Retrospectiva întrecerilor de gimnastică de la Beijing 2008
- Adam Popescu
- 28 august 2008, 08:20
Deşi a cucerit doar două medalii la Jocurile Olimpice de la Beijing, România este pe locul trei în clasamentul pe medalii a acestei discipline olimpice. De altfel, cu excepţia Chinei şi a Statelor Unite, niciun stat al lumii nu a reuşit să cucerească mai mult de două medalii olimpice la Beijing.
Magic China
Acum patru ani, la Jocurile Olimpice de la Atena, gimnaştii chinezi cucereau doar patru medalii, una de aur şi trei de bronz. La Beijing, după ani de muncă şi antrenamente interminabile, gimnastica a adus Chinei 14 medalii (9 de aur, 1 de argint şi 4 de bronz).
Alături de tenisul de masă şi săriturile în apă, gimnastica a fost disciplina unde China nu numai că a impresionat, ci a lăsat întreaga suflare sportivă cu gura căscată.
Dintre cele 14 medalii de aur puse în joc, gimnaştii şi gimnastele chineze au cucerit nouă. Mai mult, singurele probe la care reprezentanţii gazdelor nu au cucerit niciuna dintre cele trei medalii sunt săriturile masculin şi solul feminin. Numai SUA au ţinut pasul cu gazdele
Statele Unite nu au luat decât două medalii la masculin, dar au adunat nu mai puţin de opt la feminin. Anastasia Liukin şi Shawn Johnson au fost vedetele lotului de gimnastică american, pe lângă medalia cu echipa, cele două cucerind alte şapte medalii pentru Statele Unite.
Liukin, sportivă născută în Rusia, a luat argint cu echipa, aur la individual compus, argint la paralele şi bârnă şi bronz la sol. Johnson a luat argint cu echipa, la sol, individual compus şi aur la bârnă.
La masculin, echipa Statelor Unite s-a clasat pe locul trei, după China şi Japonia. A doua medalie pentru gimnastica masculină americană la Beijing a adus-o Jonathan Horton, la bară fixă.
Game over pentru "mama Rusia"
Renumitul lot de gimnastică feminină al Rusiei nu a cucerit nicio medalie la Beijing. Dacă nu demult rusoiacele şi româncele îşi disputau supremaţia în concursurile pe echipe, la Beijing cele două forţe ale gimnasticii mondiale se luptau pentru bronz. Au câştigat româncele şi Rusia a părăsit în lacrimi sala de concurs.
Marea dezamăgire a concursului a fost rusoaica Anna Pavlova, cu cea mai mică notă din finalele de la sol şi sărituri. La sărituri, gimnasta rusă a primit chiar nota 0, pentru că a repetat zborul din prima săritură.
Singurele medalii pentru gimnastica rusă au fost aduse de Anton Golotsutskov, bronz la sol şi sărituri.
România, două medalii
În 2004, la Atena, gimnastica românească cucerea 10 medalii, şase la fete şi patru la băieţi. La Beijing, schimbul de generaţii şi de antrenori ne-au "lăsat" cu două medalii, ambele la feminin.
Prima a fost bronzul echipei feminine, formată din Andreea Acatrinei, Gabriela Drăgoi, Andreea Grigore, Sandra Izabaşa, Steliana Nistor şi Anamaria Tămârjan. Gimnastele chineze au luat aurul olimpic, urmate de gimnastele din Statele Unite.
A doua a fost aurul Sandrei Izbaşa la sol, aparat la care le-a devansat pe americancele Shawn Johnson şi Nastia Liukin, medalitele cu argint, respectiv bronz.
La masculin, Drăgulescu era cotat cu mari şanse la aurul olimpic la sărituri şi sol, dar câte o căzătura la fiecare dintre cele două aparate l-au scos din lupta pentru medalii. Locul patru la sărituri şi şapte la sol pentru gimnastul care, la Atena, cucerea trei medalii olimpice: bronz cu echipa şi la sărituri şi argint la sol. Vârsta gimnastelor chineze - subiect de scandal
Cu o săptămână înainte de startul Olimpiadei, jurnaliştii americani de la New York Times făceau o dezvăluire senzaţională. Kexin He, una dintre vedetele echipei de gimnastică a Chinei, ar avea doar 14 ani, cu doi mai puţin decât vârsta minimă de participare în competiţia senioarelor. Spusele jurnaliştilor americani se sprijină pe unele date disponibile în 2006, care arătau că gimnasta Kexin He este născută în la 1 ianuarie 1994.
Rivalitatea chinezo-americană a accentuat scandalul, deşi chinezii au prezentat Federaţiei Internaţionale de Gimnastică dovezi că toate componentele lotului au peste 16 ani.
Comitetul Internaţional Olimpic a intervenit oportun şi a cerut o anchetă sportivă serioasă în ceea ce priveşte acest caz. Potrivit specialiştilor în gimnastica feminină, o vârsta mai mică poate constitui un mare avantaj, datorită agilităţii ridicate în executarea elementelor.
Kexin He a cucerit două medalii de aur la Jocurile Olimpice de la Beijing, prima cu echipa Chinei şi a doua în concursul la paralele.
În acelaşi caz, sunt investigate cazurile altor două componente ale echipei Chinei, Jiang Yuyuan şi Yiang Yilin.