Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, spune că un acord privind reunificarea Ciprului este „foarte aproape”, dar avertizează că nu trebuie să ne facem speranțe privind „o încheiere rapidă” a acestuia.
La finalul primei runde de negocieri de pace din Geneva, Guterres a declarat că s-ar putea ajunge la un acord, dacă există instrumente pentru implementarea acestuia. Comunitățile greacă și turcă din Cipru sunt separate din 1974 și sunt despărțite de o zonă tampon controlată de ONU.
Ambele părți au făcut propuneri și au făcut schimb de hărți privind noile granițe. A fost pentru prima oară când s-a întâmplat asta, conform ONU, și acest lucru este deja un pas important înainte. „Suntem foarte aproape de încheierea unui acord”, a spus Guterres, alături de liderii celor două părți - Nicos Anastasiades și Mustafa Akinci.„Nu ne putem aștepta la minuni și soluții imediate. Nu căutăm o rezolvare rapidă a problemelor”, a spus el.
Printre problemele rămase în discuție sunt: retrocedarea propietăților către zecile de mii de ciprioți care și-au părăsit locuințele în 1974 și întrebarea privind menținerea militarilor turci în Ciprul de nord, după reunificare. Turcia are încă 3.000 de militari staționați în nordul insulei.
Miniștri de Externe ai Greciei, Turciei și Marii Britanii, care este garant al securității Ciprului, sunt implicați în negocieri, ca și șefa politicii externe a UE, Federica Mogherini și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Negocierile vor continua în weekend. Orice înțelegere la care se ajunge trebuie să aibă aprobarea ambelor comunități, în cadrul unor referendumuri. Scopul este ca cele două tabere să-și împartă puterea într-o federație de două state, iar ONU spune că aceasta soluție este cea mai ușor de agreat pentru reunificarea insulei. Din păcate, conflictul din Cipru, din 1974, a lăsat cicatici adânci și suspiciuni profunde.