Rețete de hrean la borcan. Hreanul ras cu oțet are un gust mult mai bun decât hreanul la borcan cumpărat din magazin. Iar rețetele de mai jos merită încercate. Hreanul ras se păstrează la frigider, iar gustul rămâne intact aproximativ trei luni.
Rețete de hrean la borcan. Hreanul ras preparat în casă poate fi de două ori mai puternic decât cel din magazin. Hreanul face parte din familia muștarului, alături de un alt condiment picant, wasabi.
Rădăcina întreagă recoltată sau cumpărată se rade imediat altfel va mai greu de dat prin răzătoare. Eventual așezați rădăcina timp de o oră în apă rece. Aroma hreanului poate varia în funcție de prospețimea, mărimea, vârsta lui. Rădăcina prea îmbătrânită nu este recomandată.
Reţete de hrean la borcan
Sterilizați borcanele și capacele înainte de a pune hreanul în ele, pentru a prelungi durata de păstrare intactă.
Ingrediente pentru hrean la borcan:
- 1 cană rădăcină de hrean decojită și tăiată cuburi
- ¾ cană oțet alb
- 2 lingurite de zahar alb
- ¼ lingurita sare
Mod de preparare: Combinați hreanul, oțetul, zahărul și sarea în vasul unui robot de bucătărie sau blender; pulsați până se omogenizează. Scoateți cu grijă capacul procesorului sau blenderului, ținându-vă fața departe de recipient. Acoperiți și păstrați hreanul la frigider până la o lună.
Hrean la borcan pentru iarnă
Ingredientele necesare:
- 1 kg hrean
- 150 ml oțet de mere
- 1,5 linguri sare
Mod de preparare: Curăță bine hreanul și apoi rade-l fin cu ajutorul unei răzători. Amestecă hreanul ras cu sare și oțet, până se umezește. Pune amestecul de hrean în borcane sterilizate.
Ai grijă să îl îndeși cât poți de bine, pentru a evita formarea golurilor de aer. Savurează hreanul ras alături de mâncărurile tale favorite.
hrean ras. Sursa foto: Pixabay
Rețete de hrean la borca cu mere
Ingredientele necesare pentru această variantă de reţetă:
- 500 g hrean proaspăt
- 300 g mere
- 200 ml oțet alb
- 2 linguri de zahăr 1 linguriță de sare
Mod de preparare: Radeți hreanul și merele. Amestecați-le cu sarea și zahărul. Adăugați oțetul și amestecați bine. Puneți compoziția în borcane și sigilați-le. Păstrați-le în loc răcoros.
Rețete de hrean la borcan: cu morcovi și ceapă
Ingrediente pentru acest fel de reţetă cu morcovi şi ceapă:
- 500 g hrean proaspăt
- 200 g morcovi
- 1 ceapă mare
- 200 ml oțet alb
- 2 linguri de zahăr
- 1 linguriță de sare
Mod de preparare: Radeți hreanul, morcovii și ceapa. Amestecați-le cu sarea și zahărul. Adăugați oțetul și amestecați bine. Puneți amestecul în borcane și sigilați-le pentru păstrare.
Hreanul pe lângă întrebuințarea în alimentație este și un presupus medicament, nedovedit științific, fiind utilizat în tratamentul afecțiunilor renale, reumatismului, bronșitei, afecțiunilor dinților (parodontoză), bolilor de inimă, inflamațiilor articulare, sinuzitei, paraziților intestinali.
Hreanul, se presupune că are multe calități terapeutice, fiind utilizat și la stimularea poftei de mâncare, tratarea gastritei și echilibrarea tranzitului intestinal.
Această plantă medicinală se poate recomanda a se consuma proaspătă, sau ca principal ingredient în prepararea anumitor produse naturale. De exemplu: tinctura de hrean.