Ori de câte ori vrei o masă cu buget redus, orezul a fost și va fi întotdeauna un ingredient foarte bun. Nu numai că este incredibil de versatil, dar și o cantitate mică de orez merge foarte departe. De asemenea, este unul dintre cele mai accesibile produse din supermarketuri.
Cele mai multe magazine au în stoc o marcă de orez pentru cei cu un buget redus. Aceasta este chiar mai ieftină decât marca lor proprie. Așa că, asigurați-vă întotdeauna că țineți ochii deschiși și vă uitați atent după cel mai bun preț. Iată după rețete rapide și ieftine care vor deveni preferatele familiei tale.
Orez prăjit cu broccoli
Acest orez prăjit rapid transformă o garnitură de bază într-un fel principal care este potrivit pentru familie. Pregătirea orezului din timp este esențială pentru o preparare rapidă. Timpul de pregătire a rețetei de orez cu broccoli este de 5 minute, iar preparatul va fi gătit 15 minute. Iată ingredientele de care ai nevoie pentru patru porții de mâncare.
Pentru broccoli:
- 1 lingură de sos de soia fără gluten
- 1 lingură de zahăr brun
- 3 linguri de ulei de susan
- 1 broccoli mare, tăiat în buchețele medii
Pentru orez:
- 275 g orez nefiert cu bob lung
- 2 ouă
- un vârf de cuțit de sare
- 4 linguri de ulei vegetal
- 2 ardei roșii, tocați
- 2 morcovi, tăiați mărunt
- 3 linguri de sos de soia fără gluten
- 1 lingură de zahăr brun
- 1 mână de ceapă verde, tocată mărunt
Mod de preparare
Gătiți orezul conform instrucțiunilor de pe pachet - cel mai bine este să fie fiert la aburi. Odată fiert, se scurge dacă este necesar și, ideal, se lasă să se răcească complet. Se acoperă și se dă la frigider peste noapte.
A doua zi, încălziți cuptorul la 220C. Într-un bol mic, amestecați sosul de soia și zahărul brun pentru broccoli. Se stropește cu ulei de susan o tavă de copt mare. Se adaugă broccoli și se rulează până se acoperă bine. Se introduce în cuptor timp de cinci minute, apoi se toarnă amestecul de sos de soia și se înmoaie broccoli în el. Se pune din nou la cuptor pentru opt până la 10 minute.
Pentru orezul prăjit, se sparg ouăle într-un bol mic, se adaugă un vârf de sare și se bat cu o furculiță. Într-o tigaie, se adaugă uleiul vegetal și se pune pe foc mediu-mare. Odată încălzit, se adaugă ardeiul roșu și morcovii și se prăjesc până se rumenesc ușor. Se adaugă oul bătut, se lasă să se gătească timp de aproximativ 30 de secunde.
Se adaugă orezul fiert și se amestecă. Se pune sosul de soia și zahărul, iar apoi se amestecă din nou. Astfel încât orezul să fie bine acoperit. Se prăjește timp de încă cinci minute sau până când orezul începe să pară crocant pe alocuri. Dacă nu ați avut timp să lăsați orezul să se răcească complet sau să se răcească în frigider, va trebui să îl prăjiți puțin mai mult pentru a ajunge în acest punct.
Serviți orezul prăjit acoperit cu broccoli și ceapă verde tocată.
Orez cu ciuperci și usturoi la cuptor
O altă variantă de rețetă este orezul cu ciuperci și usturoi la cuptor. Cu ciuperci aurii, fragede, orez pufos și crocant, această mâncare este la fel de plăcută pentru papilele gustative pe cât este de ușor de preparat. Timpul de pregătire este de 5 minute, iar orezul va sta la cuptor pentru 40 de minute. Iată ingredientele de care ai nevoie pentru patru porții:
Pentru ciuperci:
- 450 g ciuperci
- 3 linguri de ulei
- usturoi
Pentru orez:
- 275 g orez cu bobul lung nefiert
- 500 ml bulion de legume, fierbinte
- 1 lingură cimbru uscat
- ½ lingură pătrunjel uscat sau proaspăt
- 1 linguriță sare
- ½ piper alb sau negru
- 50 g brânză cheddar rasă
- puțin arpagic, tocat mărunt, pentru servire
Se încălzește cuptorul la 200C . Într-un bol mic, se combină ciupercile, uleiul și usturoiul. Se adaugă toate ingredientele pentru orez într-o tavă de 23 cm x 33 cm și se amestecă bine. Se așază ciupercile deasupra și se bagă la cuptor pentru 40 de minute. Se acoperă cu arpagic, conform The Guardian .