Rețete de post. Checul, un desert pe gustul tuturor. Cea mai simplă variantă

Sursa foto: Arhiva EVZ

Rețeta de chec de post, fără lapte, unt sau ouă, se prepară foarte rapid și este extrem de gustoasă. Trebuie să îți răpești doar o oră din timpul tău pentru a face acest desert.

Postul Crăciunului a început, iar mulți credincioși nu pot renunța la dulciuri. Checul de post este un desert foarte gustos și nu conține lapte sau ouă. A venit momentul să înveți cea mai simplă rețetă.

Checul de post se face cu orice tip de dulceață. Ai nevoie doar de câteva ingrediente:

150 g zahăr

1/2 cană ulei

200 g făină

o cană de apă minerală

2 linguri cacao

1 plic și jumătate praf de copt

1 linguriță esență de rom

coajă rasă de portocală sau de lămâie

miez de nucă

zahăr pudră

dulceață

Rețetă, chec de post

Se pune într-un vas zahărul, uleiul și apa minerală, după care se încorporează treptat făina treptat. Se amestecă cu ajutorul unui tel până la omogenizare. Se împarte compoziția în două părți. Într-o parte, se adaugă cacao și se omogenizează, iar cealaltă jumătate de aluat se aromatizează cu coajă rasă de lămâie sau de portocală.

Sursă Youtube

Se unge o tavă cu ulei, se tapetează cu făină și se toarnă cele două compoziții alternativ. Deasupra, se pune miezul de nucă. Checul de post trebuie lăsat la copt timp de 45 de minute, în cuptorul preîncălzit, la foc mediu. După ce închizi focul, mai așteaptă încă 10-15 minute până să scoți checul din tavă.

După scurgerea celor 10-15 minute, se scoate checul, se lasă să se răcească, apoi se pudrează cu zahăr și se pune dulceața peste, potrivit dulciuridefel.

Prăjitură de post cu nucă și gem

Poți încerca și prăjitura de post cu nucă și cu gem. Pentru această rețetă ai nevoie de următoarele ingrediente:

o cană de ulei doua căni de făină o cană de apă carbogazoasă o jumătate de cana de zahăr 4 linguri de gem de prune (sau orice alt fel de gem) doua linguri de cacao o mana de miez de nucă un plic de praf de copt un plic de zahar vanilat esenta de vanilie opțional fruste uscate (stafide, merisoare, etc) 50 de grame de ciocolată neagră o linguriță de apă o linguriță de unt de cocos

Se încinge cuptorul la 180 grade și se pregătește o tavă cu dimensiunile 23/32 cm, care se tapetează cu ulei și făină sau cu hârtie de copt. Într-un vas, se amestecă uleiul cu apa carbogazoasă, zahărul, zahărul vanilat și esența, și se mixează până se topește zahărul. Se amestecă cu făina cu praful de copt și cacao. Se adaugă făina combinată peste amestecul de apă, ulei și zahăr, și se omogenizează. Se pun cele 5 linguri de gem, nuca tăiată mărunt, fructele uscate și se amestecă. Se va obține un aluat de consistența unui chec. Se pune compoziția în tava pregătită și se dă la cuptor vreme de 40-45 de minute.

Trebuie să o lași la răcit câteva ore și să te apuci de glazură. Se pune ciocolata ruptă în bucăți, o linguriță de apă și una de ulei de cocos într-un vas pe baie de abur și se amestecă până ce se topește ciocolata și se omogenizează compoziția. Rețeta ta este gata.