Retrospectiva săptămânii 15 – 22 februarie

Retrospectiva săptămânii 15 – 22 februarie

Oricât am încerca să nu abordăm subiectul FRF, angajații și îndeosebi responsabilii acestui for nu ne lasă. Se încrâncenează în a genera subiecte demne, unele, dacă nu de râs, măcar de analizat în normalitatea și oportunitatea lor.

Retrospectiva săptămânii 15 – 22 februarie.

1. MARE-I GRĂDINA DOMNULUI!

Astfel, în săptămâna recent încheiată, domnul Florin Șari, ați auzit de el?, coordonatorul comitetului local de organizare a EURO 2020, s-a mândrit în presă că instituția pe care o reprezintă și la care e angajat, probabil în lipsă de alte solicitări, a achiesat, devenind chiar partener, la programul european LIFE TACKLE.

Acesta se ocupă cu nimic altceva decât cu educația pentru umplerea corectă a coșurilor de gunoi, în vederea reciclării acestora. De asemenea, luptă împotriva încălzirii globale prin orice mijloace. În aparență, ar fi totul salutar dacă la felul în care arată fotbalul românesc nu altele ar trebui să fie prioritățile. Nu doar demersul va rămâne în faza de neconcretizare, ba mai mult, consumă timp, nervi și bani. Încă nu s-a înțeles la Casa Fotbalului că nu acestea sunt atribuțiile unei federații de fotbal. Dacă prin fotbal nu pot demonstra mare lucru, șefii instituției fac orice pentru a mai atrage atenția asupra lor prin activități care sunt de competența altora.

Ne puteți urmări și pe Google News

2. LA FCSB, RĂSPUNDEREA LA VENIRI ESTE COLECTIVĂ. LA PLECĂRI, E UNICĂ

La FCSB, după o perioadă bună, se pare că se revine la aceeași stare de lucruri care a dus la pierderea pe bandă rulantă a ultimelor șase campionate. Deși aspectul financiar este unul de invidiat pentru România, influența, orgoliile și, în final, deciziile pot costa pierderea titlurilor. Poate că nici nu prea mai interesează. Jucătorii aduși după ureche, vreo patru!?, și cu mare tam-tam joacă foarte puțin, unii doar câteva meciuri, după care urmează inevitabila despărțire. Mă refer aici la Buș, Ad. Petre, Vukusic și Buziuc. La ultimul meci, cel din urmă a fost înlocuit în minutul 30, nu din cauza vreunei accidentări, ci pentru o slabă evoluție.

Patronul a decis aceste transferuri, la sugestia prea multor specialiști din jur, și tot el decide plecările, probabil de unul singur de această dată. Când, oare, sunt bune transferurile ? Când aduci jucătorii sau când le dai papucii pentru că nu-ți mai plac? Când, oare, te poți numi profesionist? La prima sau la ultima decizie?

Pentru jocul echipei din ultima perioadă este de vină, se pare, doar plecarea lui Dennis Man. Nici patronul, nici prea mulții colaboratori și nici măcar antrenorul Petrea sau senzaționalul preparator fără diplomă, neamțul Neubert, nu au vină. Săracul Man, sughiță în Piazza della Pilotta din Parma, și nici măcar nu știe de ce!

Se pare că la sfaturi se pricep câtă frunză și iarbă, dar la răspunderi, toți tac chitic.

Se vorbește că în vestiar sunt cârtițe și că relația Petrea - Neubert n-ar prea funcționa. Sunt suficiente doar aceste motive pentru a vedea cum un eșafodaj care începea să arate bine, începe să se clatine. Chiar să se dărâme. Ar fi păcat.

3. MIHĂILĂ ALEARGĂ MAI REPEDE CA MINGEA

Rămânem tot la fotbal. Am urmărit meciul Parma- Udinese, 2-2, în campionatul Italiei. Mihăilă a jucat de la început și până prin minutul 65, a obținut un penalti, dar a fost și autorul unor execuții hilare. Deocamdată, tânărul nostru aleargă mai repede ca mingea. Va putea deveni bun când și gândirea va fi mai rapidă decât mingea. Nu-i ușor, dar nici imposibil. Despre Man pot să spun doar că îi trebuie nerv în plus și o schimbare de atitudine. Flegmatismul poate dăuna serios în fotbalul italian. Amândurora le va fi extrem de greu.

4. IONUȚ VOICU, ÎN GALERIE

A-nceput și Liga a II-a. Rapidul, după ce a condus cu 2-0 în meciul cu tinerii de la Ripensia Timișoara, a fost egalat la doi. Final, 2-2 în meciul desfășurat la Buftea. Nu pricep de ce se încrâncenează orice antrenor și conducător giuleștean să forțeze nota cu deloc cerebralul Ionuț Voicu. Înțeleg că este în grațiile galeriei și că ai Rapidului conducători nu vor să se strice cu aceasta, dar și galeria trebuie să înțeleagă că în orice este o limită! În mai toate meciurile din acest campionat, bulevardul Rapidului a fost pe partea stângă de atac a adversarilor. Cu viteză scăzută, din ce în ce mai fără putere, predispus la încasarea de cartonașe, Voicu poate periclita rezultatele dorite. În galerie i-ar sta, cred eu, mai bine.

5. JUCĂM HANDBAL ÎNTRE NOI, DAR ÎN EUROPA

În “Liga Florilor” la handbal feminin, CSM București a învins-o fără drept de apel pe contracandidata la titlu, SCM Rm. Vâlcea, cu scorul de 27-22. Acest meci contând pentru campionatul intern este doar un preambul pentru “dubla“ din “optimile“ Ligii Campionilor care se va desfășura în dublă manșă, pe data de 6 martie la Vâlcea și pe 13 martie la București.

La băieți, dar în cea de-a doua competiție europeană, EHF European League, în “sferturi“ se vor întâlni Dunărea Călărași și Minaur Baia Mare. În orice situație, vom avea o semifinalistă în această competiție.

Ce-nseamnă bugetele locale și primarii destoinici!

6. AVEM ȘI EUROPEAN DE VOLEI, NU DOAR DE FOTBAL

Deși Confederația Europeană de Volei a ales și România ca gazdă a Campionatului European, alături de Serbia, Croația și Bulgaria, autoritățile și CNI nu au fost deloc impresionate, ca în cazul fotbalului. Acestea, neavând habar de respectiva decizie, nu s-au sinchisit să pună și de vreo sală de sport. De Polivalentă, nici vorbă! Noroc că meciurile din grupa D se vor desfășura la Cluj, între 18 august și 4 septembrie.

7. NAOMI OSAKA ȘI NOVAK DJOKOVICI, CÂȘTIGĂTORI LA AUSTRALIAN OPEN

În timp ce Simona noastră a ieșit din “sferturi“, pierzând la Serena Williams, dar câștigând 400.000 de dolari, japoneza Naomi Osaka s-a impus în cea de-a patra finală de Grand Slam, la AO, în fața lui Jennifer Brady, cu scorul de 6-4, 6-3.

La băieți, sârbul Nole Djokovici rămâne pe primul loc în ATP și a 311-a săptămână!

Asta înseamnă peste 6 ani de supremație absolută într-un sport. L-a învins în finala de la Melbourne pe rusul Daniil Medvedev cu 7-5, 6-2, 6-2, adjudecându-și trofeul pentru a 9-a oară.

8. SANCHO ȘI HAALAND, U21 FĂRĂ A FI IMPUȘI PRIN REGULĂ

În eternul derby german la fotbal, Schalke-Dortmund, doi puști U21, numiții Sancho și Haaland, născuți în anul 2000, i-au umilit pe minerii din Gelsenkirchen cu 4-0. Ambii sunt mai tineri ca Man și Mihăilă. La ei se poate, la noi, nu!

9. DERBY DELLA MADONNINA

După ani buni, AC Milan și Inter au disputat derbyul milanez de pe pozițiile unu, respectiv doi ale campionatului italian. Inter s-a impus autoritar cu scorul de 3-0, prin golurile marcate de Ramirez (2), respectiv Lukaku.

10. REMARCATUL SĂPTĂMÂNII: VALENTIN MIHĂILĂ, pentru că a devenit titular în Serie A, la Parma, după 6 luni

11. PENIBILUL SĂPTĂMÂNII:

-TONI PETREA, pentru că nu-și recunoaște public rolul de antrenor fără decizie la FCSB