Rețete de papanași. Desertul de care nu te saturi niciodată

Papanași. Sursa foto: Arhiva EVZ

Cu siguranță toți românii includ papanași în lista deserturilor preferate. Pentru pregătirea lor există numeroase variante și rețete, în funcție de preferințe. Iată câteva rețete de papanași delicioși și, mai ales, aspectuoși.

În mod cert, toți românii consumă des acest desert. Din meniurile restaurantelor sau de la mesele festive, delicioșii papanași nu lipsesc niciodată. Numeroase gospodine se feresc să îi pregătească acasă, având convingerea că rețeta este extrem de complexă. Respectând gramajul ingredientelor, iubitorii acestui desert pot obține acasă rezultatul dorit.

Papanași fierți, tăvăliți prin pesmet

Rețeta de papanași fierți este ușor de preparat, iar rezultatul unul excepțional. Desertul poate fi oferit inclusiv celor mici, având în vedere că este omisă prăjirea acestora în ulei.

Pentru această rețetă vei avea nevoie de:

  • 300 gr brânză de vaci;
  • un ou mare;
  • două linguri de zahăr;
  • esență de vanilie;
  • coajă de lămâie;
  • trei linguri de făină;
  • două linguri griș;
  • 100 gr pesmet;
  • 25 gr unt;
  • 50 gr zahăr.

Brânză de vaci se amestecă cu oul, zahărul precum și aromele preferate. În locul vaniliei și al cojii de lămâie se poate folosi cu succes esența  de rom sau de portocale. Peste acestea se adaugă făina și grișul. Ingredientele se amestecă treptat, astfel încât să fie evitată formarea de cocoloașe. Cum poziția finală trebuie să fie una nelipicioasă, omogenă și ușor de modelat.

Într-o tigaie se pune cubul de unt la topit, iar peste acesta se adaugă pesmetul. Acesta se lasă la rumenit pentru 3-4 minute.

Într-o oală se pun la fiert 2,5 litri de apă în care se adaugă un praf de sare. Din compoziția obținută după amestecarea făinii cu grișul și brânza de vaci se formează biluțe de mărimea nucilor.

Separat se modelează formele rotunde de papanași. Acestea se introduc în oală cu apă clocotită unde trebuie să rămână minim 2-3 minute.

Papanașii fierbinți se trec prin amestecul de pesmet cu unt și se pot servi.

Papanași moldovenești

  •  300 gr. brânza de vaci;
  • două ouă;
  • 200 gr. făină;
  • 80 gr. zahăr;
  • o lingură de sare;
  • o linguriță praf de copt;
  • vanilie de Bourbon;
  • coaja rasă de lămâie;
  • esență de rom.

Papanași moldovenești sunt extrem de delicioși și aromați. Conform rețetei, aceștia trebuie să iasă întotdeauna pufoși. Pentru a-i pregăti este necesar ca brânza de vaci să fie foarte bine scursă de zer.

Peste aceasta se adaugă făina, zahărul, precum și vanilia, esența de rom și coaja rasă de lămâie.  Se adaugă în compoziție și ouăle. Ingredientele se amestecă până la obținerea unei compoziții omogene.

Din compoziția rezultată se formează rând pe rând papanași rotunzi. Aceștia se prăjesc în ulei încins. Papanașii moldovenești se servesc atât calzi, cât și reci. Conform rețetei tradiționale, aceștia sunt trecuți printr-un strat generos de zahăr pudră.

Sursa foto: Arhiva EVZ

Rețeta cu smântână și dulceață de afine

Această variantă de servire papanașilor se regăsește de cele mai multe ori în meniurile restaurantelor. Pentru pregătirea rețetei vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 250 g brânză proaspătă de vaci;
  • 1 ou;
  • 30 g griş;
  • 30 g făină;
  • 1 linguriță coajă rasă de lămâie;
  • 1 pachet zahăr vanilat;
  • 50 g unt;
  • 2 linguri zahăr pudră;
  • 400 g smântănă;
  • dulceață de afine/căpșuni/zmeură.

Brânza de vaci se pune în prealabil la scurs, astfel încât zerul să fie eliminat complet. Peste brânză se adaugă ouăle, pesmetul și făina. De asemenea, untul topit se încorporează treptat în această compoziție. Se adaugă zahărul vanilat și coaja rasă de lămâie.

Compoziția se lasă la rece timp de 15-20. Formele de papanași se prăjesc în ulei încins.

Papanașii calzi se pot servi cu smântână și dulceață de afine, căpșuni sau zmeură.