Pâinea coaptă în casă fără aditivi și alte adaosuri este cu sigurnanță mai sănătoasă ca una din comerț. Iată rețeta tradițională, după care se dau în vânt gospodinele.
Ingrediente pentru pâinea tradițională de casă
1 kilogram de făinp
500 de ml de apă
1 lingurița cu vârf de sare
100 de ml de ulei.
50 de grame de drojdie
În primul rând se încălzește apa cât să fie calduță. Drojdia se freacă cu o linguriță de zahăr și se adaugă 50 de mililitri de apa călduță. Se adaugă și puțină făina și se lasă la crescut, pentru ca pâinea să fie pufoase. Aceasta este maiaua, care se va adăuga mai încoplo în aluat. Apoi, se cerne făina, se pune într-un lighean. Se toarnă treptat din apă, iar atunci când aluatul arată ca o smântâna se adaugă drojdia crescută. Apoi, se toarnă și apa rămasă în făină.
Ulterior se frământa până când coca nu mai stă pe mâna și se dezlipește foarte ușor. Se adaugă în timp ce frămâtăm și uleiul, dar treptat, puțin câte puțin. Se frământa bine, se acoperă cu un ștergar și se pune la cald. Când coca și-a dublat volumul și s-a umflat se amestecă din nou. Se mai frământă 5 minute, apoi pâinea este gata să fie date la cuptor.
Cum se verifică pâinea dacă s-a copt
Ulterior se împarte aluatul în funcție de preferință. Se pot cântări câte 200 de grame de aluat pentru mai mici, sau câte 500 de grame pentru cele mai mari. Se pregătesc tăvile pe care le acoperim cu hârtie de copt. Apoi se pune aluatul în tăvi. După ce se așează în tăvi, pâinea poate fi unsă cu un ou bătut pe deasupra. Se folosește o pensulă alimentară pentru acest lucru.
Se bagă la cuptor și lasă 30-35 de minute pâinea mică. Iar pentru cele mari timpul de dat la cuptor este de 50 de minute. După ce trece acest timp se face testul scobitorii. Dacă scobitoarea pe care o înfigeți în pâine este uscată, atunci pâinea este coaptă. Dacă scobitoarea iese din pâine umedă, atunci pâine trebuie sa mai stea la cuptor. Poftă bună!