea de astăzi reprezintă un alt pas înainte în construirea unei relații mai echilibrate cu China.
Depunem eforturi pentru o relație care să ne respecte angajamentele reciproce. Asta generează rezultate concrete pentru ambele părți. Rezultate care sunt, de asemenea, bune pentru lume. În unele zone, suntem pe drumul cel bun. În altele, trebuie să mai lucrăm. Am spus clar unde ne aflăm. Unde suntem de acord și unde nu suntem de acord. Există diferențe reale și nu vom trece peste ele. Dar suntem gata să ne implicăm. Gata să cooperăm în cazul în care putem și gata să ne suflecăm mânecile pentru a găsi soluții concrete. Și, cu privire la aceste probleme dificile, am transmis un mesaj european clar și unit: dorim o relație cu China care să se bazeze pe reciprocitate, responsabilitate și echitate de bază.
Astăzi am abordat 4 subiecte cheie:
1. Schimbările climatice
2. Aspecte economice și comerciale
3. Afaceri Internaționale și Drepturile Omului
4. COVID-19 și redresarea economică
China este un partener global cheie în reducerea gazelor cu efect de seră la nivel mondial și în combaterea schimbărilor climatice. Și încurajăm China să fie și mai ambițioasă. UE stabilește standarde ridicate – neutralitatea carbonului până în 2050. Și contăm pe China să dea dovadă de o conducere similară prin implementarea Acordului de la Paris.
Avem o relație comercială robustă cu China. UE este primul partener comercial al Chinei. În medie, facem comerț cu peste 1 miliard de euro pe zi. Comerțul ne poate energiza redresarea economică. Dar vrem mai multă corectitudine. Vrem o relație mai echilibrată. Aceasta înseamnă, de asemenea, reciprocitate și condiții de concurență echitabile. De aceea, salutăm semnarea de astăzi a Acordului privind indicațiile geografice. E un pas mare în direcția cea bună. Lucrăm la un acord de investiții cuprinzător și la rezultate concrete în alte domenii importante.
Iar în domeniul digital, ne apărăm viziunea asupra unui spațiu cibernetic liber, deschis și sigur. Pentru binele poporului și al societăților noastre. În calitate de actori globali, UE și China au responsabilități globale. Aceasta înseamnă respectarea ordinii internaționale bazate pe reguli.
Legea securității naționale pentru Hong Kong continuă să ridice îngrijorări grave. UE și statele noastre membre au răspuns cu o singură voce clară. Ar trebui auzite voci democratice din Hong Kong, drepturile protejate și autonomia menținută. Am cerut Chinei să-și țină promisiunile față de oamenii din Hong Kong și față de comunitatea internațională.
Am reiterat preocupările noastre cu privire la tratamentul aplicat de China minorităților din Xinjiang și Tibet și cu privire la tratamentul apărătorilor drepturilor omului și al jurnaliștilor. Am cerut acces pentru observatorii independenți în Xinjiang și am cerut eliberarea cetățeanului suedez Gui Minhai, reținut în mod arbitrar, și a doi cetățeni canadieni.
Am convenit să discutăm aceste aspecte în detaliu la Dialogul privind drepturile omului de la Beijing de la sfârșitul acestui an, care va include, de asemenea, sperăm, o vizită pe teren în Tibet.
Am cerut Chinei să se abțină de la acțiuni unilaterale în Marea Chinei de Sud, să respecte dreptul internațional și să evite escaladarea. Covid-19 rămâne o amenințare profundă și urgentă. Numai acțiunea colectivă și transparentă va trimite acest virus la cărțile de istorie. Există o singură modalitate de a găsi un vaccin și de a-l folosi în toate țările ... Aceasta este cooperarea globală.
Ne așteptăm ca toate țările să coopereze cu evaluarea imparțială, independentă și cuprinzătoare a răspunsului internațional în domeniul sănătății la COVID-19 și să sprijine OMS să identifice sursa virusului.
Încurajăm China să urmărească o redresare economică ce va conduce la reforme structurale și va modeleza o economie mai ecologică și mai durabilă. Aceasta include punerea în aplicare a Planului de acțiune al G20 pentru a stimula creșterea globală durabilă și a reduce tensiunile globale. Iar în Africa, China ar trebui să fie implicată în eforturi multilaterale privind reducerea datoriilor, care vor stimula redresarea economică.
În concluzie, discuțiile noastre de astăzi au fost extrem de importante. Suntem conștienți de faptul că discuțiile și dialogul sunt importante, dar nu sunt suficiente, trebuie să ne transformăm mesajele în acțiuni.
Suntem hotărâți să continuăm să colaborăm cu China pentru a ne promova valorile, pentru a ne apăra interesele. Ne dorim o relație echilibrată, bazată pe respectarea intereselor reciproce. Credem că reciprocitatea și transparența trebuie să se afle în centrul angajamentului Uniunii Europene.